Produsele crude, vegetariene și/sau vegane sunt foarte populare, având în vedere că aceste trei diete devin din ce în ce mai cunoscute. Vom prezenta diferențele dintre cele trei diete și vom analiza specificul fiecăreia.
Dieta vegetariană
Probabil, ești deja familiarizată cu ideea unei diete vegetariene. Persoanele care urmează acest obicei alimentar nu mănâncă nici un tip de carne, inclusiv pește, vită, porc sau pasăre. Însă, consumă produse de origine animală, cum ar fi ouă, brânză, lapte, iaurt și miere.
Există mai multe motive pentru care oamenii urmează un stil de viață fără a consuma carne. Un factor cheie îl reprezintă beneficiile pentru sănătate pe care le-ar putea obține, dacă nu mănâncă deloc sau consumă mai puțină carne. Vegetarienii nu sunt conduși, doar, de ideea protejarii animalelor. Mulți oameni trec la o dietă vegetariană pentru a pierde în greutate și pentru a deveni mai sănătoși. Un alt motiv este protejarea mediului. Deoarece este nevoie de mai multe resurse pentru a produce carne decât legume, din ce în ce mai mulți oameni preferă consumul mai multor legume în detrimentul produselor de origine animală.
Dieta vegană
Dieta vegană este asemănătoare cu cea vegetarienă. Diferența este că aceasta merge mai departe, excluzând toate produsele derivate din animale sau insecte. Persoanele care urmează o dietă vegană nu consumă carne, ouă, miere, lapte sau alte produse lactate.
Deși, pare dificil de întreținut, această alegere devine, de fapt, din ce în ce mai populară. Unii oameni sunt mereu în căutarea produselor de tipul vegan-friendly, ceea ce duce la o creștere rapidă a cererii pentru astfel de produse.
O dietă vegană include tot felul de fructe și legume, cereale, leguminoase, nuci, produse fermentate și alimente pe bază de soia. Datorită restricției de consum a unor ingrediente comune, cum ar fi ouăle și lactatele, cafenelele, restaurantele și brutăriile ce se adresează veganilor au crescut în popularitate, mai ales atunci când aceste locatii creează versiuni ale alimentelor pe care veganii, de obicei, nu le pot mânca.
Dieta raw-vegană
Spre deosebire de abordările vegetariene și vegane, dieta de tipul raw-vegan nu necesită eliminarea din consum a produselor derivate de la animale. Însă, având în vedere lipsa gătirii, cel mai frecvent, în acest tip de dietă, se consumă produse vegetale. Un „raw foodist” ar putea alege să mănânce carne sau pește, atâta timp cât acestea sunt neprocesate și gătite la temperaturi ce nu depășesc 47 grade Celsius. Ideea este, că respectarea unui obicei de consum de alimente crude reprezintă o modalitate bună de a îți detoxifica organismul. Acest lucru se datorează faptului că atunci când alimentele sunt crude, corpul tău va absorbi mai bine toate enzimele, vitaminele și nutrienții.
Specialiștii în alimentația raw-vegană susțin, chiar, că aceasta este mult mai sănătoasă decât o dietă normală, având în vedere că se consumă alimente pe bază de plante și alimente procesate în cantități foarte mici sau deloc. Câteva exemple de alimente raw (crude) sunt fructe și legume proaspete, fasole, semințe și nuci.
Sursa: Ordermentum
Lasa un comentariu