Interviu cu Diana Pivniceru
Diana Pivniceru, fostă atletă de performanță și multiplă campioană națională la Bikini Fitness, întruchipează trei valori esențiale, precum: sensibilitatea, feminitatea, tenacitatea și este o persoană care, indiferent de circumstanțe, nu renunță la ceea ce și-a propus să realizeze.
Ne poți dezvălui câteva detalii despre Diana, despre cum ai făcut trecerea de la atletism de performanță la fitness? Ce te-a atras și cum a început participarea la competițiile de fitness?
Trecerea de la atletism la fitness-ul amator a fost facilă, în primă fază. Am „câștigat ” un abonament la sala de fitness, al cărei prag l-am trecut, pentru prima oară, atunci când Constanța a devenit acasă, obiectivul personal la vremea respectivă, fiind întreținerea fizică și sănătatea. La îndemnul unui prieten, după câteva luni, am “dat startul” performanței, devenind membră a clubului sportiv, unde sunt legitimată și în prezent. Ulterior, am participat la prima competiție dedicată fitness-ului – Campionatul Național, în cadrul căruia am obținut titlul de campioană națională.
Ce m-a atras la acest gen de sport au fost câteva poze ale unor concurente internaționale, ale căror atitudine transmitea eleganță, frumusețe și o înfățișare sănătoasă.
Care este esența competițiilor de fitness și în ce constau acestea?
Bikini Fitness sau mai nou, Women’s Bikini, înseamnă prezență feminină și distinsă, frumusețe, o formă fizică de sportivă, absența celulitei, a vergeturilor și a masei musculare în exces.
Imaginea unei zeițe, desigur, în percepția mea.
De curând, respectiv în luna noiembrie, ai fost prezentă la Campionatul Mondial de Culturism și Fitness de la Santa Susana, Spania, unde echipa României a obținut un rezultat excelent, clasându-se pe locul doi. Cum descrii energia locului, experiența scenei și ce presupune participarea la un eveniment de o asemenea anvergură?
Am participat la Campionatul Mondial, însă, de data aceasta, pe o ramură nouă, Fitness Challenge. Această latură a fitness-ului diferă, în totalitate, de Women’s Bikini. La Women’s Bikini, desfășor doar prezentare scenică, pe când la Fitness Challenge, trebuie executate șase elemente a câte două minute fiecare, cu două minute pauză între reprize, numărul de repetări necesitând a fi cât mai mare, deoarece te afli într-o competiție directă cu alți adversari. A fost extrem de solicitant, tipul de antrenament fiind total diferit și necesitând mult timp pentru pregătire. Majoritatea competitorilor de la Fitness Challenge vin din secțiunea CrossFit.
Alături de colegul, Nicușor Novac, am concurat la proba de perechi, reușind performanța de a ne clasa printre finaliști, după o lună intensă de pregătire.
Munca este cuvântul-cheie în obținerea fizicului impecabil pe care îl afișezi. În ce constă rutina de a te menține în forma fizică consacrată și în ce consistă dieta?
Rutina mea pentru întreținerea fizică este cât se poate de simplă: disciplina, atât alimentară, cât și pe planul antrenamentelor. În timpul anului, când sunt în „off season”, nu fac excese culinare, urmez, zilnic, un stil alimentar sănătos, din care nu lipsesc legumele, fructele și peștele.
Deoarece sunt o fire echilibrată, îmi place să-mi satisfac anumite pofte culinare savurând și alimente „interzise”, dulciuri și mâncăruri tradiționale, însă nu le combin între ele și le servesc în porții mici. După un astfel de festin, cu siguranță acord atenție mișcării – plimbare sau jogging – în funcție de nivelul de energie.
De asemenea, carbohidrații “buni” sunt necesari organismului în dieta pregătitoare concursurilor, lucru învățat pe parcursul câștigării experienței. Odinioară, obișnuiam să elimin din dietă 90% carbohidrații, păstrând proteina și, câteodată, ceva grăsimi sănătoase. Prin urmare, dieta mea actuală de concurs, a devenit mai ușoară și mai placută, nemaiavând un nivel de energie scăzut. Regimul se bazează pe ovăz în combinație cu fructe de pădure, lapte vegetal, pește, paste integrale sau din linte, orez basmati sau integral, legume și fructe.
Ești cunoscută pentru tenacitatea cu care îți urmărești visurile. Cu siguranță ai experimentat și decepțiile. Ce anume ți-a conferit putere ca, de fiecare dată, după o perioadă de reflecții, să mergi înainte?
Sursa principală, care mă motivează și îmi conferă energie, sunt eu. Atunci când simt că atenția îmi este distrasă de la cele obișnuite, mă redresez, petrecând timp cu mine, uitându-mă la poze ori la video-urile din timpul variilor competiții sportive, iar minusurile observate și alura etalată mă impulsionează să vreau să mă autodepășesc.
Dacă ai avea șansa de a te teleporta în timp, ce lucru ai face diferit din punct de vedere al carierei competiționale?
Dacă aș avea această posibilitate, aș aborda partea de alimentație mai serios, crescând numărul de mese pe zi, iar în privința antrenamentelor, aș acorda mai multă atenție părților pe care le văd a fi deficitare.
Ce recomandări, bazate pe propria ta experiență, poți oferi unei concurente care abia începe călătoria în antrenamente și nutriție, aspirând la titlul de campioană națională la Bikini Fitness?
Îndemn fetele care doresc să concureze și, automat, să câștige, să abordeze cu seriozitate partea alimentară, să fie dedicate antrenamentelor 110%, să se înarmeze cu răbdare și ambiție, pentru că rezultatele bune vin în timp.
Muzica este un companion excelent pentru antrenament și, fără a avea un ritm, acesta nu are același vibe. Ce gen de muzică te încântă auditiv atunci când te antrenezi?
În timpul antrenamentelor îmi place să ascult muzică ritmata, care să-mi inducă “acel zvâc”, iar pentru asta, nu este nimic mai potrivit decât ritmurile DJ-ilor, prezenți la festivalurile Untold și Neversea, precum Tujamo, Armin Van Bureen, Tiesto.
Studiile în domeniu, respectiv, Facultatea de Educație Fizică și Sport și Masteratul în Educație Fizică Școlară, plus experiența acumulată în ceea ce privește participarea la competiții sportive, te recomandă ca fiind un antrenor cu o reputație foarte bună. De asemenea, cochetarea cu business-ul “nu-ți este straină”. Ești implicată în managerierea sălii de sport Fit Gym, care, în afară de “orașul mamă”, Constanța, și-a deschis, de curând, porțile iubitorilor de mișcare și în Tulcea. Care dintre aceste ipostaze te descrie cel mai bine – Diana Pivniceru, sportiva de performanță, antrenorul personal, antreprenorul sau suma tuturor celor enumerate anterior?
În momentul de față sunt implicată pe partea de manageriere a sălii de fitness Fit Gym, unde îmi desfășor activitatea. Totodată, mă ocup și de departamentul de relații publice. Ador să interacționez cu oamenii, să găsesc soluții la diverse situații/ probleme, să le induc starea de bine atunci când pășesc pragul sălii de sport și să-i îndrum într-ale mișcării așa cum se cuvine. Atrasă fiind de ambele posturi, cea de antreprenor și antrenor, creez un echilibru între cele două segmente și le practic cu plăcere.
Trecutul își pune amprenta asupra noastră și devine parte din noi. Trăim în prezent și ne direcționăm o parte a atenției și energiei către viitor. Ce îți rezervă viitorul?
Pe plan sportiv, mi-am propus să ajung până la nivelul, cel puțin, de finală la Campionatul European și la Campionatul Mondial.
Atrasă fiind și de partea antreprenorială, din punct de vedere al business-ului mi-ar plăcea să abordez mixul dintre frumusețe și sport.
Lasa un comentariu