Intensitatea sentimentelor aducerii pe lume a unui copil nu poate fi exprimată prin intermediul cuvintelor. Dezvoltarea simțămintelor vis-a-vis de făt pe durata sarcinii, cordonul ombilical care realizează comunicarea atât de strânsă între mamă și copil sunt elemente care vor avea întotdeauna o însemnătate aparte în conștiința și sufletul mamei.
Dat fiind faptul că specialitatea mea este gimnastica prenatală, prin prisma acestei meserii am fost înconjurată în permanență de mame cu copii mici. Ghidându-le clasele de gimnastică pe parcursul sarcinii, după momentul nașterii lucrurile își urmau, cumva, mersul firesc continuând orele de gimnastică post-partum.
Datorită meseriei am observat la mamele cu care lucrez anumite diferențe de comportament care s-au făcut simțite între perioada sarcinii și perioada postnatală, acestea constând într-o sensibilitate exacerbată, extenuare, lipsă de entuziasm, ușurința de a plânge, confuzie și irascibilitate.
Abia după ce eu însămi am trecut prin procesul nașterii, și apoi al creșterii baiatului meu, am înțeles semnificația acestor trăiri.
Depresia Postnatală și Factorii Hormonali
Nașterea unui copil vine la pachet cu o multitudine de sentimente. Experimentezi tot spectrul de emoții, de la bucurie la fericire, de la frică la tristețe și, poate cel mai intens, este sentimentul de anxietate, care durează indiferent de cum decurge viața cu noul născut. În literatura de specialitate aceste manifestări sunt definite ca depresie post-natală. Literatura de specialitate explică următoarele : depresia post-partum este determinată, în principal, de modificări hormonale semnificative şi bruşte, care apar imediat după naştere. Astfel, nivelurile de hormoni feminini asemenea estrogenului şi progesteronului, scad puternic în orele imediat următoare naşterii. Aceste scăderi pot produce starea depresivă, tot aşa cum doar mici schimbări hormonale pot declanşa stări disforice şi de tensiune psihică înainte de ciclul menstrual.
De asemenea, nivelurile hormonului tiroidian pot să scadă puternic după naştere, dezvoltându-se o deficienţă tiroidiană care poate produce depresie. La iniţierea alăptării, se produc dezinhibarea hipofizei şi creşterea nivelului de prolactină posibile și pe seama scăderii nivelului de dopamină din anumite regiuni ale creierului. Scăderea dopaminei este corelată, după cum se ştie, cu apariţia simptomelor depresive, a anxietăţii, şi a gândurilor obsesive.
Experimentând acest proces dureros și confuz, în același timp, am devenit interesată de a studia și a găsi soluții pentru remedierea acestei probleme.
Soluții pentru Remedierea Depresiei Postnatale
Ca formă de mișcare am optat pentru yoga. Yoga ajută foarte mult la refacerea echilibrului hormonal și la dezvoltarea respirației. Respiraţia este singura funcţie din corp pe care noi o putem controla în mod conștient, astfel încât să ne influențeze inconștientul. Atunci când suntem speriați, de exemplu, respirația se va accelera sau opri. Dacă în acel moment acționăm conștient asupra respirației și vom inspira profund de câteva ori, vom descoperi că starea de frica se diminuează. Astfel, corelarea asanelor yoga cu respirația ajută foarte mult la calmarea sistemului nervos.
O altă soluţie pentru care am optat, și care mi-a fost benefică, a constat din orele petrecute în mijlocul naturii, în special în parc și la malul mării.
Un remediu foarte eficient pentru liniștirea sistemului nervos și a stărilor emoționale intense este muzica. Sunetul valurilor mării sau, dacă locuiești în apropierea mării, relaxarea la malul mării respirând în ritmul valurilor – inspiri când valul vine către mal și respiri când valul se retrage în larg.
Beneficiile Yoga în Refacerea Echilibrului Hormonal
Yin yoga este o altă practică foarte benefică. Acest tip de practică acționează asupra fasciei. Fascia este un țesut continuu care învelește fiecare organ și celulă din corpul uman. Mai multe studii au fost efectuate în ultimii aproximativ zece ani asupra acestui țesut și a felului cum detensionarea lui ajută la creșterea performanțelor sportive și a sănătății fizice și psihice.
Conexiunea cu Natură – Remediul pentru Liniștirea Sistemului Nervos
Poate cel mai ușor exerci ţiu pe care îl putem face, ca proaspete mămici, este să ieșim cu nou născutul la plimbare în parc, să efectuăm plimbări de minimum 30 de minute în aer liber iar când reve – nim acasă să ne masăm talpa cu o minge de tenis.
Privind retrospectiv la perioada următoare aducerii pe lume a băiatulu – lui meu, Alexandru, realizez că, instinc – tiv, am apelat la remediile care mi-au fost benefice. Uneori am fost motivată de gândul că îi fac lui bine, însă, astăzi realizez că, de fapt, îmi făceam mie bine și, implicit, îi era și lui bine.
Importanța Îngrijirii Mamei pentru Dezvoltarea Sănătoasă a Copilului
Copiii se dezvoltă frumos și sănătos atunci când mamele au grijă de ele însele pentru ca, la rândul lor, să poată împărtăși starea de bine persoanelor cu care interacționează, în cazul nostru, copilul.
Astfel, dacă ești mamă, acordă-ți măcar două ore pe săptămână pe care să le petreci făcând mișcare, o plimbare alături de copil în natură sau răsfață-ți corpul cu un masaj relaxant.
Lasa un comentariu