Acasa Revista Gravida în vremea pandemiei
Revista

Gravida în vremea pandemiei

Sănătatea femeii însărcinate în vremea pandemiei

Sănătatea femeii însărcinate în vremea pandemiei

Având în vedere vulnerabilitatea femeii însărcinate în fața infecțiilor respiratorii virale, în materialul următor vă vom prezenta cele mai importante informații care vin în ajutorul gravidei în vremea pandemiei cu virusul SARS COVID-2.

Un risc moderat de infectare

Deși femeia însărcinată ar fi mai susceptibilă la infecții respiratorii pe perioada sarcinii, datele recente ne spun că aceasta nu prezintă un risc crescut de infectare cu coronavirus, în comparație cu populația generală.

În cazul infectării, studiile arată o simptomatologie ușoară sau moderată: tuse, febră, oboseală, dificultate respiratorie, dureri de cap, lipsa mirosului și, mai rar, diaree, rinoree, hemoptizie. Însă, dacă gravida are și alte boli asociate, atunci crește riscul de infecție severă. Nu avem, momentan, informații referitoare la posibilele complicații ale gravidelor infectate cu SARS COVID-2.

Atenție la febră în primul trimestru

Putem spune, însă, că manifestarea febrei în timpului primului trimestru de sarcină ar putea duce la eventuale malformații ale copilului și chiar la pierderea sarcinii, aceste riscuri scăzând din al doilea trimestru de sarcină.

Riscul de coagulare crescut

Femeile însărcinate sunt predispuse la tulburări de coagulare, sarcina inducând o stare de hipercoagulabilitate. Datele din studiile de specialitate recente ne arată faptul că și infecția cu coronavirus predispune la aceeași stare, astfel riscul gravidelor de a dezvolta probleme de coagulare în infecția cu SARS COV-2 crește.

Studiile efectuate de medicii chinezi demonstrează, pentru moment, că nu s-ar transmite coronavirus-ul pe cale verticală, de la mama la făt, SARS COV-2 nefiind găsit în probele de lichid amniotic sau în laptele matern. Însă, infectarea se poate produce prin contact apropiat, de aceea se recomandă atenție sporită și o igienă riguroasă a mamei.

Naștere și măsuri de precauție

Infectarea cu coronavirus nu împiedică mama să nască natural, această decizie rămânând bazată pe alți factori. Există spitale desemnate special pentru gravidele cu COVID-19, iar restul spitalelor iau măsuri de precauție pentru a proteja gravidele și a limita expunerea lor la factori de risc.

În contextul pandemiei, multe femei însărcinate sunt reticente la contactul cu mediul spitalicesc de teama contractării virusului rezultând, astfel, o urmărire deficitară a evoluției gravidei, fapt ce pune în pericol atât mama, cât și fătul.

Măsuri de prevenție esențiale

Reamintesc faptul că s-au luat măsuri suplimentare de limitare a răspândirii virusului, personalul medical având echipament de protecție special cu care intră în contact cu posibilii suspecți sau cu cazuri confirmate cu COVID-19. S-au refăcut circuitele de deplasare pe secții, iar accesul aparținătorilor este interzis. Astfel că încurajăm gravida să vină la controalele de rutină, însă hipervigilența trebuie menținută în această perioadă.

Recomandări pentru viitoarele mămici

Cele mai importante recomandări adresate viitoarelor mămici rămân cele generale și anume:

  • Spălați-vă des pe mâini;
  • Folosiți întotdeauna un șervețel când strănutați și tușiți, pe care, după aceea, îl aruncați  și vă spălați pe mâini;
  • Evitați spațiile aglomerate;
  • Evitați persoanele care prezintă simptomatologie de infecție a tractului respirator;
  • Evitați ieșirile din casă neesențiale;
  • În cazul în care ieșiți, folosiți masca de protecție și păstrați distanța față de celelalte persoane de pe stradă.
Scris de
Ioana Visan (Calo)

" Atractia Ioanei pentru medicina a izvorat din perioada copilariei. Putini sunt cei care doresc sa devina doctori inca din scutece si se mentin pe aceeasi traiectorie pana la maturitate.  Pe langa pasiunea pentru corpul uman a manifestat interes si pentru sanatate publica, implicandu-se in campanii de voluntariat derulate de-alungul celor sase ani de Medicina Generala. A sustinut prezentari despre educatie sexuala in licee, prezentari despre cancerul de col uterin si Hpv, implicandu-se totodata in campanii de donare. A fost asistent coordonator si apoi coordonator al proiectului Anti-fumat “Smoke free days”.   Si-a perfectionat abilitatile de a comunica si interactiona cu oamenii, prioritiza task-urile si manageria proiectele participand la training-uri de dezvoltare personala: Presentation Skills, Time Management, Public Speaking, Project Management, Project Development si Organizational Management. In prezent este medic rezident pe obstetrica-ginecologie la Spitalul de Urgente Sfantul Ioan - Maternitatea Bucur. “Consider ca adevarata medicina se face cu pasiune si daruire totala. Un medic bun trebuie, sa empatizeze cu pacientii sai si sa stie sa îi asculte. Un zâmbet cald poate schimba un prognostic si asigura complianta la tratament.” "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...