Acasa Interviuri Ioana Crișan, zâmbetul care a câștigat podiumul
InterviuriRevista

Ioana Crișan, zâmbetul care a câștigat podiumul

Ioana Crișan

Interviu cu Ioana Crișan

Ioana Crișan câștigătoarea medaliei de aur la Cupa Mondială este o persoană ambițioasă, dedicată carierei, iar visurile îndrăznețe își „pun amprenta” asupra consecvenței în activitatea sportivă.

Prezintă-ne începutul parcursului călătoriei tale în lumea fitness-ului și factorii care au avut un caracter determinant în a te convinge să treci la treapta următoare, cea a competițiilor interne și internaționale.

Perioada de început în lumea fitness-ului s-a datorat ambiției personale de a-mi depăși limitele, de a ieși din sfera zonei de confort și, totodată, dorinței de a-mi modela și tonifia corpul. Liniile feminine îmi conturau trupul, însă, pornind de la acest aspect, până la a urca pe scenă, a fost un drum foarte lung și anevoios de parcurs, ce a constat în modelarea corpului.

Ca urmare a participării la prima competiţie, am conștientizat că mai am mult de lucrat la aspectul fizic pentru a putea obține alura atletică pe care mi-o doream.

Prezența mea pe scena diverselor concursuri a marcat începutul unei mari provocări din punct de vedere al alimentației, respectiv, renunțarea la “micile placeri ale vieții” considerate, de altfel, nesănătoase: produse de tip fast food, produse de panificație, dulciuri.

Însă, conștientă fiind mereu de propriile-mi alegeri, nu simt că fac vreun sacrificiu, ci doar că mi-am ajustat, în timp și treptat, stilul de viață, concentrându-mă pe obținerea rezultatelor propuse pe termen lung, în detrimentul plăcerilor pe termen scurt.

În timp, am participat la numeroase concursuri pe plan național, însă interesul meu pentru acest sport m-a determinat să-mi doresc participarea la primul eveniment international
Ioana Crișan
La momentul respectiv aceasta a fost o decizie inocentă, eu nerealizând diferențele în ceea ce privește nivelul de pregătire dintre mine și celelalte concurente care se aflau, din acest punct de vedere, la nivel internațional.

Pot afirma că această primă participare la un concurs internaţional a fost “punctul” care a stârnit în mine dorința de a fi tot mai bună, de a fi prezentă pe scena celor mai renumite competiții din domeniu și de a concura alături de cele mai bune sportive.

În ceea ce privește participarea la concursuri, 2018 a reprezentat pentru tine un an important. Ce titluri ai obținut și care sunt cele mai semnificative competiții, din punct de vedere afectiv, pentru tine ?

Visul oricărui sportiv este, probabil, să devină numărul unu în țara natală. Mi-am îndeplinit acest vis în anul 2018, odată cu câștigarea titlului de campioană la categoria 172 cm și, totodată, campioană absolută a tuturor categoriilor Bikini Fitness.

Un alt concurs cu aceeași semnificaţie pentru mine a fost cel organizat de Pro Nutrition, în cadrul căruia am câștigat, de asemenea, categoria 172 cm și Open-ul. Pentru secțiunea Open concurează candidatele ocupante ale locului întâi pentru fiecare categorie în parte. Pro Nutrition Grand Prix este o competiție aproape de inima mea deoarece la acest eveniment, în anul 2015, am făcut “cunoștință”, pentru prima dată, cu viața competițională.

Am încheiat sezonul 2018 câștigând medalia de aur la Cupa Mondială, eveniment organizat în premieră în România, respectiv acasă, la Cluj, unde am avut parte de susținerea efervescentă a publicului, a prietenilor și apropiaților, fapt care, de altfel, mi-a dublat emoțiile.

Știu că la ora actuală te afli în plină pregătire pentru “provocările anului 2019”. Care sunt acestea și în ce constă pregătirea?

Concursurile la care m-am decis să particip în 2019 sunt: Campionatele Europene, Campionatul Național, Arnold Clasic și Pro Nutrition. Pregătirea pentru concursuri se întinde pe parcursul întregului an. Pentru fiecare concurs se diversifică pregătirea în funcție de forma fizică de la care pornesc și nivelul sau, mai bine zis, importanța concursului la care doresc să particip.

Un alt aspect definitoriu de care trebuie să ținem cont este calcularea caloriilor ingerate din alimentație și consumate în timpul antrenamentelor.

Ioana Crișan

Ești absolventă a Facultății de Medicină, job-ul tău desfășurându-se în domeniul vânzărilor medicale, un job destul de epuizant. Cum reușești să “fii devotată” sălii de sport?

Într-adevăr, job-ul pe care-l practic presupune foarte multă muncă de teren, deplasări și întâlniri. Am, însă, un program bine structurat, pe care încerc să-l respect cu atenție. Acest program se bazează pe o bună organizare a timpului, dar și pe acea ordine interioară necesară respectării orarului prestabilit.

Alimentaţia este și ea corelată cu practicarea antrenamentului zilnic. Astfel, dimineața, când mă îndrept spre birou, “ma însoțesc” și recipientele cu mâncare și gustări preparate de cu seara, astfel încât să evit primul fast-food sau mini magazin, de unde nu aș putea cumpăra, neaparat, lucruri sănătoase. Încerc să ajung zilnic la sală, chiar și în weekend-uri. Este locul unde mă relaxez și îmi recapăt energia pentru ziua următoare.

Mi-ai spus, timidă, că ți s-a întâmplat să te subestimezi în ceea ce privește nivelul pregătirii pentru (unele) concursuri la care ai luat parte. Cum ți-ai căpătat pozitivismul în aceste situații, pentru a putea păși încrezătoare pe scenă?

Afirm cu sinceritate că acea neîncredere îmi era insuflată, neconștientizând acest aspect la momentul respectiv, de faptul că obișnuiam să urmăresc, pe rețelele de socializare, evoluția sportivelor cu care urma să concurez. Astfel, propria-mi imagine era distorsionată în ceea ce însemna adevăratul meu nivel de pregătire, în comparație cu ele.

După primele concursuri la care am participat, am fost sfătuită să nu mai urmăresc conturile de socializare ale diverselor persoane din domeniu, ci să mă concentrez pe propria-mi pregătire (deadline-uri/ target-uri/ visuri) și acest lucru m-a ajutat enorm.

Fiecare concurs “îţi trezește” emoţii și sentimente aparte, care își fac simțită prezența de fiecare dată când pășești pe scenă pentru începerea prezentării.

Prezența scenică, indiferent de nivelul de pregătire la care te afli, este foarte importantă. Care sunt elementele de care trebuie să ții cont și pe care trebuie să le exersezi, pentru a avea o prezență scenică fără cusur?

Dezinvoltura este elementul-cheie pentru a avea o prezență scenică impecabilă. Recunosc că, neavând experiența necesară în această zonă, mi-a fost destul de greu, la început, să fiu degajată. La ora actuală lucrez la diminuarea acestui neajuns prin investirea timpului în posing și repetiții.

Îmi doresc ca pe viitor să progresez. Este foarte important ca în prezentarea scenică să fii conștient(ă) de părțile bune, de grupele musculare care te avantajează (“sunt în favoarea ta”) și să ai abilitatea de a le evidenția, disimulând, în același timp, minusurile.

Ioana Crișan

Realizarea costumelor de scenă implică o muncă minuțioasă care se întinde pe parcursul a multe ore. Care sunt criteriile pe care le iei în considerare atunci când îți alegi costumele de scenă. De unde le procuri?

Din acest punct de vedere pot spune că mă simt o norocoasă, deoarece, după mai multe încercări, oarecum nefericite, sau, mai bine spus, costume de scena care nu m-au mulțumit, am întalnit-o pe Olivia Balan. Îmi amintesc cu emoție de primul costum realizat de ea. Pentru a ajunge la varianta finală au trecut trei săptămâni de muncă, numeroase ajustări și modificări, însă rezultatul mi-a confirmat că Olivia este o profesionistă.

Lucrează cu pasiune, pune mult accent pe detalii, toate acestea determinându-mă să colaborez cu Muscle Queen Stage Wear. Consider că această “apropiere” avantajează ambele părți, de fiecare dată când “merg pe mâna” Oliviei în alegerea ținutei de scenă.

Antrenamentul cu greutăți/gantere este un training care aduce foarte multe beneficii corpului și, totuși, nu de puține ori am auzit diferite percepții denaturate din partea părții feminine cu privire la acest tip de exercițiu. Cum ai susține ideea că aceste concepții sunt eronate?

Aș vrea să elucidez dilema cu privire la antrenamentul cu greutăţi, dilemă care impulsionează reprezentantele sexului frumos să spună “pas” atunci când li se propune efectuarea unui exercițiu cu gantere, optând, în final, pentru bicicletă statică sau pentru banda de alergat.

Convingerile variază de la “antrenamentul cu greutăți îți dezvoltă masa musculară la modul masculin” până la “nu vreau să efectuez exerciții care încorporează ganterele, deoarece îmi voi pierde postura feminină”.

Eu pot să vă spun următoarele: “nu veți diminua aspectul feminin al corpului, nu veți dezvolta musculatura peste noapte, nu veți consuma timp prețios în care ați fi putut să faceți cardio pentru arderea grasimilor”.

Dacă ne-am propune să discutăm cu un practicant de culturism, acesta ne va demonta convingerile greșite privitoare la antrenamentul cu gantere, accentuând cât efort și timp necesită dezvoltarea masei musculare pe cale naturală, asta ca să nu luăm în calcul alimentația planificată până în cel mai mic detaliu. Alimentanția este dublată de o gamă largă de suplimente nutritive necesare, inclusiv faptul că partea masculină are un avantaj, testosteronul, element-cheie în dezvoltarea masei musculare.

Luaţi în considerare faptul că acest tip de mișcare accelerează arderea grăsimilor, crește flexibilitatea, protejează articulațiile, scade riscul de osteoporoză și îmbunătățește densitatea osoasă.
În plus, organismul continuă să ardă calorii la finalul unui training cu greutăți, inclusiv în timpul somnului. Nu trebuie să evitaţi efectuarea exercițiilor cu greutăți, ci doar să le combinați cu exercițiile cardio într-un antrenament coerent și eficient.

Ioana Crișan

Suntem entități distincte și avem visuri/dorințe diferite. Se spune că pentru a putea accepta și depăși încercările unei noi zile, omul trebuie să aibă un vis. Care este visul tău ? Ce te determină să privești cu bucurie zorii zilei de mâine?

Consider că un campion nu este, neaparat, acel atlet pe al cărui traseu întalnește doar succesul. Un adevărat campion, din punctul meu de vedere, experimentează eșecul și succesul, tratându-le pe amândouă cu aceeași atitudine, dedicându-se mai mult acțiunii și dezvoltării personale pentru a atinge potențialul maxim.

Pe parcursul a patru ani, de când particip la competițiile sportive, am pierdut de multe ori, însă, de fiecare dată am învățat din greșeli și mi-am dezvoltat latura sportivă. Pot afirma că înfrângerile m-au construit mai puternică din punct de vedere fizic, dar și mental.

Dacă nu ai visuri, se spune că nu ai un viitor croit pe o direcție anume. Trebuie să ai aspirații chiar dacă nimeni nu-ți conferă credibilitate la început de drum. Este una dintre lecțiile pe care, mi le-am însușit de-a lungul timpului.

Visul meu este să ating standardul de pregătire profesională pentru a putea concura la Olympia, obținând un rezultat cât mai bun. Cred că este dorința fiecărui sportiv care își desfașoară activitatea în zona fitness-culturism.

Ioana Crișan

Dacă ar fi să sintetizezi în câteva cuvinte principii și concepții proprii, care ar fi acelea?

Susţin sportul ca formă de mișcare, indiferent de vârstă. Sportul sau mișcarea fizică de orice natură antrenează corpul, relaxează mintea și descrețește fruntea, chiar dacă nu este practicat la nivel de performanță. Îmi place să cred că: „Your body can do almost anything… It’s your mind you have to convince”

Scris de
Mihaela Fitzpatrick

Mihaela Fitzpatrick este Directorul și Fondatorul FormaSheFitness, unde supervizează afacerea și brandul pe întregul spectru de platforme online, digitale și print. Cu o experiență de peste 10 ani în industria wellness-ului, Mihaela se dedică scrierii, editării de conținut, gestionării proiectelor online și dezvoltării strategiilor de social media. Este absolventă a European School of Economics din Londra, unde a finalizat un program postuniversitar în Event Management, și, totodată, absolventă a Universității Româno-Americană, unde a absolvit un Master în Administrarea Afacerilor în Turism, precum, a obținut și o licență în Drept. Mihaela este responsabilă de gestionarea tuturor activităților corelate cu FormaSheFitness, inclusiv: Redactarea, editarea și publicarea conținutului aferent revistelor tipărite și online, bannerelor și videoclipurilor. Organizarea de evenimente, planificare și prezentări, inclusiv călătorii în diverse orașe și locații pentru evenimente, crearea de rețele și dezvoltarea oportunităților de afaceri. Organizarea și gestionarea tuturor filmărilor și shooting-urilor, selectarea locațiilor, crearea conceptelor, alcătuirea echipei, supravegherea filmărilor, shooting-urilor, selectarea și editarea conținutului pentru revista hard print și online, ori pentru contentul online. În momentele în care nu este implicată în munca dificilă de construire a afacerii, de gestionare și generare de idei noi pentru FormaSheFitness, Mihaela explorează lumea, călătorește alături de Shiba Inu-ul său, “Foxy”, și “așterne pe tastatură” experiențele dedicate călătoriilor fit și excursiilor prietenoase cu animalele de companie. Mihaela are un stil de viată activ și iubește activitatea fizică sub toate formele sale – exerciții fizice, inclusiv antrenamentele la domiciliu, în sală și în mijlocul naturii. Crede cu tărie, că sănătatea și fitness-ul ar trebui să fie o plăcere și susține importanța de a nu fi, doar, în formă și sănătoși, ci, și de a evidenția acest aspect. Site-ul FormaSheFitness, revista și magazinul online au fost create pentru femeile moderne și active, care apreciază sănătatea fizică și mintală, fitness-ul, frumusețea, sportul, moda în fitness și călătoriile sănătoase.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...