Beneficii ale gimnasticii acvatice prenatale
Gimnastica acvatică este una dintre cele mai sigure și eficiente modalități de mișcare, oferind o formă naturală de rezistență, care vă provoaca si ajută în același timp musculatura. Corpul uman este alcătuit din 70% apă si dacă v-ați întrebat vreodată de ce vă simțiți bine la piscină, la mare sau în preajma apei în general, ei bine, unul dintre motive este că atunci când suntem în apă corpul nostru își amintește de perioada intrauterină.
Celulele noastre au memorie și nu au uitat cum era pe vremea când noi înșine eram doar un embrion. Astfel, atunci când suntem însărcinate și facem gimnastică în apă, pe lângă beneficiile fizice pe care le voi menționa în paragrafele de mai jos, avem și beneficiul psihic de a ne simți ca în pântecul mamei.
Dacă devii conștientă de acest lucru atunci vei putea avea o comunicare mai ușoară cu bebelușul în formare. Fătul iubește momentele când tu ești bucuroasă și relaxată, iar gimnastica acvatică îți poate oferi această stare. Atunci când practici gimnastica în apă ai parte, pe lângă exercițiul fizic, și de un masaj foarte bun. Acest masaj al apei are un efect de drenaj și astfel se pot reduce edemele cauzate de sarcină.
Un alt beneficiu pe care îl apreciez este decompensarea coloanei vertebrale prin faptul că apa preia din greutatea corpului. Astfel, se reduc durerile de spate și cele cauzate de sciatica apărută în sarcină. Majoritatea femeilor însărcinate cu care am lucrat mi-au împărtășit cât de bine și confortabil se simt atunci când sunt în apă.
Un alt efect important al gimnasticii acvatice practicate în timpul sarcinii este cel de reglare a tensiunii arteriale. Acest efect este datorat presiunii pe care apa o exercită asupra corpului.
Executate în apă, exercițiile de respirație îmbunătățesc capacitatea respiratorie a mămicilor, de acest lucru beneficiind și bebelușii în formare. Multe dintre viitoarele mamici pe care le cunosc, se plâng de faptul că nu au un somn odihnitor. Gimnastica acvatică are si acest beneficiu, și anume acela de a te ajuta să dormi mult mai bine. Este o pregătire excelentă pentru momentul nașterii, deoarece acest tip de exercițiu le determină pe gravide să se concentreze asupra respirației, aducând mai mult oxigen în plămâni, o tehnica care va contribui la reducerea durerii în timpul nașterii.
După cum am menționat anterior, cel mai important aspect legat de practicarea gimnasticii acvatice este starea de bine conferită. Bebelușii sunt fericiți atunci când mamele lor sunt fericite.
Sfaturi utile pentru mersul la piscină:
- Păstrează lângă tine o sticlă de apă pe marginea piscinei. În apă nu simți senzația de sete și te poți deshidrata ușor.
- Evită să porți o cască din material cauciucat. Reglarea temperaturii corpului se face la nivelul capului, iar pentru evitarea efectului de supraîncălzire se folosește, de regulă, o cască din material textil.
- Asigură-te că ai o respirație liniștită pe tot parcursul imersiunii în apă.
- Stai în apă până la piept pe parcursul claselor de gimnastică acvatică.
- Evită exercițiile care presupun aducerea genunchilor apropiați la piept.
- Evită exercițiile de masaj cu ajutorul apei la nivelul abdomenului.
- Evită orice exercițiu care îți provoacă o senzație de disconfort.
- Temperatura apei nu trebuie să depășească 30 de grade Celsius.
Lasa un comentariu