Acasa Revista Fii observatorul propriilor gânduri, meditând!
Revista

Fii observatorul propriilor gânduri, meditând!

Ce înseamnă meditația?

Auzim de multe ori cuvântul ”meditaţie”, dar oare ce înseamnă acest lucru de fapt? A intra într-o stare de meditaţie înseamnă să ajungem în acel ”spaţiu” în care există pauza între gânduri și să rămânem acolo. Aceea este starea pură de meditaţie, în care nu există niciun gând, în care respiraţia este atât de profundă și lentă încât abia o simţim, funcţiile corpului scad la minim și doar existăm în acel spaţiu între gânduri. Acolo, timpul are altă semnificaţie, simţim că ne contopim cu tot și totul face parte din noi.

Antrenamentul pentru a atinge starea de meditație

Pentru a atinge această stare este nevoie de antrenament, la fel cum ne antrenăm mușchii pentru un tonus bun, la fel ne antrenăm și mintea să poată rămâne fără gânduri o perioadă. Orice formă de mișcare, însă în special yoga, ajută la atingerea acestei stări.

Beneficiile meditației susținute de știință

La ce folosește meditaţia? Numeroasele beneficii sunt susţinute temeinic și de știinţă: reduce anxietatea, îmbunătăţește memoria, reduce stresul, îmbunătăţește somnul, ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătăţește starea generală, întărește sistemul imunitar, iar lista poate continua.

Confruntându-ne cu gândurile în timpul meditației

Sigur aţi observat că în momentul în care vă propuneţi să meditaţi, gândurile abia așteaptă să vă cotropească și vin cu o repeziciune năucitoare. De fapt, asta este natura umană, mintea este într-o continuă activitate, iar în aceste momente de răgaz devenim conștienţi de ”haosul” din mintea noastră.

Perseverența și repetiția în meditație

Experimentând aceste stări, oamenii renunţă, de cele mai multe ori, considerând că meditaţia nu li se potrivește.

În același timp intervine și sentimentul de frustrare, acela că ”nu reușesc să îmi calmez mintea”. Liniștiţi-vă, este perfect normal să se întâmple astfel, fiecare are propriul ritm în care poate invita gândurile să plece așa cum au venit, bineînţeles mulţumindu-le că au trecut în vizită. Făcând acest lucru, la început, veţi experimenta un somn bun, deoarece mintea se plictisește să facă un lucru repetitiv mult timp și așa reacţionează. După o perioadă veţi reuși să rămâneţi treji și veţi putea urmări derularea gândurilor din postura de observator, apoi va veni momentul în care începeţi să aveţi control asupra lor și le puteţi invita sa iasă din minte așa cum au venit.

Urmează starea aceea în care putem zice că începe antrenamentul pentru a medita.

Crearea unui mediu propice pentru meditație

Cheia succesului, atât în antrenamentul corpului, cât și al minţii este perseverenţa și repetarea, nu degeaba se zice că ”repetiţia este mama învăţăturii”, la fel funcţionează și partea de meditaţie. Nu vă simţiţi descurajaţi dacă nu reușiţi de fiecare dată să atingeţi aceeași stare, însă perseveraţi și bucuraţi-vă de fiecare moment.

Yoga & Pilates in meditatie

Pentru a facilita meditaţia, recomand să vă înconjuraţi de lucruri care vă plac: un spaţiu comfortabil, poziţie comodă, temperatură de comfort, muzică ambientală, haine comode, mirosuri care ne plac, lumânări parfumate sau orice altceva simţim că ne-ar fi de ajutor. Un alt aspect important ţine de așteptările noastre, să lăsăm totul să decurgă în ritmul propriu fără a dezvolta atașamente sau așteptări. Indiferent de obstacole, să rămânem fermi și să continuăm antrenamentul zilnic, până se integrează în rutina noastră zilnică. Pentru a primi ceva, trebuie să oferim ceva, iar investiţia noastră, timpul și practica constantă vor rezulta beneficiile dorite.

Procedura inițială pentru meditație

Cum procedăm? Odată pregătită zona în care ne simţim bine, adoptăm o poziţie comodă, preferabil o poziţie în care să nu fie nevoie să ne mișcăm corpul, cum ar fi postura easy pose, lotus sau savasana. Începem să conștientizăm temperatura aerului atunci când inspirăm și când expirăm, iar pentru o perioadă rămânem cu atenţia doar la propria respiraţie observând cum corpul se relaxează treptat lăsându-și greutatea cât mai mult în locul în care stăm, respiraţia devenind calmă și liniștită.

Aceasta este partea de început pentru orice tip de meditaţie pe care doriţi să o încercaţi. Câteva indicaţii pe care vi le recomand: îmi relaxez corpul fizic și îmi urmăresc respiraţia iar pentru început poate să fie de ajuns și acest lucru. Dacă fac acest lucru o perioadă mai lungă pot ajunge într-o stare de meditaţie doar prin a urmări respiraţia și mișcările corpului. Se pot adăuga aici și exerciţii de vizualizare, ca de exemplu: putem vizualiza o lumină albă ce vine din univers și întră în corp prin creștetul capului, umplând astfel între întreg capul cu lumina. Apoi, lumina coboară pe linia centrală a corpului până sub buric și de acolo se extinde către fiecare celulă din corp și fiecare organ, apoi se extinde prin piele și se întoarce către univers. Continuăm această vizualizare pentru o perioadă, urmărind către ce simţiri și stări duce acest proces.

Tehnici simple pentru a atinge starea de meditație

Sunt trei tehnici simple care ne pot duce către acel spaţiu, ”pauza dintre gânduri” dacă alegem să le practicăm constant și detașat, bucurându-ne de practică și detașându-ne de rezultat.

Motivele pentru a practica meditația

De ce alegem să practicăm meditaţia?

• schimbă starea de spirit;
• aduce în spaţiul de calm și liniște din interiorul nostru;
• arată o perspectivă amplă asupra subiectului asupra căruia am meditat sau a vieţii în general;
• aduce răbdare, detașare, vindecare, încredere, cunoaștere profundă a fiinţei noastre;
• îmbunătăţește somnul și nu ne lasă să intrăm în tumultul vieţii din reacţie, ci din alegere.

Scris de
Ana Werczberger

"Ana Werczberger si-a dedicat cu entuziasm zece ani din viata lantului de fitness World Class ca antrenor personal si instructor de body&mind. Fiind atrasa de yoga în urma cu sapte ani a început sa practice stilul Ashtanga urmând apoi o specializare în Power Yoga - o forma de yoga, care pune accentul mai mult pe lucrul asupra corpului fizic. Practicând Power Yoga curiozitatea a crescut si totodata a determinat-o sa îsi doreasca cunoasterea mai în profunzime a propriului eu - minte si suflet. Astfel în urma cu cinci ani a fost atrasa de Nlp Rezonans, urmat de Reiki si apoi Theta Healing. www.yoga-academy.ro Experimentând aceste tehnici Ana si-a dorit sa aprofundeze studiul yoga, propunându-si sa plece în India pentru formare si experienta. În final a reusit “sa aduca India în România” prin înfiintarea YAR - Yoga Academy România - împreuna cu alte doua persoane dragi ei si având ca mentor un profesor din Risikes - capitala Yoga. În perceptia Anei corpul lucreaza împreuna cu sufletul si mintea, astfel abordarea ei este complexa integrând cele trei planuri. "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...