A mânca sănătos nu înseamnă să renunți la alimentele tale preferate. Rețetele preferate pot fi adaptate, cu ușurință, pentru o alternativă mai sănătoasă. Există multe modalități de a prepara mese sănătoase. Limitează grăsimile, zaharurile și sarea, și include o mulțime de legume, fructe, cereale, carne slabă și lactate cu conținut scăzut de grăsimi în gătit. Alimentele cu adaos de grăsimi, zaharuri sau sare sunt mai puțin sănătoase decât alimentele în care acestea se găsesc în mod natural.
Gătește cu un conținut minim de grăsimi – Alege carne slabă și produse lactate cu conținut redus de grăsimi și limitează alimentele procesate pentru a minimiza grăsimile.
– Dacă trebuie să folosești ulei, încearcă spray-uri pentru gătit sau adaugă o cantitate mică de ulei cu o perie de patiserie.
– Gatește în lichide, cum ar fi bulion, vin, suc de lamaie, suc de fructe, oțet sau apă, în loc de ulei.
– Folosește iaurt, lapte cu conținut scăzut de grăsimi, lapte degresat sau amidon de porumb în loc de smântână, în sosuri sau supe.
Folosește mai puțină sare
– Sarea este un potențiator de aromă, dar cercetările sugerează că o dietă bogată în sare ar putea contribui la apariția unor probleme de sănătate, inclusiv hipertensiunea arterială. Sugestiile pentru reducerea sarii includ:
– Nu adăuga automat sare în mâncare – gustă mai întâi.
– Adaugă un strop de ulei de măsline, oțet sau suc de lămâie aproape de sfârșitul timpului de gătit, poate accentua aromele la fel ca sarea.
– Alege legume proaspete sau congelate, deoarece legumele conservate și murate au adaos de sare.
– Sarea iodată este cea mai bună, iar o sursă alimentară majoră de iod sunt alimentele vegetale.
– Margarina și untul conțin multă sare, dar există variante „fără sare adăugată” disponibile.
– Majoritatea brânzeturilor sunt bogate în sare, așa că nu consuma în exces sau alege variantele fără sare.
– Gătește fără sos de soia, sos de roșii și sosuri procesate și condiment, de exemplu maioneză și sosuri pentru salată, deoarece au un nivel ridicat de sare.
Exemple de modalități de a găti sănătos:
– La aburi, la cuptor, pe grătar, prin fierbere.
– Modifică sau elimină rețetele care includ unt sau îți cer să prăjești alimentele.
– Evită uleiurile adăugate și untul; folosește, în schimb, vase de gătit antiaderente.
– Nu adăuga sare în mâncare în timp ce se gătește.
– Elimină pielea de pui și grăsimea din carne.
– Mănâncă mai multe legume proaspete și leguminoase.
– Mănâncă mai mult pește, care este bogat în proteine, sărac în grăsimi și încărcat cu acizi grasi omega-3.
Sursa: Better Health
Lasa un comentariu