Acasa Revista Centrele de energie care ne influențează viața
Revista

Centrele de energie care ne influențează viața

Chakrele corpului uman

Straturile corpului energetic uman și importanța chakrelor

Corpul  fizic uman, asemenea corpului energetic uman, este un multisistem interdependent. Fiecare sistem energetic al corpului uman este conectat cu sistemul fizic. Cele două planuri sunt corelate și conectate între ele prin intermediul sistemului neurologic și cel endocrin.

Corpul energetic uman este alcătuit din următoarele straturi: cel fizic, cel emoțional, cel mental și cel spiritual. Principalul sistem de energie sunt chakrele.
Primele informații despre chakre au apărut în epoca Vedelor (acest cuvant semnifică ”cunoștințe”), acestea constituind o serie de imnuri care reprezintă cea mai veche tradiție din India. Aceste scrieri sunt bazate pe o tradiție orală.

Chakrele: intersecția forțelor vitale și aspectele conștiinței

Chakrele reprezintă o intersecție a forțelor vitale, fiecare centru reprezentând un anumit aspect al conștiinței. Acești centri primesc, asimilează și transmit energie vitală.  Prin intermediul lor învățăm cum să ne raportăm la viață. Fiecare chakra poate fi considerată un program de pe o dischetă, care influențează anumite elemente din viața noastră, din programele noastre de supraviețuire, din programele noastre sexuale, din modul în care gândim și ne simțim.

Chakrele sunt punți de legătura între diferite dimensiuni precum emoțiile sau gândirea care intră în conexiune cu corpul fizic. La randul lor, aceste interacțiuni joacă un rol important în interacțiunile noastre cu alte persoane și, astfel, influențează o nouă dimensiune, și anume activitățile din lumea noastră exterioară.

Conținutul chakrelor este format, în mare măsură, din tipare repetitive ale acțiunilor noastre din viața de zi cu zi, noi regăsindu-ne în permanență în punctul central ale acestor acțiuni. Chakrele ne arată diferite tendințe ale personalității noastre, însă aceste tendințe pot fi schimbate. Cunoașterea propriilor tendințe ne permite să știm la ce să fim atenți și ce este necesar să îmbunătățim. Putem să le privim ca pe un canal care leagă cerul și pământul, mintea și corpul, spiritul și materia, trecutul și viitorul.

Cele șapte chakre de bază și rolul lor în viața noastră

Există șapte chakre de bază, localizate în corpul subtil, care penetrează și corpul fizic. Aceste șapte chakre se află situate în apropierea celor șapte ganglioni nervoși majori, care se află pe coloana vertebrală, realizând, în același timp, legătura dintre existența noastră fizică și tărâmuri mai profunde și mai înalte.

Chakrele corpului uman
În afară de literatura hindusă, există mai multe sisteme metafizice care vorbesc despre cele șapte niveluri ale omului,  ale naturii sau despre șapte planuri fizice. Șeptimea se găsește și în afara miturilor sau a religiei. Curcubeul are șapte culori, gama muzicală occidentală are șapte note, săptămâna are șapte zile, ciclurile majore ale vieții sunt împărțite în perioade de șapte ani.

Pe lângă cele șapte chakre de bază, există și “chakre secundare”, dacă le putem numi astfel, iar o parte dintre acestea se găsesc în palme, oricine putând să experimenteze cum se simte energia într-un loc în care o chakra se deschide. Un exemplu de un astfel de exercițiu simplu ar fi:

1.    Întindeți ambele brațe în față, palmele rămânând orientate una către cealalta.
2.    Începeți să frecați palmele cu putere.
3.    Apoi închideți și deschideți rapid palmele de aproximativ zece ori.
4.    Rămâneți cu palmele orientate una către cealalta, ca și cum ați ține un ou mare în mâini, și concentrați-vă atenția în spațiul creat între ele. Ar trebui să puteți simți un fel de “minge subtilă” de energie, care se mișcă în cerc, între palme.

Iată cele șapte chakre de bază și asocierile lor:

  • Prima chakra este situată la baza coloanei și este asociată cu supraviețuirea. Elementul său este pământul.
  • A doua chakra este situată în partea inferioară a abdomenului și este asociată cu emoțiile și sexualitatea. Elementul său este apa.
  • A treia chakra este situată în plexul solar și este asociată cu puterea personală, voința și respectul pentru propria persoană. Elementul său este focul.
  • A patra chakra este situată deasupra sternului și este asociată cu iubirea. Elementul său este aerul.
  • A cincea chakra este situată în gât, fiind asociată cu comunicarea și creativitatea. Elemetul său este sunetul.
  • A șasea chakra este situată în mijlocul frunții și este asociată cu clarviziunea, intuiția și imaginația. Elementul său este lumina.
  • A șaptea chakra este situată în creștetul capului și este asociată cu cunoașterea, înțelegerea și conștiința transcendentă. Elementul său este gândul.

Lucrul cu chakrele și înțelegerea diferențelor de activare

Chakrele pot fi închise, deschise, supra-activate sau sub-activate sau în orice altă formă intermediară.

Dacă o chakra este blocată într-o stare închisă, aceasta nu poate nici să genereze, nici să primească energia specifică planului său propriu. O chakra închisă implică respingerea cronică a anumitor tipuri de energie. Dacă o chakra este blocată într-o stare deschisă sau supra-activată, tinde să direcționeze toate energiile spre planul respectiv. O chakra deschisă prea mult implică o fixație cronică.

Cele 7 Chakre

De exemplu, atunci când cineva este cu prima chakra închisă complet, această persoană trăiește lipsa de focus, codependența, se simte abandonată și fără susținere. Când această chakra este deschisă, aceeași persoană se simte sigură pe ea, încrezătoare, focusată pe ceea ce își dorește. Când chakra este supra-activată, această persoană este nerăbdătoare, impulsivă, tot timpul dorește mai mult decât ceea ce are la momentul respectiv.

O persoană a cărei chakra a gâtului este închisă nu vorbește cu ușurință și când este supra-activată, această persoană este volubilă, neavând capacitatea de a asculta. Cand chakra gâtului este deschisă, această persoană își găsește cu ușurință cuvintele pentru a se exprima și creează ceea ce își propune.

Corpul și mintea nu sunt entități separate, ele aflându-se într-o strânsă legătură. O chakra există simultan în mai multe dimensiuni, iar dacă a intervenit un blocaj în funcționarea ei, acest blocaj poate afecta și chakrele adiacente – de deasupra sau de dedesubt – pe unul dintre planuri.

În plan fizic, ele corespund anumitor zone ale corpului și sunt corelate cu anumite organe. Din punct de vedere mental, ele reprezintă sistemele noatre de credință, prin care ne creăm lumea personală.

Lucrul cu chakrele presupune o muncă continuă care se poate întinde pe durata întregii vieți.

Alinierea chakrelor și lucrul cu energia universală și pământului

Pentru a lucra cu chakrele este necesară alinierea lor. Acest lucru se face menținând coloana dreaptă, respectând curburile ei fiziologice, menținând tot timpul senzația de alungire și de înălțare a coloanei.

Din poziția de șezut, pe scaun, se împinge creștetul capului în sus, câtre tavan, tălpile rămân ancorate în sol, ca și cum cineva te-ar trage de cap și de glezne în același timp, în direcții opuse, alungind astfel întreaga coloană. După “aranjarea” coloanei, lăsând ca chakrele să fie aliniate, este momentul să intri în contact cu energia de manifestare.

Permite ca atenția să fie concetrată către axul central al corpului, simțindu-l, și apoi, direționeaza-ți atenția către creștetul capului, imaginându-ți cum se creează o pâlnie în creștetul capului prin care percepi energia Universului, cum aceasta pătrunde în corpul tău, ducându-se pe tot acest ax central, adică pe întreaga coloană vertebrală, către fiecare chakra.

Prima dată îți încarci capul cu această energie Universală și apoi ea va coborâ pe gât, pe umeri, pe spate, piept, abdomen, bazin, fese, membre inferioare, până în vârful degetelor. Vizualizează această energie cum pătrunde adânc către pământ. Atunci când inspiri aduci această energie în corp. Atunci când expiri lași această energie să ajungă către centrul pământului. Poți vizualiza această energie în culoarea argintie, aurie, alb strălucitoare.

Dupa ce te-ai obișnuit să lucrezi cu energia Universală, poți începe să lucrezi în același fel cu energia pământului, cu curentul ascendent. Imaginează-ți cum respiri și urci energia pământului, începând cu degetele de la picioare, tălpi, gambe, coapse, bazin, fese, abdomen, piept, spate, brațe, umeri, gât, până în creștetul capului, lăsând-o să iasă prin creștetul capului, până ce eliberează orice tensiune care este întâlnită în cale. Aici poți vizualiza culoarea roșie- maronie, care urcă și străbate întreg corpul, încărcându-l cu energia pământului.
Lucrați separat cu aceste energii până în momentul când simțiți “curgerea” lor în corpul vostru, o ”curgere lină”, și apoi încercați să lucrați cu ambele energii, în același timp observând cum se amestecă la nivelul fiecărei chakre.

În timpul zilei, încercați să rămâneți conectați cu acești curenți de manifestare și să observați care dintre ei este mai puternic, în ce momente ale zilei și în timpul căror activități. Vedeți care este nevoia mai pregnantă a corpului vostru, de care curent are mai multa nevoie acesta, pentru a putea lucra asupra  dizolvării blocajelor.

Scris de
Ana Werczberger

"Ana Werczberger si-a dedicat cu entuziasm zece ani din viata lantului de fitness World Class ca antrenor personal si instructor de body&mind. Fiind atrasa de yoga în urma cu sapte ani a început sa practice stilul Ashtanga urmând apoi o specializare în Power Yoga - o forma de yoga, care pune accentul mai mult pe lucrul asupra corpului fizic. Practicând Power Yoga curiozitatea a crescut si totodata a determinat-o sa îsi doreasca cunoasterea mai în profunzime a propriului eu - minte si suflet. Astfel în urma cu cinci ani a fost atrasa de Nlp Rezonans, urmat de Reiki si apoi Theta Healing. www.yoga-academy.ro Experimentând aceste tehnici Ana si-a dorit sa aprofundeze studiul yoga, propunându-si sa plece în India pentru formare si experienta. În final a reusit “sa aduca India în România” prin înfiintarea YAR - Yoga Academy România - împreuna cu alte doua persoane dragi ei si având ca mentor un profesor din Risikes - capitala Yoga. În perceptia Anei corpul lucreaza împreuna cu sufletul si mintea, astfel abordarea ei este complexa integrând cele trei planuri. "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie35
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly0
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare22
Interviuri17
set antrenament pe fundal colorat
Miscare22
carte deschisa pe fundal negru
Revista93
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit23
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit16
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness64
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

Veronica Alexe Miona
Revista

Femei care inspiră – Veronica Alexe Miona

Femeia care își manageriază frumos cele trei planuri ale vieții – cariera,...

Cezar Bădiță - finalist la Jocurile Olimpice de la Sidney din anul 2000
InterviuriRevista

Cezar Bădiţă – pedagogul pasiunii pe care a dus-o la nivel de Jocuri Olimpice

Interviu cu Cezar Bădiță – finalist la Jocurile Olimpice de la Sidney...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...

Psihicul și fizicul - antrenate în tandem
Revista

Psihicul și fizicul – antrenate în tandem

Avantajele sportului asupra psihicului și fizicului văzute prin ochii practicanților Sportul, sub...