Acasa Lifestyle De ce este periculoasa anxietatea legată de somn ?
Lifestyle

De ce este periculoasa anxietatea legată de somn ?

Există puține lucruri mai frustrante decât anxietatea legată de somn. Este ora 22:00. Te bucuri de rutina de seară, de îngrijire a pielii. Prepari o ceașcă de ceai de mușețel. Te îmbraci în ceva de matase. Dar apoi, dintr-o dată, apare: acea teamă că nu vei putea adormi și să ajungi în lumea viselor, acea anxietate legată de somn care te va ține trează ore în șir, navigând pe internet într-un act de amânare a somnului, din răzbunare. Cu cât te gândești mai mult la acest scenariu de culcare, cu atât devii mai anxiosă. Ciclul vicios al anxietății legate de somn a început.

Este o boala?

Anxietatea legată de somn este foarte reală, dar nu este neapărat o tulburare oficială, pe lângă. „În universul somnului, nu diagnosticăm cu adevărat pe cineva cu anxietate legată de somn,” spune psihologul clinic Michael Breus, PhD, diplomat al Consiliului American de Medicină a Somnului și membru al Academiei Americane de Medicină a Somnului. „Îi diagnosticăm cu insomnie sau insomnie secundară unei anumite tulburări de anxietate, precum anxietatea generalizată sau OCD. Nu există criterii sau definiții reale, deci medicii au tendința de a nu o utiliza ca diagnostic.”

Cu toate acestea, „fiecare doctor de somn din univers” știe rolul pe care anxietatea îl poate juca în problemele de somn, spune dr. Breus. „Majoritatea oamenilor care nu dorm, 75% dintre ei se datorează anxietății. Celelalte 25% sunt o combinație de factori de mediu, medicamente, anumite condiții medicale sau, în unele cazuri, anumite forme de depresie.”

Cât de gravă este anxietatea legată de somn?

Pentru că anxietatea legată de somn nu este o condiție definită formal, nu înseamnă că anxietatea pe timp de noapte nu îți afectează sănătatea. „Starea de spirit, anxietatea și depresia au o relație bidirecțională cu somnul”, spune Rebecca Robbins, PhD, instructor în medicină la Harvard Medical School și expert în somn la producătorul de inele inteligente Oura. Stresul și anxietatea, cu alte cuvinte, îți perturbă somnul. Și când suntem privați de somn, suntem mai predispuși să experimentăm „stări de spirit negative” precum anxietatea și depresia, explică dr. Robbins.

Deci, cum poți preveni anxietatea legată de somn și cum să o tratezi atunci când apare?

„Anxietatea legată de somn este stresul sau îngrijorarea legată de capacitatea ta de a adormi sau de a menține somnul”, spune dr. Robbins. Poate fi declanșată de stresul legat de un ceas deșteptător care suna devreme și de teama că nu te vei trezi, amintirea unei nopți teribile de somn din aceeași săptămână sau poate chiar nimic. „Anxietatea se poate manifesta prin simptome fizice, cognitive sau comportamentale”, spune neurologul Pedram Navab, DO, specialist în medicină de somn și autor al cărții „Sleep Reimagined: The Fast Track to a Revitalized Life”. „Poți avea un puls rapid sau respirație rapidă, ca și cum ai avea un atac de panică sau poți încerca să eviți patul, astfel încât să poți diminua anxietatea de a nu putea adormi sau rămâne treaz.”

Poate că nu vei primi un diagnostic formal pentru anxietatea legată de somn, dar „cei care suferă de ea probabil știu că o au”, spune Sanem Hafeez, PhD, neuropsiholog și profesor la Universitatea Columbia. (Tulburările de somn sunt diagnosticate printr-o ședere peste noapte într-un laborator de somn, unde clinicienii pot măsura respirația, ritmul cardiac și stadiile de somn. „Din punct de vedere mental, un psiholog va face un intake pentru a afla ce se întâmplă înainte de a adormi, gândurile pe care le ai și ce se întâmplă dacă te trezești în timpul nopții, în plus față de obiceiurile de somn”, explică dr. Hafeez.)

Anxietatea legată de somn nu este același lucru cu frica reală de somn. „Somnifobia este atunci când oamenii cred că ceva teribil se va întâmpla în timp ce dorm sau că trebuie să rămână treji și vigilenți”, spune dr. Hafeez.

Câți oameni suferă anxietate legată de somn?

Cine este cel mai probabil să aibă anxietate legată de somn? Deoarece lipsa de somn și anxietatea se alimentează reciproc, este probabil să ai anxietate legată de somn dacă ai anxietate generalizată. „Lipsa de somn afectează lobul frontal al creierului, care este implicat în funcționarea executivă, luarea deciziilor și rezolvarea problemelor”, spune dr. Navab. „Atunci când acea zonă nu funcționează la capacitatea sa optimă, procesele de gândire devin iraționale”.

Conștientizarea faptului ca este o afecțiune comuna este foarte important. Diminuează sentimentul de vinovăție și ne ajută să înțelegem consecințele unui stil de viață stresant, aglomerat și în care nu punem accent pe wellness.

În următorul articol vom afla cum putem să tratăm anxietatea legată de somn și care sunt cele mai comune metode utilizate pentru a adormi. Urmăriți paginile de Social Media pentru a vedea când postăm.

Sursa: Glamour

Scris de
FormaSheFitness

Te invităm să explorezi colecția noastră de articole, unde vei găsi informații prețioase în domeniile fitnessului, sănătății, wellness-ului, lyfestyle-ului și altele. Vrem să fim inspirația care să sprijine călătoria ta către o viață sănătoasă și echilibrată.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare27
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit19
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

cuplu locuind in aceeasi casa mutandu-si lucrurile
Lifestyle

10 Probleme atunci când te muți cu partenerul

Comunicarea Deschisă și Sinceră Comunicarea este cheia unei relații sănătoase, iar atunci...

femeie zambind bucuroasa in pat, invelita, deoarece a scapat de anxietatea de somn
Lifestyle

Cum să tratezi anxietatea legată de somn?

Daca ai citit primul articol: De ce este periculoasa anxietatea legată de...

Lifestyle

Dragobete 2024: Ce Este și De Ce Sărbătorim Această Zi?

În inima lunii februarie, când zăpezile se topesc încet și natura începe...

pauza, relaxare in parc cu prietenii
Lifestyle

De ce simți mereu nevoia de o pauză și cum să gestionezi mai bine timpul?

Ai simțit vreodată că ai nevoie de o pauză? Este un sentiment...