Legătura dintre respirație și spirit – „Prana: Sursa Vieții și Energiei Interioare”
Legătura dintre respirație și spirit se află la baza fiecărei practici contemplative. În Sanskrită, cuvântul “respirație” reprezintă “prana”, care are mai multe înțelesuri. În Sanskrita literară, “pr” înseamnă acela care vine înainte, iar “ana” înseamnă respirație. Ceea ce vine înaintea respirației este impulsul către viață. Nu se știe de unde vine acest impuls sau cum se manifstă în ființa umană.
Respirația este una dintre cele mai misterioase fațete ale experienței vieții. Cât timp repirația însoțește organismul, acesta este viu, iar când respirația pleacă, organismul moare.
Povestea organelor de simț – Concursul pentru Supremație
În Upanishade, există o poveste despre organele de simț:
Cele cinci funcții principale ale corpului: vorbitul, văzul, auzul, gândirea și respirația aveau o discuție despre care dintre ele este cea mai importantă. Pentru a rezolva disputa au hotărât, ca fiecare să părăsească organismul și să observe a cărei absență se simte cel mai mult.
Primul care a plecat a fost vorbitul, însă, corpul a continuat să se hrănească, chiar dacă era mut.
Următorul a fost văzul, dar corpul a continuat să funcționeze, chiar dacă era orb.
Apoi, auzul a fost cel care a părăsit corpul, iar corpul a continuat să funcționeze.
A plecat și gândirea, iar organismul era încă viu, chiar, dacă inconștient.
În momentul în care respirația a început să plece, corpul a început să moară, astfel încât celelate funcții au admis supremația pranei.
Morala poveștii este că aceste abilități de bază nu sunt integrate. Acestea se află mai degrabă în competiție, pentru a câștiga controlul asupra corpului. Atunci când prana pleacă, devine clar că ea este cea care dă energie celorlalte funcții, iar controlul acestora depinde de controlul respirației.
Pentru a aduce o schimbare pozitiva în corp și în minte, este necesară înțelegerea energiei prin care acestea lucrează.
Prana: Energia Vitală și Puterea Creatoare
Prana este energia vitală, respirația, energia primară.
Prana are multe înțelesuri: de la respirația fizică, până la respirația conștiinței. Prana nu este doar forța primară a vieții, este puterea originală de creație, este maestrul tuturor energiilor care lucrează pe toate nivelurile ființei umane.
Întreg universul este o manifestare a pranei. La nivel cosmic sunt două aspecte ale pranei. Primul este nemanifestat. Este vorba despre energia pură a conștiinței, iar al doilea este manifestat: prana, care reprezintă forța creației. Raportat la existența fizică, energia vitală este o modificare a elementului aer ce derivă din oxigenul necesar respirației. La nivel subtil, aerul corespunde simțului atingerii, care ne face să ne simțim vii.
Pranayama – Exerciții pentru Respirație Conștientă
În Hatha Yoga Pradipika există un vers care transmite următoarele: atunci când respirația se mișcă și mintea se mișcă. Atunci când respirația este nemișcată, mintea este și ea nemișcată. Prin controlul respirației se poate atinge stabilitatea. Prin calmarea și încetinirea respirației, se poate îmbunătăți starea emoțională și cea mintală.Este indicat să începi cu o practică la nivelul respirației, prin diferite tipuri de pranayama.Respirând cu calm, mintea se liniștește, iar în momentul în care stările de calm și liniște interioară sunt stinse, se poate vedea, cu claritate, propria viață și alegerile făcute sau care urmează a fi făcute.
Beneficiile Pranayama – Respirația Care Îți Schimbă Viața
Adulții au între 15 și 18 respirații pe minut. În momentele de stres și anxietate, numărul de respirații pe minut crește, ajungând la 20-25, iar creierul primește mesajul, că are nevoie să fie în alertă, lucru care generează modificări în întreg sistemul.
Pentru a-i oferi creierului un moment de respiro și reîncărcare este necesară scăderea numărului respirațiilor pe minut la 5-7. De asemenea, este nevoie de prelungirea expirului, astfel încât mesajul că organismul este în siguranță, și că se poate relaxa, să ajungă la creier.
Acest lucru se poate realiza printr-o respirație care se executa doar pe nas, inspirând 4 secunde, expirând 6 secunde. Prin acest exercițiu simplu și la îndemână, aducem liniște și calm în întregul sistem.
Această liniște și calmul aferent, se transpun în acțiuni de tipul:
• Oprirea răspunsului la stres
• Activarea răspunsul de relaxare
• Protejarea de durere musculară
• Reducerea durerii abdominale
• Susținerea unei digestii sănătoase
• Scăderea tensiunii arteriale
Poți începe cu o practică de cinci minute pe zi și, în momentul când simți că poți susține mai mult, poți crește treptat, cu câte 2-3 minute. Alege o zi sau două pe săptămână, când îți poți aloca acele minute pentru tine și fii prezent în practica ta. Încearcă să păstrezi rutina în zilele alese și în același interval orar.
Este important, să nu forțezi respirația pentru a o face cât mai profundă, ci doar să rămâi conectat la cât poți face în acel moment. De asemenea, încearcă să realizezi respirația folosind cât mai mult abdomenul și cât mai puțin pieptul. Nu poți greși cu nimic practicând această respirație. De asemenea, o poți aplica și pe parcursul zilei, dacă simți că ești într-o situație tensionată sau ești copleșită de activitațile acelei zile.
Îmbrățișează Iubirea și Liniștea Interioară
Setează o intenție atunci când începi practica. La început vei descoperi senzații și stări noi în corp, așa că vei avea nevoie de timp ca să te obișnuiești cu ele și cu ceea ce îți aduc.
Dupa ce termini practica, rămâi pentru câteva minute în aceeași poziție și observă răspunsurile pe care le primești, legate de intenția setată. În încheiere, invită iubirea în viața ta și las-o să te cuprindă!
Lasa un comentariu