Interviu cu Cezar Bădiță – finalist la Jocurile Olimpice de la Sidney din anul 2000
Personalitatea profesorului Cezar Bădiţă, finalist la Jocurile Olimpice de la Sidney din anul 2000, poate fi “citită cu uşurinţă” datorită rezultatelor obţinute de-a lungului timpului, ca sportiv de performanţă, dar şi prin amprenta pusă asupra evoluţiei celor care doresc să facă primii paşi, îmbunătăţindu-şi abilităţile în segmentul pe care prof. Bădiţă îl reprezintă cu atâta vivacitate.
Provenind dintr-o familie cu tradiţie într-ale sportului desfăşurat în apă, atât tatăl, cât şi fratele obţinând rezultate de seamă în aceste sporturi, Cezar Bădiţă este un promotor al înotului, considerând că sportul contribuie la dezvoltarea nevoii de mişcare, dar şi a gustului pentru frumos.
Cu toţii avem diferite veleităţi şi suntem atraşi de diverse lucruri, cărora le acordăm mai multă sau mai puţină atenţie. Cum ai început incursiunea în lumea înotului?
Pe linie paternă vin dintr-o familie de sportivi olimpici, tatăl meu fiind, la vremea respectivă, unul dintre cei mai importanți jucători de polo pe apă ai lumii. Bădiță Alexandru a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, respectiv Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956 și la Jocurile Olimpice de la Roma, în 1960, fiind desemnat cel mai bun jucător din lume al poziției de centru, în anul 1958.
Bădiță Horațiu, fratele mai mare, a fost unul dintre cei mai valoroși înotători ai vremii lui, medaliat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996.
Cum așchia nu sare departe de trunchi, eu am ajuns, la rându-mi, un sportiv finalist olimpic.
Ce îţi place cel mai mult la sportul pe care l-ai practicat la nivel de performanţă şi prin care îi ghidezi la ora actuală pe cei novice ori pe cei care doresc, să-şi îmbunătăţească practica?
Cel mai mult îmi place complexitatea unei astfel de provocări și știința care stă la baza acestei discipline. Fiind profesor de înot, intru în contact şi am norocul de a lucra cu oameni dinamici, oameni de toate vârstele, care doresc să se perfecţioneze în acest domeniu.
Pornind de la ideea: „o minte sănătoasă într-un corp sănătos”, înotul este o disciplină care poate fi practicată la orice nivel, oferind beneficii neîntârziate.
Fiecare reuşită a încununat ore de muncă, efort şi concentrare, depuse în a duce pasiunea la nivel de performanţă. Care este cea mai preţuită victorie şi ce o face atât de specială?
Din punct de vedere sportiv, deși sunt în continuare multe recorduri naționale ce nu au fost devansate ori egalate, atât la juniori, cât şi la seniori, unele de mai bine de trei decenii, cred că cea mai valoroasă și mai frumoasă performanță a fost calificarea în finala de 400m mixt la ediţia din 2000 a Jocurilor Olimpice, de la Sydney, unde am câștigat seria și am obținut a patra calificare, în lume, alături de cei mai puternici sportivi ai vremii.
În privinţa laturii profesionale, mă laud cu peste 8000 de copii şi peste 5000 de adulţi, al căror profesor am fost în cei aproape douăzeci şi cinci de ani, de când predau la Înot Club Energy.
Care sunt criteriile care diferenţiază un înotător competitiv de ceilalţi înotători şi cum priveşti această competitivitate?
Criteriile de evaluare ale unui sportiv sunt complexe și implică o perioadă lungă de timp, aproximativ zece ani, perioadă când atleţii trebuie să dovedească diferite aptitudini sportive, specifice domeniului, începând de la conduită, calități motrice și încheind cu îndemânarea și capacitatea de a susține eforturi excelente.
Ce alte sporturi mai practici sau îţi plac, în afară de înot?
Practic orice disciplină, în special, outdoor, de câte ori am ocazia, în funcție de anotimp. Îmi place foarte mult caiacul, dar, în egală măsură ciclismul şi scufundările.
Orice formă de mişcare îşi aduce contribuţia asupra fizicului şi psihicului deopotrivă. Care sunt beneficiile înotului, în comparaţie cu alte forme de antrenament?
Înotul este singura formă de mișcare ce pregătește toate secţiunile organismului concomitent, fără a pune presiune mare pe vertebre. Înotul reprezintă o alegere excelentă, atât pentru cei care vor să-și tonifice corpul, să-și dezvolte capacitățile fizice și o sănătate optimă, cât și pentru cei care trebuie să treacă prin perioade de recuperare fizică din motive medicale, sau cei care tind să scadă în greutate.
Sportul practicat în timpul sarcinii, odată primit acceptul medicului obstetrician, este benefic. Este înotul indicat şi sigur ca formă de mişcare pentru femeile însărcinate?
Da, cu siguranță! Înotul nu are contraindicații atâta vreme cât nu îl exersăm la un grad foarte intens, fiind disciplina cu cel mai mic risc de accidentare şi una dintre puţinele activităţi ce sunt permise şi, chiar, recomandate, femeilor însărcinate.
Mişcarea este componentă integrantă din viaţa ta. Cum anume motivezi persoanele să aibă un stil de viaţă activ?
Sunt adeptul mișcării. Sportul contribuie la dezvoltarea nevoii de mișcare și a gustului pentru frumos. Activitatea fizică stimulează secreția de endorfine, eliberează stresul și ne ajută să avem o viață dinamică, un sistem imunitar optim, o sănătate de fier și un psihic puternic.
Mişcarea nu are limită de vârstă!
Nu este niciodată târziu pentru nimeni să facă primii paşi spre înot, iar pentru cei care nu sunt convinși, îi invit să încerce. Eu îi aştept cu mare drag la Înot Club Energy – inot-club.ro.
Lasa un comentariu