Acasa Interviuri Femei care inspiră – Doctor Inge Aivas
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Doctor Inge Aivas

Interviu cu Doctor Inge Aivas – ” Pe axa Romania-Canada-Marea Britanie-Turcia”

Dr. Inge Aivas – Managerul Departamentului de Servicii Internaționale al Centrului Medical Anadolu vine din România și a studiat, specializându-se în ani de pregătire, pentru a deveni apreciatul doctor care este astăzi în țări precum România – Canada- Marea Britanie – Turcia, creându-se astfel o axă a acestor studii.

Aș putea creiona multiple forme de prezentare a minunatului om Inge, însă cea mai concludentă este propria ta prezentare. Cum te-ai descrie?

Inge, româncă de origine tătară, născută la Constanța, care și-a urmat educația în Canada, Statele Unite ale Americii și Anglia. Pe când aveam 11 ani familia a luat drumul Canadei, însă România a fost mereu tărâmul cu care am păstrat o legătură strânsă, petrecându-mi fiecare vacanță de vară aici, alături de bunici, verișori și prieteni. Începând cu anul 2014, îmi desfășor activitatea profesională la Centrul Medical Anadolu din Istanbul. Prin prisma serviciului am ocazia de a veni în contact cu mulți pacienți români, acesta fiind și unul dintre factorii hotărâtori în acceptarea poziției actuale.

Perioada liceului a avut un impact decisiv asupra viitorului tău profesional. Practica desfășurată la secția de geriatrie a unui spital, după orele de școală, și-a pus amprenta asupra deciziei de a-ți îndrepta atenția către medicină. Detaliază-ne, ce anume, din această experiență, te-a determinat să optezi pentru medicină?

În timpul liceului am avut oportunitatea, timp de doi ani, să fiu implicată într-un program de voluntariat la secția de geriatrie a unui spital. Pentru că ambii mei părinți erau aglomerați zi de zi cu serviciul, o mare parte a copilăriei persoana care și-a concentrat atenția asupra mea a fost bunica, și astfel timpul petrecut în secția de geriatrie m-a impresionat foarte mult. Cazul uneia dintre pacientele în vârstă cu care am interacționat în această perioadă, pacientă al cărei unic fiu nu o mai vizitase de mult timp, locuind la o distanță considerabilă și care se simțea deznădăjduită, petrecându-și singură ziua de naștere, a reprezentat un alt factor important în alegerea carierei.

Atrasă fiind de științele exacte, cât și de științele umane, am considerat că medicina este combinația perfectă între cele două.

De când mă știu, am fost o mare iubitoare a artelor și a știinţelor umaniste, dar ca o ironie a sorții, la școală eram foarte bună la științele reale. Îmi era mult mai simplu să mă pregătesc la matematică, fizică, chimie și să obțin note foarte bune, decât să compun eseuri la sociologie sau psihologie, cu toate că îmi făcea plăcere să citesc materiale care aveau legătură cu aceste subiecte.

Oncologia este cunoscută ca fiind una dintre ramurile foarte grele ale medicinei. Ce factori te-au convins să alegi această specialitate?

Într-adevăr, oncologia este cunoscută ca fiind specialitatea cu cea mai mare rată de sinucideri dintre specialitățile medicinei … din păcate. Așa cum am menționat mai devreme, dintotdeauna m-am simțit “prinsă” între partea iubitoare de știință, tehnologie, logica personalității mele și partea emoțională cu care am fost înzestrată de către mama natură și cu care mă pot raporta la pacient. În radio-oncologie combini medicina cu fizica, lucrezi cu tehnologie de ultimă generație, cu fotoni, electroni, protoni, dar, în același timp, lucrezi și cu pacientul.

Doctor Inge Aivas impreuna cu catelul ciobanesc german in parc

Oncologia este reprezentată, în general, de o medie de vârstă mai avansată. Experiența pe care am acumulat-o cu persoanele vârstnice din cadrul secției de geriatrie, m-a determinat să optez pentru această specializare.

De asemenea, expunerea one -on-one a jucat un rol cheie în alegerea specializării.

Satisfacţia de a lucra one-on-one cu un om, care are nevoie de ajutorul tău, căruia îi stabilești planul de tratament și, în același timp, cu care comunici la modul emoțional despre cei dragi, despre cum se simte, despre temeri, despre supravegherea lui, ca pacient, accesează latura umană a personalității mele.

Pentru un oncolog este diferit față de un doctor specializat în alte ramuri ale medicinei, deoarece devii parte a familiei pacientului și împarți cu aceasta lacrimile, fie ele de tristețe ori de bucurie.

După oncologie am luat hotărârea de a mă specializa și în neuro-radiochirurgie, mai precis, radiochirurgia tumorilor cerebrale. La baza acestei decizii a stat dorința de a aprofunda cunoștințele profesionale și științifice.

Poveștile pacienților diagnosticați cu multiple forme de cancer sunt impresionante. Cum reușești să manageriezi diversele situații pe care le întâlnești și să nu „absorbi” durerea pacienților cu care interacționezi, astfel încât la finalul unei zile de lucru, ce se întâmplă la serviciu să rămână la serviciu și după ce închizi ușa clinicii, să-ți îndrepți atenția către viața socială și privată?

Susţinerea familiei, prietenii și cunoștințele sunt foarte importante. Este esențial să ai o viață socială privată activă în afara orelor de program la clinică.

Dedicându-mi atât de mult timp meseriei, petrecând atât de mult timp la spital și fiind înconjurată de pacienți suferind de diverse tipuri de cancer, în varii stadii, este ușor să faci confuzia între timpul liber și serviciu și să gândești că pe stradă, peste tot, viața este plină de boală. De aceea, în timpul liber, îmi concentrez atenția 100% pe lucrurile frumoase ale vieții, pe tot ceea ce-mi bucură sufletul și alintă privirea.

Un proverb care-mi va fi întipărit în minte pentru tot restul vieții și la care mă gândesc în momentele când simt că tristețea îmi “dă târcoale” și care îmi conferă energia de a nu amâna lucruri pe care doresc să le realizez este  “Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!”… în perioada rezidențiatului eram de gardă noaptea și am admis o pacientă care pe parcursul zilelor ce au urmat mi-a devenit pacientă și am diagnosticat-o cu cancer metastatic, două luni mai târziu decedând. Cât timp a fost internată, pacienta mi-a istorisit că visul ei și al soțului fusese să pună deoparte o anumită sumă de bani pentru ca atunci când vor fi pensionari să călătorească în jurul lumii. Decesul doamnei a survenit exact după momentul pensionării.

O zi mai târziu, i-am contactat pe părinți care-și planificaseră o vacanță în India, pe care o tot amânau pentru anul următor și i-am obligat să nu mai amâne călătoria.

Șase luni mai târziu mi s-a oferit oportunitatea de a urma un stagiu la Centrul Medical Anadolu din Istanbul. De mult timp îmi doream să fac un stagiu la Istanbul și, mai ales, la acest spital, datorită dotărilor din punct de vedere al tehnologiei în domeniul radio-oncologiei si a specializarilor aferente. Învățându-mi lecția, m-am aventurat imediat!

„Totul se întamplă cu un motiv”. În anul 2008 ai avut oportunitatea de a urma un stagiu, pe o perioadă de 2 luni la Centrul Medical Anadolu din Istanbul în cadrul departamentului de radio-oncologie, iar în 2018 ești managerul medical al Departamentului de Servicii Internaționale al respectatului centru medical. Prezintă-ne cele mai importante momente care descriu cel mai bine transpunerea acestui proverb în viața ta.

Gândind retrospectiv realizăm faptul că multe lucruri în viață se întamplă cu un motiv.

În anul 2008 am venit la Istanbul – Anadolu Medical Clinic pentru a urma stagiul de două luni în cadrul departamentului de radio-oncologie. În aceeași perioadă se afla în plină dezvoltare departamentul de servicii internaționale și pacienți din România apelau deja la tratamentul oncologic oferit de spitalul nostru.

Spitalul funcționează pe conceptul “spital în spital” și anume, spital general care încorporează un institut oncologic care, la rându-i, include diagnostice, chirurgie oncologică, oncologie medicală și radio-oncologie.

Jonglând cu ușurinţă limba engleză, limba franceză, limba română, fiind și româncă, am interacționat cu pacienți români și cu însoțitorii acestora, fără a fi nevoie să apelez la serviciile unui translator. Comunicarea fiind facilă și venind în contact direct cu pacienții, pot spune că a fost o experiență care m-a emoționat și care a rămas într-un colțișor al sufletului meu.

Stagiul de două luni mi-a deschis alte perspective asupra medicinei. Dacă până atunci fusesem implicată doar în aspectul pur medical al îngrijirii medicale (practicarea medicinei și relația doctor – pacient), în timpul acestei experiențe am fost expusă la modul în care funcționeaza un spital, la departamentele care pot exista în cadrul unui spital și tipurile de poziții care nu sunt neaparat pur medicale, dar care au un impact enorm asupra pacientului.

Doctor Inge Aivas la o expozitie de arta

Această perioadă de practică m-a detreminat să-mi doresc ca pe parcursul carierei mele să îmbin aceste aspecte de healthcare management și astfel mi-am propus să urmez un MSC în Health Policy, Planning and Financing în Londra la London School of Economics and Political Science.

Anul masteral la London School of Economics and Political Science a reprezentat o experiență excelentă, oferindu-mi oportunitatea de a fi implicată în proiecte cu think tanks, cu companii farmaceutice, cu echipe de la NHS, etc. La finalul acestui an masteral m-am reîntors în Canada pentru finalizarea specializării în oncologie, însă pe toată această perioadă “noul meu interes” m-a determinat să încep, alături de echipa de business school a universității, un proiect care a constat în crearea unui computer “pathway”, în vederea simulării unui pacient și a “călătoriei” lui prin tratamentul oncologic, pentru a optimiza tratamentul, sistematizând mai eficient procesul și crescând astfel eficacitatea serviciilor de radioterapie a spitalului.

Menținând legătura cu foștii colegi de la Centrul Medical Anadolu din Istanbul, al cărui departament de servicii internaționale a cunoscut o creștere rapidă și continuă în acest timp, în 2013 am primit propunerea de a ocupa poziția de operations manager al acestui departament. Oferta a fost ideală pentru mine deoarece mi-a permis să combin educația și experiența medicală/oncologică, cu cea de healthcare policy and management.

Ce servicii oferă Departamentul de Servicii Internaționale al clinicii Anadolu și care sunt etapele preluării și desfășurării unui caz?

Așa cum am precizat, Anadolu este un spital general care cuprinde aproape toate specialitățile medicale, de la check-up-uri până la paliatie oncologică. În cadrul spitalului sunt internați mulți pacienți internaționali cărora le acordăm tot sprijinul necesar și care sunt foarte importanți pentru noi.

Anadolu dispune de o echipă alcatuită din aproape 70 de membri, dintre care 13 sunt vorbitori nativi de limba română.

Pentru un pacient care dorește să vină la clinica noastră, există două cai:

  • Un pacient sănătos care dorește să vină pentru un check-up ne poate contacta online, pe e-mail sau la telefon și imediat se pot face programările necesare. Avem diferite pachete de check-up, pe bază de vârstă, de antecedente familiale sau medicale, etc.
  • Un pacient bolnav ne trimite dosarul medical care, cu ajutorul echipei medicale din departamentul de servicii internaționale, este revizuit de către medicii specialiști, aceștia exprimandu-și opinia și recomandările, pe baza cărora pacientul decide dacă dorește să vină. În urma deciziei pacientului, se trece la etapa programării.​​​​​​​

Odată ajuns la Centrul Medical Anadolu, pacientul este preluat de către un coordonator, vorbitor nativ al limbii materne a bolnavului.

Doctor Inge Aivas afara in iarba, zambind

De asemenea, spitalul dispune și de o echipă numeroasă, foarte bine pregatită, fapt specificat anterior, care vine în întâmpinarea nevoilor pacientului. Această echipă este compusă din trei medici și o asistentă medicală care coordonează, împreună cu medicii primari, și desfășoară supervizarea pacientului, după ce acesta se întoarce acasă.

Membrii echipei răspund întrebărilor pacienților înainte ca aceștia să sosească la spital, se organizează ședințe cu pacientul, familia și toți medicii implicați în tratament, pentru a ne asigura că toate nedumeririle pacienților sunt lămurite și nu rămâne absolut niciun semn de întrebare. În situația prezentată, toată lumea, bolnavul, familia și medicii sunt pe „aceeași pagină”. De asemenea, follow-up-ul pacientului este foarte important în tratamentul general.

Coordonatorii de pacienți sunt vorbitori a mai mult de 19 limbi străine și asistă pacienții one-on-one cu toate programările și necesitățile din spital, fiind disponibili în persoană, iar telefonic 24 din 24 de ore. Printre facilitățile puse la dispoziție de către clinică se numără și transportul gratuit de la aeroport la clinică și vice versa, prețuri avantajoase/reduse pentru pacienții noștri din zonele adiacente spitalului. De asemenea, un agent de turism ajută pacienții internaționali în privința rezervărilor hoteliere și de avion/ transport. Este esențial pentru noi, echipa, ca pacientul străin să-și concentreze atenția pe respectarea tratamentului.

Cât de important este pentru pacienții români ca doctorul să li se adreseze în limba maternă, fără ca o a treia parte să faciliteze comunicarea – în cazul de față un translator?​​​​​​​

Pentru un pacient, care pe lângă suferință, călătorește într-o altă țară și vine în contact cu o cultură diferită, posibilitatea de a comunica în limba maternă cu un medic, de a descrie simptomele și alte aspecte ce țin de sănătate, îi confera o stare de calm și alina durerea, într-o perioadă stresantă. Nu simți că ești într-o lume ce ți-e total străină și te simți înțeles.

Doctor Inge Aivas in sala de sport, exersand​​​​​​​

Într-o altă viață, dacă nu ai fi făcut medicină, ce ai fi ales?​​​​​​​

La aceasta întrebare cunosc mulți medici care ar răspunde că medicina este singura meserie pentru care ar fi optat. Eu cred că aș fi urmat un doctorat în istoria artei. Spun asta pentru că am fost expusă la boală, durere și moarte, iar în timpul liber mi-am găsit refugiul în lucrurile frumoase ale vieții.

Când sunt într-un muzeu, când citesc despre istorie, când călătoresc și vizitez locuri istorice, monumente de artă, atunci simt într-adevăr că în această viață există mai mult decât lucrurile triste care ne acaparează atenția. De fapt, lucrurile frumoase din viață sunt lucrurile pentru care merită să trăim.

Cum îți petreci timpul liber?​​​​​​​

Așa cum am menționat anterior “frumosul” este bine integrat în viața mea. Apreciez arta exprimată sub toate formele ei : de la pictură, desen, sculptură, până la muzică. Sunt membru al Fundației de Artă și Cultură Istanbul, fundație care organizează Festivalul Internațional de Muzică Istanbul, Festivalul Internațional de Jazz Istanbul, Festivalul Internațional de Operă Istanbul, Biennala, etc.

Doresc să subliniez că, în opinia mea, este important ca după o zi lungă și obositoare la spital, sunt și momente când simți să te retragi către casă pentru a-ți reîncărca bateriile pentru următoarea zi de lucru, să petreci seara mergând la un concert de jazz, să vizionezi o expoziție de artă mozaică, să mergi la un concert organizat pe peronul faimoasei gări Sirkeci Train Station (Orient Express), ori în Grand Bazar sau în grădina Palatului Venețian din Istanbul.

Toate aceste lucruri îți vor distrage atenția de la propriile gânduri istovitoare, cărora le vei acorda atenție petrecând seara singur(ă) acasă, și te destind.

Mișcarea, respectiv mersul la sală, mă relaxează, de asemenea. Ajung la sală extenuată din punct de vedere fizic și psihic, iar la finalul sesiunii de antrenament, când părăsesc incinta, fața îmi este zâmbitoare și mă simt plină de energie. Am realizat că un antrenament, desfășurat la intensitatea corespunzătoare mie, mă destresează și mă ajută să îmi pun în ordine gândurile, pentru a mă pregăti pentru o nouă zi de lucru.

Pe parcursul a șase luni de zile am pierdut în greutate aproximativ zece kilograme, fără a ține niciun fel de regim/dietă ci doar prin simplul fapt că “m-am împrietenit” cu sala și “am vizitat-o” de 3-4 ori pe săptămână. Mă simt minunat acum!

Fiind ”a world traveller”, am realizat că indiferent de locul unde m-am aflat la un moment dat, cu toate că eram membru al unei săli de fitness, nu am utilizat facilitățile sălii respective, negăsind-o “atractivă”. Astfel am concluzionat că este foarte important să găsești, indiferent că vorbim de o sală de sport ori de un studio de pilates sau yoga, un loc unde îți face plăcere să revii tocmai pentru ca antrenamentul să devină o constantă.

“Gymul “ unde mă antrenez la ora actuală se află în mijlocul naturii, înconjurat de verdeață. Cu toate că este în mijlocul geografic al orașului, îmi dă iluzia că mă aflu departe de gălăgia și intensitatea Istanbulului.

Stiu că antrenamentul tău favorit este pilates-ul. Ce te-a determinat să devii constantă în a practica o formă de mișcare? Ce recomanzi pacienților, și nu doar lor, să facă pentru a dobândi starea de bine și un stil de viață sănătos?

Am descoperit pilates-ul acum câțiva ani, prin intemediul revistei/site-ului FormaSheFitness. Am început lecțiile one-on-one și, deja, după primele ședințe am observat efectul pozitiv asupra durerii de coloană cervicală și a durerilor de cap pe care le aveam, simptome cauzate de hernia de disc cervicală de care sufăr. O a doua schimbare pe care am observat-o, pe parcursul timpului, a fost forma corpului.

Aspectele enumerate m-au convins să devin fidelă mișcării!

Recent am fost diagnosticată cu o problemă ortopedică la șolduri și am fost nevoită să mă reorientez spre altă formă de mișcare, devenind astfel noul membru al unei săli de fitness unde desfășor alte tipuri de antrenament. Foarte important de reținut este faptul că orice formă de mișcare este benefică corpului!

Pacienților care tocmai au trecut printr-un tratament oncologic – perioada post-tratament fie chirurgie, chimioteraie sau radioterapie, le recomand consumul alimentelor/ mâncărurilor simple, care hrănesc corpul cu calorii sănătoase dublate de mișcare. Ceea ce este vital să reamintim familiei și prietenilor pacienților, care protejează bolnavul cu cele mai bune intenții, prin a-i opri din a face efort, este că ei contribuie astfel la încetinirea procesului de recuperare a bolnavului.

Nu afirm că pacientul trebuie să meargă la sală, dar dacă pacientul este într-un stagiu acceptabil de a ieși afară și cu înștiințarea și acordul echipei medicale tratante, este recomandat ca pacientul să fie activ, plimbările în aer liber, chiar și la un pas “mai rapid” dacă este posibil, sunt benefice organismului.

Pacienții oncologici simt o continuă stare de oboseală, dar asta nu înseamnă că bolnavul trebuie să petreacă această perioadă “la orizontală”. După câte s-au demonstrat, și este bine de știut, mișcarea are un impact pozitiv nu doar asupra corpului ci și asupra psihicului, astfel, un pacient cu o gândire pozitivă are șanse mai mari de a obține un rezultat pozitiv.

 

Scris de
Mihaela Fitzpatrick

Mihaela Fitzpatrick este Directorul și Fondatorul FormaSheFitness, unde supervizează afacerea și brandul pe întregul spectru de platforme online, digitale și print. Cu o experiență de peste 10 ani în industria wellness-ului, Mihaela se dedică scrierii, editării de conținut, gestionării proiectelor online și dezvoltării strategiilor de social media. Este absolventă a European School of Economics din Londra, unde a finalizat un program postuniversitar în Event Management, și, totodată, absolventă a Universității Româno-Americană, unde a absolvit un Master în Administrarea Afacerilor în Turism, precum, a obținut și o licență în Drept. Mihaela este responsabilă de gestionarea tuturor activităților corelate cu FormaSheFitness, inclusiv: Redactarea, editarea și publicarea conținutului aferent revistelor tipărite și online, bannerelor și videoclipurilor. Organizarea de evenimente, planificare și prezentări, inclusiv călătorii în diverse orașe și locații pentru evenimente, crearea de rețele și dezvoltarea oportunităților de afaceri. Organizarea și gestionarea tuturor filmărilor și shooting-urilor, selectarea locațiilor, crearea conceptelor, alcătuirea echipei, supravegherea filmărilor, shooting-urilor, selectarea și editarea conținutului pentru revista hard print și online, ori pentru contentul online. În momentele în care nu este implicată în munca dificilă de construire a afacerii, de gestionare și generare de idei noi pentru FormaSheFitness, Mihaela explorează lumea, călătorește alături de Shiba Inu-ul său, “Foxy”, și “așterne pe tastatură” experiențele dedicate călătoriilor fit și excursiilor prietenoase cu animalele de companie. Mihaela are un stil de viată activ și iubește activitatea fizică sub toate formele sale – exerciții fizice, inclusiv antrenamentele la domiciliu, în sală și în mijlocul naturii. Crede cu tărie, că sănătatea și fitness-ul ar trebui să fie o plăcere și susține importanța de a nu fi, doar, în formă și sănătoși, ci, și de a evidenția acest aspect. Site-ul FormaSheFitness, revista și magazinul online au fost create pentru femeile moderne și active, care apreciază sănătatea fizică și mintală, fitness-ul, frumusețea, sportul, moda în fitness și călătoriile sănătoase.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...