Interviu cu Gigi Grassu, românca de peste ocean
Gigi Grassu, din părinți români, cu rădăcini aromâne, americancă prin naștere, este antrenor personal în Los Angeles. În interviul de mai jos, ne povestește despre felul în care își antrenează corpul, dar, în același timp, despre cum inspiră și alte femei să pună accentul atât pe antrenamentul psihicului, cât și a sufletului.
Care sunt conexiunile tale cu România?
Părinții mei sunt din București, România, mai exact mama născută în București, iar tata în Sinoe. M-am născut și am crescut în Los Angeles, California, dar am fost întotdeauna conectată cu România, deoarece, după ce am crescut aveam să o vizitez în vacanțele de vară și la nunțile ocazionale în familie.
Aș dori, de asemenea, să rămân legată de România pentru a o putea învăța pe fiica mea despre moștenirea ei culturala a acestei țări și determinând-o astfel să o viziteze cât mai des.
Ce te-a inspirat să devii antrenor personal și care au fost principalele provocări cu care te-ai confruntat?
Am început să fac fitness într-o perioadă dificilă a vieții mele, într-un context cu multe probleme. Din acest motiv, nu aveam nicio motivație să fac ceva, plus că nu eram un exemplu de femeie puternică pentru fetița mea. Când am participat la prima mea clasă de fitness de grup, am ieșit din sala de sport cu inima pompând alert, transpirată, dar simțindu-mă foarte puternică! M-am simțit vie pentru prima dată în atâția ani. Motivația a fost să fiu un exemplu de femeie puternică nu numai pentru fetița mea, dar și pentru celelalte persoane, dar mai ales pentru mine însămi.
Voiam și vreau să le arăt femeilor, că este posibil să depășești cu adevărat orice adversitate prin fitness, deoarece „exercițiul” este mai mult decât unul fizic. Este vorba despre crearea de echilibru și disciplină ceea ce vă îmbunătațeste fiecare aspect al vieții.
Îmi amintesc ziua când am aflat faptul că fiica mea și-a deschis propriul cont de Instagram, fără să ma anunte. Știa că nu îi permit să aibă social media, pentru că era prea tânără. Când i-am vizionat contul, am observat că reproducea toate videoclipurile mele motivaționale de fitness! Chiar dacă m-am supărat pentru că a ținut secret acest aspect, am fost impresionată de faptul că s-a simțit atât de inspirată de ceea ce făceam eu, încât și-a dorit să facă și ea.
Care sunt punctele tale profesionale forte?
Punctele mele cheie includ energia pozitivă, abilitățile interpersonale, creativitatea, deschiderea spre a învăța, disciplina și, desigur, simțul umorului.
Ținând cont de povestea ta de viață, care este sfatul tău pentru femeile care trec printr-o perioadă dificilă din viața lor și doresc să ajungă în formă mentală și fizică așa ca tine?
Sfatul meu este să-ți asculți inima și să te iubești cu bune și cu rele. Iubindu-te începi să faci un plan cu obiective și să rămâi consecventă. Acest plan ar trebui să includă exerciții pentru mintea ta, să oprești cursul gândurilor negative, să consumi alimente sănătoase și să efectuezi exerciții fizice sau să faci mișcare de orice natură, pentru a menține organismul în parametri.
Dar nu în ultimul rând, aș recomanda, în mod categoric, găsirea unui mentor sau a unui antrenor. Amintiți-vă că dezvoltarea personală este continuă și că scuzele apar sub multe forme. Un mentor sau un antrenor vă va împărtăși cunoștințele și experiența sa în domeniu și vă va ajuta să vă responsabilizați.
Progresul meu se datorează și mentorilor cu care am lucrat în trecut, dar și în prezent.
Care sunt câteva elemente ale succesului care te-au ajutat să-ți atingi obiectivele?
Nu renunța! Vor fi momente în care vei dori să renunți sau în care vei reveni la obiceiurile vechi și asta este OK. O parte din călătoria spre a deveni mai puternic și mai sănătos psihic și fizic este să cazi și să ai capacitatea de a te ridica din nou.
Viața seamănă foarte mult cu antrenamentul. Nu poți crește fără rezistență. Stabilirea unei rutine este importantă și pentru acele momente în care îți lipsește motivația.
Le spun clienților mei că nu-mi pasă dacă vin la antrenament doar pentru 15 minute sau chiar cinci minute în ziua respectiva, că nu-mi pasă dacă vin la sală și doar intră și pleacă. Procesul de a te pregăti mental, prin a te îmbrăca și a merge la sală, ajută la stabilirea unei rutine.
Același procedeu aplic și pentru orele mele de actorie. Uneori, termin târziu antrenamentele cu clienții, dar conduc o oră, în trafic, chiar dacă voi fi prezentă numai, 15 minute la clasă, pentru că vreau „să învăț” obiceiul de a merge și de a nu renunța.
Mintea este cel mai puternic instrument pe care îl ai.
Am crescut într-o familie de imigranți români, care au fugit de comunism. Tatăl meu a scăpat din România comunistă traversând frontiera iugoslavă, pe jos. Unchiul meu s-a ascuns pe o navă. Membrii familiei mele au venit în Statele Unite, cu nimic altceva, decât hainele pe care le purtau. Vărul meu a ajuns în NFL fiind singurul aromân din Ligă și cred că singurul american cu părinți români. Mama a învins lupta cu cancerul de sân de două ori. Suntem o familie de luptători și asta transmit și eu fetei mele și nepoților.
Cum îți menții motivați clienții?
Cel mai important mod de a-mi motiva clienții este prin exemplul personal.
Mă asigur că ”practic ceea ce predic” ceea ce înseamnă că fac toate exercițiile pe care îi rog să le facă, lucrând cot la cot cu ei la fiecare ședință.
În al doilea rând, creez planuri de fitness personalizate pentru ei și le monitorizez alimentația. Cu unii clienți chiar merg la market pentru a-i învăța elementele de bază ale mâncării și ce să cumpere. Antrenamentele pentru sesiunile private sunt, de asemenea, personalizate, unde nu iau în considerare doar obiectivele fizice, ci și propria lor stare mentală.
De exemplu, dacă observ o clientă vorbind negativ despre ea însăși îi atrag atenția și îi recomand exerciții care să o ajute pe aceasta latură. În plus, programez lunar „Girltime”, care este deschis atât clienților, cât și non-clienților, unde ne conectăm la împărtășirea poveștilor, în timp ce facem ceva activ, precum drumeții.
Am o pagină de Instagram și YouTube SHAPEUPWITHGIGI, pe care ei o urmăresc, oferindu-le resurse suplimentare pentru motivație, antrenamente, sfaturi de fitness, ajutor nutrițional, împreună cu multă distracție și râs. Sănătos inseamna să fie distractiv și nu o corvoadă!
Ce te diferențiază de ceilalți formatori?
Ceea ce diferențiază SHAPE UP WITH GIGI L.L.C. este faptul că eu nu am limite când vine vorba de profesionalismul și calitatea pe care o ofer clienților mei. De aceea am mers mai departe și am început un curs de actorie la Anthony Gilardi Acting Studio, din care iau elemente si le combin cu sportul iar rezultatul este uimitor reușind astfel să creez o conexiune mult mai puternică cu clienții.
Mi-am dat seama că a fi activ pentru majoritatea oamenilor nu este decât o OPȚIUNE, deoarece majoritatea oamenilor nu sunt suficient de motivați pentru a începe un program de exerciții.
O săptămână are 168 de ore. Provocarea cea mare nu este să vă prezentați la clasa programata (de obicei 1-3 ore/săptămână), ci, adevărata provocare este cum vă mențineți motivați clienții în timpul celor 165 de ore rămase în săptămână!
Abordez motivația din trei unghiuri: fizic, mental și spiritual.
Desfășor antrenamente personale, precum și cursuri de fitness pentru grupuri mari (10-70 + persoane). Majoritatea formatorilor efectuează o activitate (one to one) sau alta. Pregătirea one to one este foarte diferită de antrenarea unui grup mare.
Intrând în contact cu atât de mulți oameni, simultan, am învățat multe abordări valoroase pe partea de motivare.
Ce îți place să faci, pentru a te distra, în afara fitness-ului?
Îmi place să petrec timp cu fiica mea, să merg la cursul de comedie și actorie.
Fiicei mele și mie ne place să facem sport în parc și să creăm, împreună, videoclipuri amuzante. Ea este, cu siguranță, versiunea mea în miniatură. Am început să o includ din ce în ce mai mult în videoclipuri pe pagina mea de fitness, deoarece ne place să ne prostim și avem o chimie.
De asemenea, îmi place să urmăresc actori de comedie români! Unii dintre actorii mei de comedie români preferați au fost Stela Popescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu și Jean Constantin. În ceea ce privește actoria, tata a fost cascador și actor în România în anii 70, așa că am fost întotdeauna intrigată de artă. După aceea am realizat că arta are o legătură strânsă cu înțelegerea umanității, la fel ca fitness-ul.
Ce speri să realizezi în urmatorii cinci ani și care sunt obiectivele tale în ceea ce privește România?
Sper ca în cinci ani să fiu recunoscută ca un brand la nivel mondial, pentru a inspira femeile să-și îmbunătățească sănătatea mintală, fizică și spirituală. În cele din urmă, obiectivul meu este să înființez o platformă online de mentorat, fără scop lucrativ, care să conecteze un trainer cu femei abuzate, pentru a veni în întâmpinarea recuperării acestora prin exerciții fizice. Aș dori să-mi extind energia și stilul de pregătire în România, astfel încât să pot ajuta femeile de acolo să devină mai conștiente de cât de mult control au asupra propriei lor vieți.
Vreau, de asemenea, să creez mai multă expunere pentru România în restul lumii, astfel încât lumea să poată vedea câtă frumusețe și talent există aici.
Mulți oameni nu știu că unii dintre cei mai buni antrenori din lume au venit din România. Au inventat chiar și deadlift-ul românesc! În plus, mulți oameni nu sunt conștienți de cât de talentați sunt românii în teatru și arte.
Ai un motto de viață, care iti este indicator/punct de reper?
Motto-ul meu de viață este „dacă sari, va apărea și plasa” un citat al naturalistului John Burroughs.
Acesta este un concept important pentru mine deoarece este ceea ce m-a ajutat să progresez mental, fizic și spiritual. M-a ajutat să elimin frica și să „merg mai departe”. Cu toții suntem conduși de aceeași frică – frica de a fi rănit, teama de a eșua sau de a pierde dar, mai ales, frica de a fi judecați de ceilalți.
Am realizat, că niciodată nu vom avea răspunsuri la toate și niciodată nu o vom face.
Trebuie să acționăm pe baza informațiilor limitate. Fie că este vorba de căsătorie, de a începe o carieră nouă sau de a lăsa un loc de muncă bun pentru a-ți urmări visul.
Faceți tot posibilul să adunați cele mai bune informații de care să dispuneți în vederea luării deciziei, dar atunci trebuie să acționați (JUMP).
Frica, oricum, nu este reală. Se simte real pentru că este ceva creat de noi pentru că ne lipsește dragostea din interior. Dacă „sari” (acționezi), lucrurile se vor rezolva. Mereu se întamplă așa. Trebuie doar să te iubești și să crezi.
Coach-ul meu de actorie, Anthony Gilardi, spune întotdeauna: „frica este dovadă falsă care pare reală (F.E.A.R.). Este doar marketingul negativ creat de mintea noastră. Este alegerea noastră să o cumpărăm.”
Lasa un comentariu