O parte importantă a comunicării interumane este alcatuită din comunicarea nonverbală. Unele studii sugerează, că procentul comunicării nonverbale este de patru ori mai mare decât cel al comunicării verbale, 80% din ceea ce comunicăm implică acțiunile și gesturile noastre, comparativ cu, doar, 20% informații transmisibile prin utilizarea cuvintelor.
Expresiile faciale sunt responsabile pentru o mare parte a comunicării nonverbale. Grimasele unei persoane sunt, adesea, primul lucru pe care îl observăm, chiar, înainte de a auzi ce au de spus.
Gesturile sunt o modalitate, importantă, de a comunica fără a folosi cuvintele. De exemplu, în S.U.A., poziționarea arătătorului și a degetului mijlociu în formă de „V” cu palma îndreptată spre exterior este considerat a fi semnul păcii dar, în Marea Britanie, Australia și în alte părți ale lumii, acest gest poate fi considerat o insultă.
Postura și mișcările corpului pot oferi, de asemenea, multe informații despre interlocutor. Cercetările privind limbajul corpului au crescut semnificativ începând cu anii 1970, concentrându-se pe interpretarea posturilor defensive, cum ar fi încrucișarea brațelor și a picioarelor.
Proxemica – nevoia de „spațiu personal”. Distanța de care avem nevoie și spațiul pe care îl percepem ca fiind al nostru, sunt influențate de mai mulți factori, cum ar fi normele sociale, așteptările culturale, factori contextuali, caracteristicile personalității și nivelul de familiaritate cu interlocutorul.
Privirea – ochii joacă un rol principal în comunicarea nonverbală, lucrurile precum direcția privirii, intensitatea privirii și clipitul fiind indicii importante. De exemplu, atunci când întâlnești oameni sau lucruri care îți plac, pupilele se vor dilata și vei clipi mai des.
Comunicarea prin atingere este o altă modalitate de comunicare nonverbală. Atingerea poate fi folosită pentru a comunica afecțiune, familiaritate, simpatie și alte emoții pozitive.
Alegerile vestimentare, coafura sau alte elemente corelate cu aspectul fizic sunt, de asemenea, considerate un mijloc de comunicare nonverbală. Cercetările privind psihologia culorilor au demonstrat, că diferitele culori pot evoca diferite stări de spirit. Aspectul poate modifica, de asemenea, reacțiile, judecățile și interpretările interlocutorului.
Sursa: Very Well Mind
Lasa un comentariu