Când vine vorba despre gătit, există câteva metode de bază comune. Acestea sunt împărțite în două grupe generale: gătitul într-un mediu uscat și gătitul într-un mediu umed, bazate pe modul în care sunt preparate alimentele și tipul de căldură utilizat.
În prima categorie nu se folosește apă pentru a găti alimentele. Mâncarea este lăsată uscată și se aplică căldură pentru a o prepara. Astfel de metode de gătit sunt:
– La cuptor, prin coacere: alimentele sunt puse într-o zonă închisă, la o anumită temperatură, iar mișcarea căldurii în spațiul închis acționează termic asupra alimentelor.
– La abur: Pentru a găti mâncarea la abur, se adaugă apă într-o oală și se pune un suport în interiorul oalei. Nivelul apei ar trebui să fie sub suport și nu deasupra acestuia. Nu există contact între alimente și apă. Aburul fierbinte, ce se ridică din apa clocotită, acționează asupra mâncării. Această metodă de gătit, în special a legumelor, este foarte eficientă deoarece acestea nu își pierd aroma sau nutrienții.
– La grătar: căldura venind în contact direct cu alimentele etanșează partea exterioară, iar sucul din interiorul alimentelor este cel care acționează. Savoarea alimentelor și nutrienții nu se pierd. Este indicată întoarcerea acestora pentru a preveni arderea și pentru a aplica un timp egal de încălzire și gătire pe ambele părți. Făcând acest lucru mâncarea este gătită uniform și bine.
– La rotisor: această metodă este folosită, în principal, pentru alimente precum pește sau carne. Atunci când căldura intră in contact cu învelișul exterior al alimentelor, le etanșează și sucurile din interiorul acestora se încălzesc, astfel preparându-se. Din nou, se pierd foarte puțini nutrienți și aroma nu este afectată.
În ceea ce privește gătitul într-un mediu umed, lichidul cum ar fi apa, untul de cocos ori uleiul este folosit ca modalitate de gătire a mâncării.
– Fierberea: Aceasta este cea mai comună metodă de gătit și este, de asemenea, cea mai simplă: se adaugă suficientă apă în oală și apoi se prepară alimentele la foc mediu. În cazul gătirii orezului, toată apa este absorbită de boabele de orez. În timpul procesului de încălzire nutrienții se pot pierde sau se pot distruge, iar aroma poate fi redusă. Dacă, de exemplu, fierbi varza prea mult timp, toți nutrienții se pot pierde.
– Tocana: mâncarea este gătită folosind mult lichid. Diferite tipuri de legume sunt tăiate cubulețe și adăugate în oala plină cu apă. Uneori, sunt adăugate și bucăți de carne sau pește. Lichidul este ușor îngroșat și mâncarea înăbușită este, astfel, servită. Această metodă poate fi folosită și la prepararea fructelor, ce urmează să fie servite ca desert.
– Prăjirea: Când mâncarea este prăjită folosind ulei sau grăsime solidă, este important ca uleiul sau grasimea să le încălzești la temperatura potrivită, înainte de a pune preparatele în tigaia de prăjit și să te asiguri, că nu picură apă din alimentele ce urmează să fie gătite.
Sursa: SHIVESH’S KITCHEN
Lasa un comentariu