Acasa Revista Yoga pentru întreaga familie
Revista

Yoga pentru întreaga familie

Yoga si mindfulness

Yoga și mindfulness pentru sănătatea copiilor

Practicarea de yoga și mindfulness îmbunătățește atât sănătatea fizică, cat și pe cea psihică la copii. Efectele yoga asupra unui copil aflat în creștere constau în creșterea puterii de concetrare, a memoriei, a performanței academice, în reducerea anxietății și a stresului, a echilibrului, a forței, rezistenței și a capacității aerobe.

Yoga pentru copii și momente de conexiune în familie

Copiii pot exersa posturile de yoga singuri, în grup sau alături de părinți.

Fiind instructor de yoga îmi place să predau acest gen de clase sau să fiu parte activă pe saltea, alături de copilul meu.

Yoga pentru familie este, în principal, o clasă de yoga pentru copii, care îl are ca invitat special pe părinte. Posturile sunt introduse sub formă de poveste și joc, toate exprimate într-un limbaj adecvat vârstei copiiilor prezenți la clasă. Asanele sunt, uneori, prezentate sub formă de animale sau plante, alteori sub denumirea cunoscută părinților. 

Beneficiile unui timp petrecut împreună într-un mod special

Aceste clase oferă un timp pe care copiii și părinții îl petrec împreună însă într-un mod cu totul nou și diferit față de timpul petrecut acasă. În acest context părinții și copiii se află în aceeași postură, și anume cea de elevi, fapt ce presupune ca părinții să renunțe, timp de o oră, la atitudinea autoritară, dând astfel posibilitatea copiilor de a-i observa în postura de studenti/invatacei.

Copiii învață să-și urmeze părinții, iar, prin implicarea în yoga, părinții demonstrează importanța acordată sănătății fizice și celei psihice. În plus, părinții acordă prioritate relației părinte-copil.

Părintele, un partener în lumea copilului

Începutul poate părea oarecum dificil pentru parinte, acesta trebuind să-și dea “frâu liber imaginației“, renunțând la inhibiții și intrând în “pielea personajului” prezentat.

Părinții care participă la aceste clase sunt inspirați de propriii copii, prin naturalețea cu care aceștia interpretează diferitele personaje/eroi. Copiii până la vârsta de șase ani sunt “un real spectacol”, ei reușind efectiv să dea viață posturilor pe care le imită.

Yoga și conexiunea profundă dintre părinți și copii

Trăim într-o societate în continuă schimbare. Ca părinți încercăm și aplicăm tot felul de tehnici de parenting din dorința de a-i pregăti pe cei mici pentru provocările vieții.

Participarea la o astfel de oră îți oferă oportunitatea de a-ți cunoaște copilul din altă perspectivă, aceea de a fi implicat într-un parteneriat real alături de el. Încrederea pe care i-o acorzi, susținerea pe care copilul ți-o oferă atunci cand ești vulnerabil(ă) sunt câteva dintre elementele evidențiate de acest exercițiu. Exemplul personal influențează  foarte mult felul de a fi al copilului și astfel copilul te surprinde în situația în care tu, ca părinte, respecți autoritatea, fără a-ți pierde individualitatea.

yoga mama si copilul

Pot spune, din proprie experiență, că yoga pentru părinți și copii “te împinge” în afara zonei de confort și îți activează partea de creativitate, determinându-te, într-un mod non-verbal, să trezești “profesorul interior”, cel care știe să inspire și să impună limite atunci când acestea sunt necesare, te învață să fii prezent(ă) și atent(ă) la nevoile lor și să te bucuri de momentul prezent.

Scris de
Gloria Hristina Tone

" Gloria era în ultimul an de facultate când a intrat prima data într-un cabinet de kinetoterapie, unde activitatea principala era gimnastica pentru gravide. Acolo a început calatoria ei în acest domeniu. Dupa ce stagiul de practica a luat sfârsit, Gloria a pus în aplicare cunostiintele dobândite lucrând cu femei însarcinate. La început a facut doar gimnastica, însa pe parcursul anilor a aprofundat acest domeniu. În 2011 a urmat cursul de doula, apoi în 2012 cel de yoga pentru gravide. În 2010 a început formarea în NLP Rezonanz care i-a deschis o lume noua catre sufletul sau. Asa a introdus în munca sa cu femeile însarcinate conectarea dintre minte si corp si conectarea mamelor cu bebelusul din burtica. Formarea în Remedii Florale Bach a adus în practica ei un alt element prin care a putut ajuta mamicile în devenire sa faca fata multitudinii de emotii, pe care sarcina le scoate la suprafata. În Septembrie 2015 Gloria a devenit ea însasi mamica, iar aceasta experienta i-a largit foarte mult orizontul si modul de abordare al sarcinii si mai ales a perioadei imediat urmatoare. În prezent Gloria preda clase de yoga pentru gravide, mame si bebelusi, copii si adulti, ofera sedinte de coaching unde îmbina tehnici NLP, ThetaHealing, Arterapie si Remedii Florale Bach. De asemenea sustine clase de yoga la Stejarii Country Club. "Felul în care îmi traiesc viata: privesc tot timpul partea buna a experientelor, sunt recunoscatoare zi de zi pentru ceea ce am si ma folosesc zilnic de tot ce am învatat pâna acum, pentru a face fata provocarilor pe care viata mi le aduce în cale." "

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie35
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare23
Interviuri20
Lifestyle8
Magazine21
set antrenament pe fundal colorat
Miscare23
carte deschisa pe fundal negru
Revista94
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit16
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness69
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...

Pranayama - Respirația Care Îți Schimbă Viața
Revista

Respirația ca spirit

Legătura dintre respirație și spirit – “Prana: Sursa Vieții și Energiei Interioare”...