Sănătatea femeii însărcinate în vremea pandemiei
Având în vedere vulnerabilitatea femeii însărcinate în fața infecțiilor respiratorii virale, în materialul următor vă vom prezenta cele mai importante informații care vin în ajutorul gravidei în vremea pandemiei cu virusul SARS COVID-2.
Un risc moderat de infectare
Deși femeia însărcinată ar fi mai susceptibilă la infecții respiratorii pe perioada sarcinii, datele recente ne spun că aceasta nu prezintă un risc crescut de infectare cu coronavirus, în comparație cu populația generală.
În cazul infectării, studiile arată o simptomatologie ușoară sau moderată: tuse, febră, oboseală, dificultate respiratorie, dureri de cap, lipsa mirosului și, mai rar, diaree, rinoree, hemoptizie. Însă, dacă gravida are și alte boli asociate, atunci crește riscul de infecție severă. Nu avem, momentan, informații referitoare la posibilele complicații ale gravidelor infectate cu SARS COVID-2.
Atenție la febră în primul trimestru
Putem spune, însă, că manifestarea febrei în timpului primului trimestru de sarcină ar putea duce la eventuale malformații ale copilului și chiar la pierderea sarcinii, aceste riscuri scăzând din al doilea trimestru de sarcină.
Riscul de coagulare crescut
Femeile însărcinate sunt predispuse la tulburări de coagulare, sarcina inducând o stare de hipercoagulabilitate. Datele din studiile de specialitate recente ne arată faptul că și infecția cu coronavirus predispune la aceeași stare, astfel riscul gravidelor de a dezvolta probleme de coagulare în infecția cu SARS COV-2 crește.
Studiile efectuate de medicii chinezi demonstrează, pentru moment, că nu s-ar transmite coronavirus-ul pe cale verticală, de la mama la făt, SARS COV-2 nefiind găsit în probele de lichid amniotic sau în laptele matern. Însă, infectarea se poate produce prin contact apropiat, de aceea se recomandă atenție sporită și o igienă riguroasă a mamei.
Naștere și măsuri de precauție
Infectarea cu coronavirus nu împiedică mama să nască natural, această decizie rămânând bazată pe alți factori. Există spitale desemnate special pentru gravidele cu COVID-19, iar restul spitalelor iau măsuri de precauție pentru a proteja gravidele și a limita expunerea lor la factori de risc.
În contextul pandemiei, multe femei însărcinate sunt reticente la contactul cu mediul spitalicesc de teama contractării virusului rezultând, astfel, o urmărire deficitară a evoluției gravidei, fapt ce pune în pericol atât mama, cât și fătul.
Măsuri de prevenție esențiale
Reamintesc faptul că s-au luat măsuri suplimentare de limitare a răspândirii virusului, personalul medical având echipament de protecție special cu care intră în contact cu posibilii suspecți sau cu cazuri confirmate cu COVID-19. S-au refăcut circuitele de deplasare pe secții, iar accesul aparținătorilor este interzis. Astfel că încurajăm gravida să vină la controalele de rutină, însă hipervigilența trebuie menținută în această perioadă.
Recomandări pentru viitoarele mămici
Cele mai importante recomandări adresate viitoarelor mămici rămân cele generale și anume:
- Spălați-vă des pe mâini;
- Folosiți întotdeauna un șervețel când strănutați și tușiți, pe care, după aceea, îl aruncați și vă spălați pe mâini;
- Evitați spațiile aglomerate;
- Evitați persoanele care prezintă simptomatologie de infecție a tractului respirator;
- Evitați ieșirile din casă neesențiale;
- În cazul în care ieșiți, folosiți masca de protecție și păstrați distanța față de celelalte persoane de pe stradă.
Lasa un comentariu