Acasa Interviuri Femei care inspiră – Erica Nagy
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Erica Nagy

Erica Nagy pe fundal negru

Interviu cu Erica Nagy – de la pasiune la profesie. Asociat Yoga Hub, cofondator Yoga Academy Romania, fost real estate broker, account manager.

Descrie-mi, în câteva cuvinte, parcursul profesional și ce anume te-a determinat să-ți concentrezi atenția asupra “învățăturii eliberării” așa cum, de altfel, mai este cunoscută practica yoga?

Mi-aș descrie parcursul profesional ca pe o vizită întrun parc de distracții. Ca orice tânăr la început de drum, am pornit acest parcurs profesional înarmată cu o serie de visuri și țeluri modelate, într-o mai mare sau mai mică măsură, de o sumă a dorințelor personale, sfaturi ale părinților, școala, prietenii și contextul social.

La momentul respectiv mi se părea necesar să obțin un venit financiar mare pentru a trăi o viață împlinită și fericită. Și, pentru a continua metafora parcului de distracții, am început să explorez atracțiile disponibile la momentul respectiv. Toate proiectele în care m-am implicat până să descopăr yoga, au fost pentru mine ca o plimbare în roller coaster, adică am avut parte de emoție, adrenalină, zâmbete sau momente înfricoșătoare, și de fiecare dată știam că trenulețul va opri în stație și că trebuie să cobor.

Când am descoperit yoga a fost ca și cum aș fi intrat în cortul oglinzilor, într-o lume care mă motiva să mă privesc și să mă descopar din multe unghiuri, acesta a fost momentul în care am simțit că acesta este locul în care vreau să poposesc, de unde nu ma grăbesc să ies pentru a încerca altceva.

Și dacă înainte, când lucram, asteptam weekendul sau vacanțele pentru a mă bucura de viața mea, de când predau yoga mă bucur în fiecare zi de viața mea și nu simt nevoia unei vacanțe sau a unei evadări. Iar astăzi, când mă gândesc la viitor, peste cinci, peste 10, peste 20 de ani, mă văd pe o plajă, făcând yoga și bucurandumă de viața mea.

Erica Nagy fundal negru

Când ai facut “cunoștință” cu yoga și cum a decurs “întâlnirea”?

Yoga a venit în viața mea fix în momentul în care aveam cea mai mare nevoie de ea. Lucram foarte mult, aveam un program haotic, petreceam ore întregi aplecată asupra tastaturii și nu aveam grijă de corpul meu. Așa am ajuns să cântăresc 103 kg, să am dureri de spate și migrene îngrozitoare.

O prietenă mi-a recomandat atunci să merg la niște clase de yoga. În timpul primelor clase de yoga am considerat această practică o provocare, nu puteam să îmi eliberez mintea, mă luptam cu forma mea fizică pentru a putea intra în posturi, ca apoi să încep să descopăr lucruri despre mine: emoții, gânduri și sentimente pe care le țineam ascunse.

Cred că atunci a fost momentul de cotitură, serile în care ajunsesem să mă simt așa bine după clasele de yoga, încât am decis să fie o formă de activitate fizică permanentă în viața mea. Trei ani mai târziu mi-am luat prima certificare Yoga Teacher Training, în cadrul cursului organizat de Yoga Academy Romania la București, în parteneriat cu școala Bindusar Yoga Kendra Risikesh din India.

La începutul lui 2017 ai fost plecata în Goa, India pentru a urma cursurile școlii de yoga – Sampoorna Yoga (for body mind & soul). În ce a constat experiența celor 300 de ore petrecute la cursuri?

Cursurile școlii din India au adus o nouă profunzime practicii mele de yoga și m-au ajutat să înțeleg yoga la un alt nivel. Dacă în timpul cursului de 200 de ore de la București jonglam cu o viață profesională în advertising și real estate și îmi descopeream, totodată, această chemare către yoga, când am decis să plec în India am știut că Yoga este vocația mea, că a fi intructor de yoga este pentru mine mai mult decât o profesie sau un job.

În acea lună petrecută în India am reușit să descopăr piesele de puzzle care lipseau, să mă descopăr și să-mi explorez noi talente și valențe, să deprind tehnici și perspective noi și să-mi cizelez practica personală și stilul de predare.

Erica Nagy premiată în India

Ai pus în practică, cu participanții la clase, cunoștințele dobândite la Sampoorna Yoga? Care a fost/este feedback-ul venit din partea practicanților?

În cadrul cursurilor din India am dobândit versatilitate în modul de predare și am ințeles cum pot preda anumite tehnici pe înțelesul tuturor fără a intra în profunzimi pe care mulți nu doresc să le afle de la început, oferind, în același timp, posibilitatea celor cu deschidere să se cunoască mai bine.

Practicanții mai vechi, care participă de mai multă vreme la clasele mele, au sesizat imediat schimbarea. Feedback-ul cel mai elocvent este atunci când oamenii vin și-mi spun: „Îmi doresc să ajung și eu în India”. În acele momente îmi este clar că văd această schimbare în mine și e o experiență pe care și-ar dori să o trăiască. Nu este nevoie să-mi spună mai mult.

Știu că pentru a atinge un anumit nivel în practicile yoga drumul este anevoios și implică multă muncă și perseverență. Poți, la ora actuală, afirma că nu mai ai nimic de învățat?

Cred că în orice profesie sau domeniu ai mereu ceva nou de învățat și există abilități care se pot îmbunătăți în timp. Pe parcursul cursului de 200 de ore Yoga Teacher Training mi-am dat seama că practica yoga presupune un proces continuu de învățare și dezvoltare. Iar lucrul acesta m-a încântat enorm pentru că pot să descopăr constant noi valențe pe care teoria le capătă în timpul practicii.

După cursul de 300 de ore din India, în cadrul căruia am aprofundat asanele, anatomia, tehnicile de respirație și filosofia care stă la bază, am descoperit că de fiecare dată când sunt pe saltea îmi rafinez înțelegerea despre yoga și modul în care transmit participanților la clase informațiile.

Constat cu uimire că în fiecare “azi” construiesc peste ce a fost „ieri” și „acum” devine important și diferit. Nu vă gândiți, totuși, că am descoperit tărâmul făgăduinței, unde totul este doar lapte și miere, uneori momentul prezent este raiul pe pământ, alteori este ultima zbatere înainte de sfârșitul lumii, fiindcă viața curge pentru fiecare dintre noi, cu bune și rele.

Am descoperit, totuși, că practica yoga mă ajută să-mi stabilesc un punct de echilibru la care să mă raportez în ceea ce privește lucrurile care se întâmplă în viața mea.

Având în vedere că există mai multe stiluri de yoga, este un anumit gen care te reprezintă mai mult în comparație cu celelalte?

Așa cum spuneai mai devreme, practica yoga este „învățătura eliberării”, deci ceea ce mă reprezintă este tocmai acest proces de învățare și căutare continuă. Pot, totuși, să-ți spun ce stil de yoga aleg pentru practica personală în această perioadă, și anume Ashtanga și Vinyasa, stiluri caracterizate prin dinamism, care te conduc spre profunzimea ta și a practicii în sine.

Pentru clasele de la studio am ales să prezint pacticanților mai multe stiluri, de la Hatha, Ashtanga sau Vinyasa, până la Yin Yoga, Restorative Yoga sau Yoga for back. Cu clasele de yoga for back am participat anul acesta la mai multe festivaluri de yoga și feedback-ul a fost mereu extrem de pozitiv.

Cred că trăim într-o epocă a problemelor de postură și a durerilor de spate, de aceea recomand oricui are posibilitatea, să încerce practica yoga pentru a-și îmbunătăți postura. Până la urmă yoga, indiferent de stil, oferă aceleași beneficii, doar gradul de solicitare fizică este diferit.

Yoga Hub este locul unde îți petreci mare parte a zilei, îmbinând activitatea managerială cu cea de instructor yoga. Cum reușești să te detașezi de o muncă care implică folosirea capacității intelectuale și să adopți acea mină de calmitate, necesară pentru susținerea unei clase de yoga?

Această întrebare îmi amintește de experiența mea din India și, în special, de unul dintre profesorii mei de acolo, Sudhir Rishi, care ne ghida să ne detașăm de probleme și să medităm:

„Când ai o problemă, te oprești, te detașezi de problemă și meditezi asupra acelui fapt” iar reacția mea a fost „Bine, bine, dar CUM mă detașez?

Dacă am o problemă sunt în interior complet și nu îmi dă pace.” Răpunsul lui a fost simplu: „pur și simplu …. pășești în afara problemei și meditezi.”

Nu aș putea să îți descriu rațional procesul pe care l-am deprins acolo, sub îndrumarea lui, adică nu am o schemă logică a pașilor, însă această artă a eliberării se obține în timp și printr-o practică susținută și constantă a unor tehnici de respirație și meditație.

Astfel, la studio îmi este ușor să trec din fața laptopului pe saltea, pentru că acolo (pe saltea) totul este despre mine și relația cu corpul meu, despre cursanții mei și nevoile lor. Cel mult îmi aleg o problemă pentru care îmi propun să găsesc soluții și restul gândurilor le las deoparte.

“Shape your life!” este sloganul Yoga Hub. Care este conceptul care definește Yoga Hub?

Misiunea noastră, a echipei Yog Hub, este de a crea un spațiu care să devină pentru fiecare client care ne trece pragul un loc de regăsire, un loc în care se simte înțeles, susținut și ajutat să devină cea mai bună versiune a sa din acel moment. De aceea am ales să oferim o gamă variată de clase, cu stiluri diverse de yoga, care să se adreseze diverselor nevoi și dorințe ale clienților noștri.

La Yoga Hub credem cu tărie că practica yoga te ajută să reintri în armonie cu viața ta. O viață armonioasă este o viață care îți oferă multe motive să zâmbești

Erica Nagy - exercitii cu o cursanta la Yoga Hub

Din propria ta experiență, spune-mi, cum este percepută yoga în România? Sunt oamenii deschiși către acest tip de exercițiu fizic?

Din fericire, practica yoga a ieșit de sub stigmatizarea anilor trecuți și, prin intermediul unor influențe tot mai mari venite din vest, unde practica yoga a luat amploare, devine și la noi un tip de exercițiu fizic alternativ claselor de pilates sau aerobic.

Mai mult decât atât, persoanele care practică yoga au constatat că acest tip de exercițiu îți aduce încă un beneficiu, și anume reducerea stresului cotidian și regăsirea unor valori personale. Trăim în secolul vitezei și al online-ului, așa că practica yoga vine ca un moment de respiro, în care ai ocazia să fii „aici și acum” concentrat pe corpul tău și pe nevoile sale.

Erica Nagy - exercitii de yoga

Un gând bun, atât pentru cei care practică yoga, cât și pentru cei care doresc să descopere “stilul de viață” yoga.

Yoga, la început, este momentul tău de liniște, oaza în care pășești odată ce ai întins salteaua să te apuci de practică, este o călătorie către tine, cu tine și despre tine. Nicio practică nu se aseamănă cu cea anterioară și nici cu cea care va urma.

Dacă la început lași problemele în afara practicii și toată concentrarea este pe partea fizică, ușor-ușor observi că îți poți rezolva acele probleme în timpul practicii, pentru ca, ulterior, această persoană, care are o minte mai clară cu fiecare practică, această variantă îmbunătățită a ta, să poată reintra în viața de zi cu zi și să trăiască pe deplin starea obținută în practică.

Scopul practicii yoga este de a aduce în lume cea mai buna variantă a ta posibilă, fără concurență și fără presiune, doar cu multă acceptare și iubire. Nu trebuie să fii un anumit tip de om ca să practici yoga, dar ajungi mai aproape de omul care îți dorești să fii cu fiecare practică, iar acesta este singurul aspect care contează.

 

Scris de
Mihaela Fitzpatrick

Mihaela Fitzpatrick este Directorul și Fondatorul FormaSheFitness, unde supervizează afacerea și brandul pe întregul spectru de platforme online, digitale și print. Cu o experiență de peste 10 ani în industria wellness-ului, Mihaela se dedică scrierii, editării de conținut, gestionării proiectelor online și dezvoltării strategiilor de social media. Este absolventă a European School of Economics din Londra, unde a finalizat un program postuniversitar în Event Management, și, totodată, absolventă a Universității Româno-Americană, unde a absolvit un Master în Administrarea Afacerilor în Turism, precum, a obținut și o licență în Drept. Mihaela este responsabilă de gestionarea tuturor activităților corelate cu FormaSheFitness, inclusiv: Redactarea, editarea și publicarea conținutului aferent revistelor tipărite și online, bannerelor și videoclipurilor. Organizarea de evenimente, planificare și prezentări, inclusiv călătorii în diverse orașe și locații pentru evenimente, crearea de rețele și dezvoltarea oportunităților de afaceri. Organizarea și gestionarea tuturor filmărilor și shooting-urilor, selectarea locațiilor, crearea conceptelor, alcătuirea echipei, supravegherea filmărilor, shooting-urilor, selectarea și editarea conținutului pentru revista hard print și online, ori pentru contentul online. În momentele în care nu este implicată în munca dificilă de construire a afacerii, de gestionare și generare de idei noi pentru FormaSheFitness, Mihaela explorează lumea, călătorește alături de Shiba Inu-ul său, “Foxy”, și “așterne pe tastatură” experiențele dedicate călătoriilor fit și excursiilor prietenoase cu animalele de companie. Mihaela are un stil de viată activ și iubește activitatea fizică sub toate formele sale – exerciții fizice, inclusiv antrenamentele la domiciliu, în sală și în mijlocul naturii. Crede cu tărie, că sănătatea și fitness-ul ar trebui să fie o plăcere și susține importanța de a nu fi, doar, în formă și sănătoși, ci, și de a evidenția acest aspect. Site-ul FormaSheFitness, revista și magazinul online au fost create pentru femeile moderne și active, care apreciază sănătatea fizică și mintală, fitness-ul, frumusețea, sportul, moda în fitness și călătoriile sănătoase.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...