Acasa Revista Suplimentarea cu vitamine și minerale
Revista

Suplimentarea cu vitamine și minerale

Suplimentarea cu vitamine și minerale

Nutrienții esențiali pentru organism

Macronutrienții și micronutrienții sunt vitali organismului pentru producția de energie, formarea și creșterea țesuturilor, reglarea proceselor biologice, pentru prevenirea apariției deficiențelor și a bolilor.

Macronutrienții sunt reprezentați de glucide, lipide și proteine.

Micronutrientii sunt constituiți din vitamine și minerale.

Importanța vitaminelor și mineralelor

Micronutrienții nu pot fi sintetizați în organism (trebuie procurați prin alimentație) și sunt necesari în cantități mici (mg sau micrograme/zi).

Toate vitaminele și mineralele au un rol extrem de important pentru buna funcționare a organismului, dar cantități prea mari sau prea mici dintre unele microelemente pot provoca dezechilibre importante. Alimentația trebuie să fie variată pentru a asigura nutrienții necesari.

Clasificarea vitaminelor în funcție de solubilitate

Vitaminele – clasificarea se face în funcție de solubilitatea lor:

  • Vitaminele liposolubile (vit.A,D,E,K). Acestea pot fi stocate în organism, aportul regulat nefiind necesar. Se pot cumula și determina intoxicații în cazul aportului excesiv.
  • Vitaminele hidrosolubile (vit.C, vit. din grupul B : B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12). Ele nu pot fi stocate în organism, aportul regulat fiind necesar. Excesul este excretat prin urină, nu există riscul intoxicațiilor.

Vitaminele – pentru că sunt substanțe organice, sunt vulnerabile la distrugerea prin: căldură, lumină, agenți chimici.

Clasificarea mineralelor în funcție de aportul zilnic minim necesar

Mineralele – clasificarea se face în funcție de aportul zilnic minim necesar:

  • Macrominerale (necesare în cantități >100mg/zi): calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf.
  • Microminerale (necesare în cantități <100mg/zi): fier, iod, zinc, cupru, mangan, crom, cobalt, selenium, molibden, fluor.Clasificarea mineralelor în funcție de aportul zilnic minim necesar

Mineralele nu pot fi distruse de căldură, aer, acid sau prin amestecare, fiind substanțe anorganice. Acestea se pot pierde din alimente numai atunci când apa în care au fost gătite este aruncată.

Suplimentele alimentare cu vitamine și minerale

Din nefericire, suplimentele alimentare care conțin vitamine și minerale sunt în mod excesiv promovate și consumate, cele mai multe fără prescripție medicală. Printre motivele pentru care un medic poate recomanda folosirea suplimentelor de vitamine și minerale se poate regăsi una dintre următoarele situații: pentru anumite probleme de sănătate, pentru persoanele care adoptă o alimentație vegetariană/vegană, pentru femeile însărcinate sau care urmează să rămână însărcinate ori pentru persoanele care alăptează.

Suplimentele alimentare cu vitamine și minerale

Riscul excesului de vitamine și minerale

Vitaminele și mineralele nu sunt periculoase, cu excepția situației în care acestea se consumă în doze mult mai mari în comparație cu dozele zilnice recomandate. De aceea, pentru unele vitamine și minerale s-au stabilit limite superioare ale consumului, care nu trebuie depășite în nicio zi.

Importanța alimentației sănătoase și variate

Cu toate că unele persoane au o alimentație sănătoasă, variată, aceasta fiind cea mai bună metodă de a aduce organismului toți nutrienții de care are nevoie, sunt si persoane care nu obțin/ absorb suficiente vitamine și minerale din dieta lor zilnică. În acest caz, medicul poate recomanda un anumit supliment.

Dozele zilnice recomandate și toxicitatea vitaminelor liposolubile

  1. Vitamina A
  • DZR = adulți : 900 micrograme bărbați, 700 micrograme femei

= sarcină : 770 micrograme
= alăptare : 1300 micrograme

  • Hipervitaminoza  poate apărea la un aport cronic de 10 ori mai mare decât DZR; toxicitatea determină : anorexie, vărsături, cefalee, alopecie, dureri articulare, osoase.
  1. Vitamina D
  • DZR : între 6 luni – 50 ani = 5 micrograme (400UI)

: între 51 – 70 ani = 10 micrograme (600UI)
: peste 71 ani = 15 micrograme (800UI)

  • Toxicitatea – expunerea excesivă la soare nu determină toxicitate, ci este determinată de ingestia crescută de vit.D (depunere de calciu în țesuturile moi, anorexie, vărsături, hipertensiune arterială).
  1. Vitamina E
  • DZR = 15 mg (22,4 UI) adulți

= 19 mg (28,4 UI) în lactație

  • Toxicitatea apare extrem de rar, organismul putând suporta doze de 100 ori mai mari decât necesarul; doze foarte crescute – miastenie, fatigabilitate, greață, diaree.Dozele zilnice recomandate de alimente
  1. Vitamina K
  • DZR = 120 micrograme bărbați, 90 micrograme femei
  • Toxicitate – formele naturale de vitamina K nu determină toxicitate. Toxicitatea este legată de utilizarea produsului sintetic (menadiona). Vitamina K administrată intravenos poate determina reacții anafilactice.

Doza zilnică recomandată (DZR) pentru  vitaminele hidrosolubile

  1. Vitamina B1(tiamina)
  • DZR = adulți : 1,2 mg bărbați, 1,1 mg femei

= 1,4 mg în sarcină și alăptare

  1. Vitamina B2(riboflavină)
  • DZR = 1,1-1,3 mg
  1. Vitamina B3(niacină/vit.PP)
  • DZR = 16 mg bărbați, 14 mg femei
  1. Vitamina B5(acidul pantotenic)
  • DZR = 5 mg
  1. Vitamina B6(piridoxina)
  • DZR : adulți până la 50 ani = 1,3 mg

: peste 50 ani = 1,7 mg bărbați, 1,5 mg femei
: 1,9 mg sarcină, 1,5 mg lactație

  1. Vitamina B9(folatul)
  • DZR =  400 micrograme adolescenți și adulți

= 600 micrograme sarcină

  1. Vitamina B12
  • DZR = 2,4 micrograme
  1. Vitamina H
  • DZR = 30 micrograme
  1. Vitamina C
  • DZR = 90 mg bărbați, 75 mg femei

= fumători – suplimentarea cu încă 35 mg

Doza zilnică recomandată (DZR) și excesul pentru  macrominerale

Calciu

  • DZR : între 19-50 ani = 1000 mg

: peste 50 ani = 1200 mg
: copii, gravid, alăptare = 1300 mg

  • Excesul – hipertensiune arterială, constipație, litiază renală.
  1. Magneziu
  • DZR = 400 mg bărbați, 310 mg femei

= peste 50 ani : 400 mg bărbați, 320 mg femei

  1. Fosforul
  • DZR : sub 18 ani = 1250 mg

: peste 18 ani = 700 mg

  1. Sodiul
  • DZR : între 51-70 ani = 1300 mg

: peste 70 ani = 1200 mg
: adulți tineri, sarcină, alăptare = 1500 mg

  • Excesul – edeme și hipertensiune, dar această toxicitate nu reprezintă nicio problemă atât timp cât nevoile de apă sunt îndeplinite.
  1. Clor
  • DZR : între 19 – 50 ani, sarcină, alăptare = 2300 mg

: peste 50 ani = 2000 mg

  1. Sulf
  • DZR = nu există un aport recomandat

Doza zilnică recomandată(DZR) și excesul pentru  microminerale

  1. Fier
  • DZR = 8 mg bărbați, 18 mg femei, 27 mg sarcină
  • Excesul – organismul absoarbe în mod normal mai puțin fier atunci când depozitele sale sunt pline.
  1. Iod
  • DZR =150 micrograme adulți, 220 micrograme sarcină, 290 micrograme alăptare
  1. Zinc
  • DZR = 11 mg bărbați, 8 mg femei
  1. Cupru
  • DZR = 890 micrograme adulți, 1000 micrograme sarcină, 1300 micrograme alăptare
  1. Crom
  • DZR = 30-35 micrograme bărbați, 20-25 micrograme femei
  1. Seleniu
  • DZR = 55 micrograme adulți, 60 micrograme sarcină, 70 micrograme lactație
  1. Mangan
  • DZR = 2,2 mg bărbați, 1,8 mg femei, 2 mg sarcină, 2,6 mg lactație.
  1. Fluor
  • DZR = 3-4 mg

În situația în care un anumit micronutrient nu vă este recomandat pentru a fi suplimentat de către un medic, ar trebui să luați în calcul necesitatea analizării anumitor aspecte rezultate din potențiala suplimentare a acestuia. Întotdeauna trebuie să discutați cu medicul curant sau cu nutriționistul dietetician.

Bibliografie :

  • “Abecedar de nutriție. Să devenim proprii noștri nutriționiști”, profesor doctor Nicolae Hâncu și colaboratori, Editura Sănătatea Press, 2012.
  • “Ghid practic de nutriție și dietetică”, Andreea Gherasim, Otilia Niță, Alina Onofriescu, Editura “Gr.T.Popa”, U.M.F. Iași, 2017.
Scris de
Iulia Rosu

"Sunt absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” – Iasi, Facultatea de Medicina, Specializarea Nutritie si Dietetica, continuandu-mi studiile de Master în “Nutritie si dietetica profilactica si curativa” la UMF Iasi. Am absolvit cursul de “Instructor de Fitness si Personal Trainer” în anul 2018, iar anul 2019 a fost primul meu an competitional la categoria Bikini Fitness. Concursurile la care am participat au fost Etapa Zonala a Campionatului National de Culturism si Fitness – Moldova, unde m-am clasat pe locul 2 si Tiger Classic unde am obtinut locul 4. Mi-am descoperit pasiunea pentru sport de mica, alergat, mers pe role, bicicleta, handbal, tenis de camp si fitness în present, iar pasiunea pentru o alimentatie sanatoasa am descoperit-o ceva mai târziu. Profesia pe care mi-am ales-o, nutritionist si dietetician, îmbina aceste doua pasiuni, care sunt, totodata, si componentele esentiale ale unui stil de viata sanatos. Am participat la congrese ale “Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice”, si la Conferinta anuala “Preventia obezitatii la vârsta copilariei”, evenimente care, pe lânga faptul ca m-au ajutat sa-mi maresc bagajul de cunostinte, mi-au întarit convingerea ca “Viitorul apartine celor care cred în frumusetea viselor lor.” Mi-am dorit sa ma implic si în proiecte umanitare, cu impact pozitiv asupra societatii, si astfel, pentru o scurta perioada de timp am fost voluntar în cadrul Programului “Traista cu sanatate. Traditii sanatoase pentru copii sanatosi”. Programul propune prevenirea obezitatii la copii si îmbunatatirea stilului de viata. Ca plan de viitor, îmi propun sa ma specializez pe Nutritie Sportiva.  Pentru o mai buna performanta în sport, este importanta asumarea unui comportament alimentar correct, acest concept si aplicabilitatea lui fiind diferite de alimentatia optima a unei persoane, care efectueaza activitati fizice doar pentru întretinerea unui stil de viata sanatos. "Viitorul apartine celor care cred in frumusetea visurilor lor."  "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie40
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit10
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle29
set antrenament pe fundal colorat
Miscare36
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
ShePodcast4
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit21
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness84
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates10

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...