Făina de năut este un aliment de bază în bucătăria indiană de secole. Năutul este o leguminoasă versatilă, cu o aromă subtilă de nucă, iar faina de năut este, de obicei, făcuta dintr-un soi numit boabe Bengal.
Această făină, pe care o poți face cu ușurință acasă, a crescut, recent, în popularitate în întreaga lume ca alternativă fără gluten a făinii de grâu.
1. Făina de năut este plină de vitamine și minerale, 1 cană (92 de grame) oferind
mai mult decât doza zilnică recomandată pentru acid folic și peste un sfert din necesarul zilnic pentru câțiva alți nutrienți.
2. Năutul conține antioxidanți și poate ajuta la combaterea radicalilor liberi. Folosind făina de năut în alimentele procesate se poate reduce conținutul lor de substanțe dăunătoare.
3. Făina de năut are cu 25% mai puține calorii decât făina albă. Consumul mai multor alimente cu conținut scăzut de calorii te poate ajuta să reduci aportul de calorii în timp ce consumi porțiile cu care ești obișnuit.
4. Făina de năut poate reduce foamea prin reglarea hormonului numit grelină. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest efect.
5. Făina de năut are un indice glicemic scăzut, care are un efect treptat asupra glicemiei. Conform unor studii, consumul de alimente făcute cu făină de năut a dus la scăderea zahărului din sânge, în comparație cu produsele făcute cu făină de grâu.
6. Făina de năut este bogată în fibre, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de grăsime din sânge. De asemenea, conține un tip de fibră numită amidon rezistent, care a fost legată de numeroase beneficii pentru sănătate.
7. Făina de năut este mai bogată în proteine decât făina de grâu, ceea ce poate ajuta la scăderea foamei și crește rata metabolică. Năutul este o sursa ideală de proteine pentru vegetarieni, deoarece oferă aproape toți aminoacizii esențiali.
8. Făina de năut este un înlocuitor excelent pentru făina de grâu, deoarece acționează similar în timpul gătirii. Este o alternativă excelentă pentru persoanele vegane, cu intoleranță la gluten sau alergie la grâu.
9. Este ușor să prepari făină de năut acasă, folosind doar năut uscat și câteva ustensile comune de bucătărie.
– Dacă vrei făină de năut prăjită, poți prăji boabele la cuptor pentru aproximativ 10 minute la 350°F (175°C) sau până când se rumenesc. Acest pas este opțional.
– Se macină năutul într-un robot de bucătărie până se formează o pudră fină.
– Cerne făina pentru a separa orice bucăți mari de năut care nu s-au măcinat corespunzător. Poți arunca aceste bucăți sau le poți trece din nou prin robotul de bucătărie.
Sursa: Healthline
Lasa un comentariu