Acasa Revista Importanța stretching-ului
Revista

Importanța stretching-ului

femeie tanara facand exercitii de stretching in interior

Stretching-ul realizat înaintea antrenamentului sau la finalul efectuării programului de exerciții este o componentă esențială pentru sănătate, care, deseori, este trecută cu vederea. Studiile susțin beneficiile, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt ale diferitelor tipuri de stretching.

Ce este stretching-ul?

Stretching-ul este o formă de exercițiu fizic care presupune ca un mușchi sau un tendon specific să fie flexat sau întins în mod deliberat pentru a îmbunătăți elasticitatea mușchiului și pentru a obține un tonus muscular. Rezultatul este o senzație de control muscular crescut, de flexibilitate și o amplitudine crescută a mișcării.

doua femei practicand stretching

Beneficiile stretching-ului

➡️ Sporirea flexibilității și a amplitudinii mișcării
➡️ Îmbunătățirea circulației
➡️ O postură mai bună
➡️ Eliberarea stresului
➡️ Îmbunătățirea coordonării

Cele mai frecvente forme de stretching sunt cel static și cel dinamic.
De asemenea, stretching-ul poate fi activ sau pasiv. În cazul în care stretching-ul este activ, acest lucru presupune utilizarea forțelor interne generate de corp pentru a efectua o întindere.
Stretching-ul pasiv implică forțe din obiecte sau de la persoane externe pentru a facilita întinderea.

Stretching dinamic

Stretching-ul dinamic este o întindere bazată pe mișcare, cu scopul creșterii fluxului sanguin în tot corpul, în timp ce musculatura se relaxează. O altă formă de stretching dinamic este stretching-ul balistic, care este o întindere activă ce implică depărtari sau apropieri, înainte și înapoi, la o viteză mare pentru “a duce” un mușchi dincolo de gama sa tipică de mișcare, folosind impulsul. Stretching-ul balistic poate provoca afecțiuni ale articulațiilor, de aceea este indicat să nu se exagereze cu acest tip de exercițiu.
Întinderile dinamice constau în mișcări active precum sărituri, mers alert sau jogging, care determină întinderea mușchilor, dar extensia nu este menținută în poziție finală. Acest tip de stretching este, de regulă, efectuat înaintea programului de antrenament, deoarece va determina inima să pompeze sângele și mușchii să se încălzească, astfel încât să fie pregătiți pentru o activitate intensă.

Stretching static

Cele mai simple întinderi statice sunt întinderile statice-pasive, care aduc articulația la finalul gamei sale de mișcare și o mențin acolo, folosind forțe exterioare.
Există forme mai avansate de întindere statică, cum ar fi facilitarea neuromusculară proprioceptivă (PNF), care implică atât contracții musculare active, cât și forțe pasive externe.
Stretching-ul static implică menținerea unei întinderi într-o poziție confortabilă timp de 10-30 de secunde (ex. clasica postură de atingere a degetelor de la picioare din aplecare). Această formă de întindere este benefică la finalul anterenamentului.

Zonele importante ale corpului, care trebuie să beneficieze de stretching, zilnic, sunt partea inferioară a corpului – gambele, bicepsul femural, flexorii șoldului în pelvis și cvadricepsul, în partea din față a coapsei, precum și partea superioară a corpului – musculatura umerilor, a gâtului și a spatelui, toate aceste zone, constituind, practic, întregul corp.

femeie practicand stretching in echipament de sport

Întinderea regulată ajută la îmbunătățirea flexibilității, crește mobilitatea și reduce riscul de accidentare cauzată de leziunile țesutului conjunctiv.

Este important să se țină cont de stretching indiferent dacă te pregătești pentru începerea antrenamentului ori dacă dorești să eliberezi tensiunea acumulată în musculatură la încheierea training-ului. Această formă de mișcare poate fi adoptată ca parte constantă din viața ta pentru a-ți revigora tonusul și energia, indiferent de vârstă.

Scris de
Diana Pivniceru

"Diana Pivniceru este fosta atleta de performanta si Vicecampioana Nationala în proba de 800m sprint, având la activ sapte ani de performanta în fitness si opt titluri de campioana nationala, de doua ori campioana nationala absoluta. Totodata, Diana este câstigatoarea medaliei de bronz în cadrul Campionatului National la proba de 1500m, precum si a altor medalii obtinute la competitiile de cupe si grand prix-uri. Practicanta a fitness-ului de performanta de opt ani si câstigatoare a titlului national de opt ori consecutiv, Campioana Tiger Classic, Campioana Balcanica în 2018 si a altor medalii obtinute în cadrul competitiilor organizate la scara mai mica, precum GrandPrix Pronutrition, Semtex. De asemenea, Diana este componenta lotului national, participanta la Campionatul European si Campionatul Mondial. Diana este absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport si a Masteratului în Educatie Fizica Școlara, printre cursurile finalizate numarându-se: cursul de instructor fitness, instructor aerobic, antrenor personal, technician nutritionist, technician masseur. "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle23
set antrenament pe fundal colorat
Miscare33
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit21
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness80
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...