Mituri sub lupa microscopului
Oamenii de știință descoperă zilnic, în urma studiilor efectuate, informații în legătură cu ceea ce este indicat sau nu pentru un stil de viață sănătos. Totuși, o vastă parte a informațiilor pe care le citim sau le auzim legate de ceea ce presupune acest stil de viață sănătos, adesea devin mituri din cauza interpretării greșite a datelor științifice sau a departamentelor de marketing, care vând produse destinate sănătății.
În era în care cunoașterea este la un click distanță, încă avem tendința de a lua de-a gata anumite mituri fără să le analizăm mai în detaliu.
Astfel, vă propun să punem următoarele mituri sub lupa microscopului:
Bolile cu transmitere sexuală se pot ”lua” de pe scaunul toaletei
Fals. Din păcate, foarte multe femei consideră ca fiind real acest lucru. Șansele să te infectezi cu o boală cu transmitere sexuală de pe scaunul toaletei sunt extrem de mici. Colacul de WC nu este un mediu propice pentru ca aceste microorganisme să se dezvolte. Un studiu realizat de către microbiologul Chuck Gerba de la Universitatea Arizona demonstrează că toaleta, respectiv, capacul de WC, este, de fapt, cea mai curată zonă dintr-o baie. „It’s our gold standard – there are not many things cleaner than a toilet seat when it comes to germs.”
Anticoncepționalele orale folosite timp îndelungat dau sterilitate
Alt mit care circulă în cercurile femeilor și care le determină să evite folosirea acestei metode de contracepție. Nimic mai fals. Contraceptivele orale pun în repaus temporar ovarele. Administrarea de hormoni estro-progestativi nu influenșțează capacitatea ovarului de a-și relua funcția la întreruperea comprimatelor. Această temă a fost subiectul mai multor studii, iar metanalizele au arătat că indiferent de durata de administrare, contraceptivele nu au un impact negativ asupra capacității femeii de a concepe.
Produsele fără gluten sunt mai sănătoase
Fals. Produsele fără gluten au apărut ca o alternativă benefică persoanelor care au intoleranță și care prezintă simptome la consum. Glutenul este un tip de proteină care se găsește în cereale precum: grâul, orzul, secara, etc., dar, și în alte produse. Glutenul se folosește, în special, în industria de panificație datorită proprietății sale de elasticitate și extensibilitate. Pentru persoanele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten este recomandat să elimine total din alimentație această proteină, utilizând exclusiv produse fără gluten.
O dietă sănătoasă nu înseamnă excluderea glutenului din alimentație.
Vitamina C previne și vindecă răceala
Suplimentele de vitamina C abundă și dispar cu rapiditate de pe rafturi în perioadele friguroase. Din păcate, studiile au arătat că această vitamină nu scade incidența răcelii. Însă, la persoanele care au activitate fizică intensă, consumul de vitamina C a înjumătățit cazurile celor care au dezvoltat răceală. În concluzie, pentru o persoană normală, care consumă fructe și legume, nu este necesar un supliment de vitamina C.
Ciocolata afectează tenul
Unul dintre miturile adolescenței este faptul că acneea este asociată, cumva, consumului excesiv de ciocolată. Deși un aport crescut de zaharuri și grăsimi este asociat cu creșterea producției de sebum și cu o reacție inflamatorie a organismului, nu există o relație de cauzalitate între consumul de ciocolată și apariția acneei. Ciocolata neagră are multe beneficii pentru sistemul cardiovascular, conține antioxidanți și este recomandată în diete. O alimentație echilibrată, cu fructe și legume, ne permite să mai scăpăm și în rezerva de ciocolată, fără a ne face griji pentru tenul nostru.
Alimentele încălzite la microunde sunt “nesănătoase”
Un mit comun al zilelor noastre, în care dezbatem frecvent calitatete produselor pe care le consumăm, este legat de pregătirea termică a acestora și felul în care ne poate afecta sănătatea.
Cuptorul cu microunde acționează prin transformarea electricității în unde electromagnetice care stimulează vibrația și rotația moleculelor din mâncare, în special apa, transformând energia în căldură. Nu toate tipurile de radiații sunt dăunătoare (de ex. lumina este o radiație electromagnetică). Tipul acesta de radiație este non-ionizantă și nu are legătură cu tipul de radiații asociat cu bombele atomice și centralele nucleare.
Prin încălzirea la microunde, alimentele suferă cam aceleași modificări ca prin fierbere sau prăjire, ba chiar unele studii sugerează că s-ar păstra mai mulți nutrienți, deoarece se folosesc temperaturi mai joase.
Înainte de a adopta o acțiune, pe care o consideri benefică pentru sănătate, informează-te corect!
Lasa un comentariu