Acasa Interviuri A Man in a Woman’s World – Ștefan Lazăr
InterviuriRevista

A Man in a Woman’s World – Ștefan Lazăr

Ștefan Lazăr

Ștefan Lazăr – ” Îmbină cu succes Krav Maga cu focurile de armă”

Ștefan Lazăr este absolvent al Facultății de Psihologie, în completarea căreia a urmat un masterat în domeniul psihologiei organizaționale, fost cadru militar, cu o vechime de peste 16 ani în cadrul unităților de forțe speciale, unde a acumulat un bagaj important de cunoștințe și experiențe datorită activității specifice desfășurate, atât în țară, cât și în teatrele de operațiuni, în anul 2010 fiind parte activă la înființarea unui corp de instructori de tragere, implementând un sistem de pregătire și evaluare a personalului Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informații și fiind implicat în elaborarea programelor specifice tipurilor de activități desfășurate, ne introduce în lumea Krav Maga și a focurilor de armă (trageri în poligon).

Krav Maga este arta marțială israeliană de autoapărare, care constă într-o combinație largă de tehnici provenite din ju-jitsu, Muay Thay, box, judo, karate și este cunoscută pentru concentrarea sa asupra situaților din lumea reală și a contraatacurilor eficiente. Ce experiență ai în Krav Maga, când ai făcut primul pas pe acest tărâm și ce te-a atras la acest gen de antrenament?

Doresc, să menţionez, încă de la început, că din perioada adolescenței am intrat pentru prima dată în contact cu artele marțiale, experimentând aproape orice disciplină marțială ce era accesibilă, și aici voi aminti artele marțiale japoneze, deoarece acestea sunt cele mai populare în țară noastră (karate, judo, ju-jitsu, Aikido). Ca rezultat al muncii depuse, după o practică constanta de aproape zece ani, experiența acumulată s-a materializat prin participarea mea la numeroase campionate în cadrul cărora am câștigat locuri fruntașe, dar și prin evoluția pe scară gradațiilor. Centură neagră 2 Dan Ju-Jitsu, Centură neagră 1 Dan Karate.

Ștefan Lazăr

Personal am luat cunoștință cu Krav Maga în cadrul unui stagiu de pregătire orientat pe schimbul de experiență, organizat de Brigada Antiteroristă, unde mai multe unități de forțe speciale Israeliene au fost prezente. Într-un timp foarte scurt am descoperit principiile Krav Maga, prezentate de către instructorii israelieni, iar din punctul de vedere al luptei corp la corp, am găsit multe elemente ce erau similare cu modul de acțiune a unităților speciale.

O altă caracteristică importantă este dată de faptul că programul de pregătire este orientat asupra situațiilor conflictuale ce pot apărea în viață de zi cu zi, creându-se secenarii de antrenament bazându-se pe găsirea și eficiența tehnicilor dobândite în lupta cu unul sau mai mulți agresori. Krav Maga a fost pentru mine răspunsul întrebărilor și frământărilor în toți anii dedicați artelor marțiale. Fac această afirmație, deoarece preocuparea mea a fost mereu orientată către rezolvarea situațiilor de criză, ce pot avea urmări grave și într-o măsură mult mai mică orientată către performanța sportivă.

Sporturile de contact au un mare dezavantaj, și anume, faptul că pregătesc sportivii pentru un eveniment organizat ce se desfășoară într-un cadru bine definit. Avem o dată stabilită când se va desfășura competiția, există un ring bine trasat, un arbitru, o categorie de vârstă, dar și o categorie de greutate, asistență medicală etc., motiv pentru care, sportivul luptător este poziționat într-o zonă de confort și este protejat de echipamentul de protecție, dar și de regulile impuse

Într-o situație reală, nimic din cele expuse mai sus nu există, chiar mai mult, urmările pot avea un efect devastator, poate chiar tragic.

Suntem diferiţi prin sex, înălţime, greutate, o parte dintre noi suntem înzestrați cu o putere naturală, alții o dobândim prin antrenamente.

Ștefan Lazăr

Dar, cum putem răspunde eficient în față unei amenințări ce ne copleșește din aproape orice punct de vedere? Din perspectiva mea, Krav Maga a completat perfect aceste “neajunsuri”, deoarece dincolo de mișcările fizice specifice luptei corp la corp, Krav Maga vine la pachet cu un întreg ansamblu de exerciții și concepte psihologice menite să ofere șanse reale în situațiile critice.

În Krav Maga spunem de multe ori, că orice acțiune pe care o întreprindem fără o pregătire psihologică bine conturată și definită, dar mai ales ancorată în necesitățile realității, are șanse reale, fie este un fiasco total. Pentru un practicant de Krav Maga pregătirea psihologică reprezintă fundația peste care se ridică întregul ansamblu de aptitudini și dacă, pentru un sportiv locul doi este de acceptat, pentru un practicant de Krav Maga locul doi nu există.

Focurile de armă înseamnă concentrare, obiectiv, dexteritate, adrenalină. De unde pasiunea pentru poligonul de trageri?

Așa cum am menționat anterior, întreagă mea activitate profesională s-a dezvoltat și centrat pe o carieră militară, iar pentru un militar, care alege să-și orinteze cariera către sfera activităților cu profil “foarte special”, ei bine, acesta trebuie, să își incorporeze în bagajul de cunoștințe proprii, atitudini și abilități specifice. Tragerile cu armele de foc, reprezintă unul dintre fundamentele de bază din viață unui luptător.

Există o conexiune între cele două tipuri de activități, respectiv Krav Maga și poligonul de trageri? Cum se îmbină cele două antrenamente?

Este o întrebare foarte interesantă, deoarece în opinia mea cele două activități nu pot oferi o soluție eficientă în față diferitelor situații cu grad ridicat de periculozitate. În general, persoanele care își orientează efortul și preocuparea către acest domeniu al securității personale, se focusează exclusiv asupra unei singure activități. Fie practică Krav Maga, fie se orientează doar asupra tragerilor tactice.

Consider, că este o greșeală, deoarece situațiile conflictuale neprevăzute, ce pot apărea în orice moment al zilei, nu se încadrează în barierele sau standardele unui regulament bazat pe vreo disciplină, așa cum se întâmplă în cadrul oricărui eveniment sportiv. Aici, orice este posibil, iar escaladarea conflictului nu are granițe.

Au existat situaţii în care de la un simplu și nevinovat conflict, urmările rezultate au fost tragice. Din păcate, nu toate situațiile conflictuale sunt alb sau negru! Sunt multe împrejurări care cad în zona gri, unde persoană respectivă trebui să ia decizii dificile într-un timp foarte scurt. Complexitatea și evoluția conflictului, precum și dinamica rezultată din urma acțiunilor ambelor părți, poate îndrepta conflictul către o scară a extremelor. Bazându-ne, exclusiv, pe pregătirea personală centrată doar pe una dintre cele două activități este o greșeală fundamentală. Să nu uităm, că atunci când raportul de forțe nu este echilibrat, orice metodă de lupta corp la corp pierde tot mai mult teren în față unui număr mare de adversari, dar mai ales atunci când aceștia folosesc diverse arme împotriva noastră.

Ștefan Lazăr

Care sunt principiile de bază ale antrenamentului Krav Maga și cui se adresează acest concept?

Krav Maga este o disciplină orientată pe eficiența în față diverselor situații periculoase, fără a impune un anumit criteriu de vârstă, sex, sau abilitiați fizice. Practic, orice persoană preocupată de siguranța personală sau a celor dragi poate găsi în metodele și conceptul Krav Maga un aliat puternic în a-și atinge scopul propus.

Krav Maga nu este o disciplină orientată pe performanţe sportive, din motivul acesta, în Krav Maga lipsește elementul competițional clasic, cel în care doi practicanți luptă conform unui set de reguli. Practicanții de Krav Maga nu sunt supuși unui set de reguli bine definit, nu vom auzi niciodată în sala de antrenament, că “această lovitură este interzisă de regulament” sau “nu mai folosi tehnică această, deoarece arbitrul te penalizează”. Practicantul de Krav Maga, are un singur scop și acela este de a găși un răspuns eficient si viabil în rezolvarea situațiilor de criză!

În Krav Maga se folosesc multe exerciţii, care urmăresc perfecționarea elementelor tehnice, dar orice practicant al acestui training știe, că pregătirea psihologică este fundamentală,
programele livrate, o întreagă gamă de beneficii, ce se materializează încă de la începutul practicii, dar de luat în seamă sunt cele ce se deprind odată cu trecerea timpului în practică continuă. Cu alte cuvinte, Krav Maga este un sistem de luptă ce are ca preocupare continuă dezvoltarea și adaptarea neîncetată asupra fenomenelor sociale dar și a vieții psihice.

Programele de antrenament Krav Maga vin în sprijinul studenților pentru a putea dezvolta acele laturi necesare rezolvării situațiilor neprevăzute. Încrederea în propriile capacități, imaginea reală asupra situațiilor cu factor stresor, adaptabilitatea la schimbări, luarea deciziilor corecte într-un timp foarte scurt, condiția fizică, dezvoltarea refelexelor, disciplina, corectitudinea, precum, și managementul situațiilor de criză, sunt doar câteva dintre beneficiile ce sunt oferite odată cu începerea practicii. Așa cum am menționat, pregătirea psihologică joacă un rol deosebit.

Ștefan Lazăr

Am auzit tot mai des noțiunea de pregătire psihologică. În ce consistă această noțiune și care sunt beneficiile ei atât în practica Krav Maga dar și în a tragerilor din poligon?

Pregătirea psihologică este un asamblu de măsuri generale, care urmăresc să dezvolte acele laturi și aspecte ale vieții psihice, care sunt solicitate de activitatea și acțiunile defensive în scopul obținerii unor progrese însemnate în procesul de pregătire și performanțe maximale. O bună pregătire psihologică asigură mobilizarea resurselor fizice și psihice la momentul oportun, dezvoltarea capacității de autocontrol și autoconducere, o adaptare flexibilă și eficientă în situațiile variabile sau neobișnuite care pot să apară, nu în ultimul rând, optimizarea proceselor, funcțiilor și stărilor psihice, prevenind consumul psihic și fizic exagerat sau deteriorarea capacităților psihice și fizice.

Cele mai importante obiective ale pregătirii psihologice sunt:
• Formarea capacității de analiză și apreciere independent a situațiilor (dezvoltarea simțului autocritic)
• Dezvoltarea gândirii tactice
• Formarea capacității de a învinge emoțiile negative
• Formarea capacității de autocontrol comportamental și emoțional în situații de stres
• Educarea spiritului de observație
• Educarea calităților atenției
• Educarea calităților gândirii (corectitudinea raționamentului independent, caracter critic)
• Educarea imaginației și creativității

O importanță deosebită o deține percepția adecvată a mediului și, mai ales, a acelor elemente din mediu care reprezintă un pericol direct. Aceste percepții specializate se realizează prin formarea la nivelul scoarței cerebrale a unor diferențieri foarte fine. Însușirea obiectelor și formelor percepute, precum și rezolvarea într-un timp foarte scurt a problemelor care pot să apară, țin de nivelul de dezvoltare a gândirii.

O gândire dezvoltată permite persoanei să sesizeze rapid problemele, să identifice elementele principale și, în același timp, să aleagă cu ușurință din noțiunile și deprinderile dobândite soluțiile cele mai potrivite și să le aplice cu promptitudine. O gândire flexibilă îi permite persoanei, să se adapteze ușor și rapid mediului și schimbărilor survenite, și să nu se cramponeze în modele de acțiune prestabilite, care s-ar dovedi ineficiente în condiții reale de acțiune.

Ștefan Lazăr

Prezintă-ne elementele definitorii ale antrenamentului în poligon și care este aplicabilitatea lui în viață reală?

Putem spune că tragerile cu pistolul în poligonul de tragere se împarte în două categorii distincte.

Cele de tip “precizie” unde se începe cu distanțe standard cuprinse între 10-25m, unde trăgătorul execută tragerea dintr-o poziție fixă asupra unei anumite ținte, scopul fiind executarea unor focuri precise și sigure într-un interval nelimitat de timp.

“Tragerile din mișcare” cea de-a două categorie, presupun dobândirea și însușirea corectă a tehnicilor de tragere în condiții de siguranță, deoarece trăgătorul nu se mai află într-o poziție fixă, ci acesta trebuie să parcurgă un întreg traseu în poligonul de tragere, să execute focuri succesive în una sau mai multe ținte, atât din mișcare cât și folosindu-se de diferite elemente de decor folosite în scenariul respectiv. Cu alte cuvinte, fiecare ședința de tragere este concepută pe baza unui scenariu (atac la supermarket, home invasion, pizza delivery, etc), iar pe baza scenariului ales, poligonul de tragere “îmbracă” uniformă adecvată.

Ștefan Lazăr

Am conceput scenarii unde lumina în poligon a fost redusă aproape la zero, unde tragătorii au identificat țintele și traseul parcurs cu ajutorul lanternelor tactice montate pe armă. Este evident faptul, că un bun control al tehnicilor dobândite este mai mult decât necesar pentru ca ședința de tragere să se desfășoare în condiții de siguranță.

Vă pot spune că activitatea de tragere cu arme de foc are trei scopuri:

• Primul este definit de divertisment și curiozitatea de a trage cu o armă de foc reală, în care persoana respectivă dorește să adauge în bagajul propriu această experiență inedită pe care o poate împărtăși cu familia, prietenii sau colegii de serviciu. La fel ca în antrenamentele de Krav Maga, tragerile în poligon sunt un prilej oportun de a transforma stresul și tensiunile negative acumulate într-o forță pozitivă. Aș dori să vă menționez faptul, că am răspuns provocării lansate de colegii mei de la poligonul de tragere GunPro din Otopeni, de a concepe ședințe de tragere dinamice în care antrenamentul să fie cât mai simplu și pe înțelesul celor ce își doresc să experimenteze această activitate, dar, de asemenea, să fie provocator, amuzant și productiv

• Al doilea scop îl pot defini ca fiind al persoanelor care doresc să intre într-un circuit sportiv competițional, unde beneficiază de ședințe de antrenament specifice, iar aici nu vă ascund faptul, că pregătesc și organizez lunar un eveniment sportiv competițional specific tragerilor din mișcare, unde sportivii au ocazia să își verifice tehnicile de tragere însușite într-un cadru competițional unde scenariile sunt complexe și dinamice. Totodată competiția sportivă este un prilej bun de a lega prietenii cu sportivi din țară sau din afară țării, deoarece aceste evenimente sportive chiar dacă nu sunt populare la o scară largă, ele strâng pasionați de pretutindeni. În țara noastră am ajuns la a 10-a ediție competițională, iar din anul acesta alături de o echipă deosebită vom da startul unui nou sezon competițional, ce va include orașe ca București, Constanța, Brașov, Cluj și Timișoara.

• Iar ultima categorie este cea mai dragă mie, deoarece este într-o strânsă legătură cu latura mea profesională și oferă cel mai larg spectru de pregătire, unde nu există șabloane ale regulilor impuse, așa cum este în cazul evenimentelor competiționale. Aici fac referire la tragerile în distanțe apropiate sau cum le denumesc eu, Close Quarter Shooting

Pentru tehnicile de tragere din distanțe apropiate sunt necesare cunoștințe suplimentare, ce includ în programa lor metode mult mai complexe de pregătire, cum ar fi lupta în distanțe apropiate, unde accentul primordial se axează pe dinamica metodelor și procedeelor din mediul urban, abordarea și apropierea de diferitele imobile, modul de pătrundere în acestea dar și felul în care acestea se abordează la interior.

Despre acest ultim capitol am făcut referire atunci când am menționat necesitatea unei completări armonioase și necesare cu metodele de lupta specifice Krav Maga. În programa Close Quarter Shooting găsim scenarii de tragere ce încep cu tehnici de luptă sau dezarmare specifice Krav Maga.

Această latură a pregătirii, a fost centrată pe personalul din sistemul de securitate și apărare națională, dar și a personalului din segmentul de securitate privată ce dorește o îmbunătățire a preformanțelor precum și a pregătirii profesionale, unde, datorită activității, nevoia unui program mai amplu și diversificat reprezintă cu adevărat o necesitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Surprinzător, odată cu trecerea anilor am constatat o cerere tot mai numeroasă din partea diverselor persoane ce nu proveneau din sfera profesională mai sus menționată, ci din partea persoanelor din diferite medii profesionale, care au realizat necesitatea unui concept diferit ce să aducă un plus în problematica siguranței personale, motiv pentru care în anul 2015 am adaptat acest program noilor nevoi, livrănd studenților un întreg concept croit pe situațiile actuale.

Cu bucurie pot confirma faptul, că observând evoluția studenților practicanți ale celor două discipline am constatat, că nu doar dezvoltarea abilităților fizice a survenit din practică, dar și formarea unui echilibru armonios al vieții psihice unde maturitatea și abordarea responsabilă a diferitelor situații au deschis ușa spre dezvoltarea personală și formarea unui caracter puternic și încrezător în propriile forțe. Aceste trăsături dezvoltate prin programele specifice de antrenament, vin în sprijinul practicanților nu doar ca suport pentru situațiile extreme de luptă, ci ele își lasă amprenta în acțiunile pe care practicantul le face în viață de zi cu zi.

Ai anumiți pași pe care ți i-ai propus a-i parcurge din punct de vedere al carierei/business-ului?

După trecerea în rezervă, am dezvoltat trei arii distincte de pregătire specifică, unde așa cum am menționat mai devreme, accentul pregătirii ancorate în realism și o bună pregătire psihologică sunt definitorii.

Ștefan Lazăr Sports –The Art of Dynamic Sports – este un club, ce are ca domeniu de activitate aplicațiile în aer liber, “biroul” aflându-se pe potecile sau vârfurile de munte ori în adâncul mărilor.

Clubul organizează sesiuni de escaladă, speologie și drumeții montane dar și tabere de supraviețuire și orientare în teren. Sesiunile de scufundări în mare reprezintă o altă activitate majoră a clubului.

Ștefan Lazăr Tactics and Firearms Training – acest concept vine în sprijinul celor ce își doresc să experimenteze practica tragerilor în poligon, dar și a acelor persoane, ce doresc, să depășească bariera curiozității și să beneficieze de programe bine concepute și create pe nevoile personale.

Ștefan Lazăr Fight Club – este locul unde dezvoltăm abilitatea de a face față provocărilor din punct de vedere al situațiilor de tip combat. Pot spune, că în cadrul clubului, diversitatea artelor marțiale este una destul de variată.

În prezent clubul are în construcţie o nouă clădire, ce va deservi pe două etaje spații destinate disciplinelor marțiale, astfel încât pregătirea să se poată face cu echipament modern și adecvat disciplinelor marțiale, dar și într-un spațiu la standarde europene.

Ștefan Lazăr

Stil de viata sănătos! Ai o rutină pe care o respecți?

Un stil de viaţă sănătos este un stil de viaţă echilibrat cu nevoile cotidiene, dar și cu scopul propus (locul sau performanță la care țintești). Pentru mine un stil de viață sănătos este acea metodă, care mă menține mereu într-un tonus fizic dar și psihic, astfel încât în fiecare moment al vieții să pot face față provocărilor sau nevoilor întâmpinate.

Nu cred, că există un stil de viaţă sănătos ce să se aplice universal. Ceea ce este bine pentru altcineva, nu poate să fie bine și pentru mine. Suntem diferiți, avem pasiuni diferite și ținte diferite unde dorim să ajungem.

Odată identificată direcţia spre care dorim să ne îndreptăm, în același timp cu afilierea la o organizație specifică și identificarea personală cu principiile sportului sau a activității pentru care am optat, atunci vom realiza care sunt nevoile necesare în dezvoltarea performanțelor, iar odată ce ne dorim acest lucru, bineînțeles, că stilul de viață se va schimba mulându-se pe nevoile respective.

Mereu le spun practicanților, acceptați provocările, doar ele vă arată cine sunteți cu adevărat!

Scris de
Mihaela Fitzpatrick

Mihaela Fitzpatrick este Directorul și Fondatorul FormaSheFitness, unde supervizează afacerea și brandul pe întregul spectru de platforme online, digitale și print. Cu o experiență de peste 10 ani în industria wellness-ului, Mihaela se dedică scrierii, editării de conținut, gestionării proiectelor online și dezvoltării strategiilor de social media. Este absolventă a European School of Economics din Londra, unde a finalizat un program postuniversitar în Event Management, și, totodată, absolventă a Universității Româno-Americană, unde a absolvit un Master în Administrarea Afacerilor în Turism, precum, a obținut și o licență în Drept. Mihaela este responsabilă de gestionarea tuturor activităților corelate cu FormaSheFitness, inclusiv: Redactarea, editarea și publicarea conținutului aferent revistelor tipărite și online, bannerelor și videoclipurilor. Organizarea de evenimente, planificare și prezentări, inclusiv călătorii în diverse orașe și locații pentru evenimente, crearea de rețele și dezvoltarea oportunităților de afaceri. Organizarea și gestionarea tuturor filmărilor și shooting-urilor, selectarea locațiilor, crearea conceptelor, alcătuirea echipei, supravegherea filmărilor, shooting-urilor, selectarea și editarea conținutului pentru revista hard print și online, ori pentru contentul online. În momentele în care nu este implicată în munca dificilă de construire a afacerii, de gestionare și generare de idei noi pentru FormaSheFitness, Mihaela explorează lumea, călătorește alături de Shiba Inu-ul său, “Foxy”, și “așterne pe tastatură” experiențele dedicate călătoriilor fit și excursiilor prietenoase cu animalele de companie. Mihaela are un stil de viată activ și iubește activitatea fizică sub toate formele sale – exerciții fizice, inclusiv antrenamentele la domiciliu, în sală și în mijlocul naturii. Crede cu tărie, că sănătatea și fitness-ul ar trebui să fie o plăcere și susține importanța de a nu fi, doar, în formă și sănătoși, ci, și de a evidenția acest aspect. Site-ul FormaSheFitness, revista și magazinul online au fost create pentru femeile moderne și active, care apreciază sănătatea fizică și mintală, fitness-ul, frumusețea, sportul, moda în fitness și călătoriile sănătoase.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare27
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit19
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...