Acasa Revista Nadia Budurusi, promotoarea Pole Fitness în România
Revista

Nadia Budurusi, promotoarea Pole Fitness în România

Nadia Budurusi - pole dance la concurs

Interviu cu Nadia Budurusi

Când ai descoperit conceptul de pole dance și ce anume te-a atras către practicarea sa?

Am debutat ca artistă acrobată încă de la vârsta de cinci ani, iar familia mea este una de sportivi. Părinții mei sunt foști gimnaști de performanță în lotul național și acrobați în lumea circului cu nenumărate premii obținute la festivalurile internaționale de circ. Tatal meu este al doilea om din lume care a executat un triplu salt la trapezul zburător în anii ’70, iar mama este singura femeie care a executat un dublu salt cu pirueta de la trapez la trapez (performanță neegalată până în zilele noastre)

În cariera mea de acrobată m-am specializat pe numerele aeriene, dar și pe cele executate la sol (trapez, chingi, cerc aerian, houla hoop, contorsionism). De-a lungul parcursului meu profesional am obținut numeroase premii, printre care: Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de la Monte Carlo 2001, Premiul de Excelență la Festivalul de la Roma 2001, Locul III la Festivalul Internațional Dax din Franța 2002. Îmi place să evoluez învățând cât mai multe pentru a putea transmite și celorlalți pasiunea mea pentru artă și sport, așa că, în 2008, am deschis prima școală de circ din România, împreună cu familia mea.

Nadia Budurusi - pole dance cu partener

Am început să practic Pole Fitness în ianuarie 2015, iar în luna februarie a aceluiași an am obținut și acreditarea de instructor în Anglia. Dat fiind faptul că-mi doream să schimb mentalitatea românilor despre Pole Fitness, Pole Sport & Dance, am ales să particip și la emisiunea “Românii au Talent”, unde, în finală, m-am clasat pe locul al treilea.

Pole dance este, de asemenea, un sport care presupune și organizarea de competiții anuale. Participi la aceste concursuri? Care este atmosfera pe durata desfășurării competițiilor?

În România sunt puține persoane care știu de existența Federațiilor Internaționale de Pole Sport, care includ mai multe categorii de vârstă și de nivel sportiv. Avem concurenți cu vârste cuprinse între 6 ani și peste 60 de ani, nivel amator și profesionist.

Ca și în cazul altor sporturi, pentru a putea participa la campionatul mondial trebuie să te califici pe primele trei locuri la campionatul național organizat în țara natală. În cazul în care țara pe care o reprezinți nu este afiliată unei federații, atunci participi la o competiție open pentru a te califica. Din fericire, anul acesta BuNa Sport Academy s-a afiliat POSA – POLE SPORT & ARTS WORLD FEDERATION și vom organiza primul Campionat Național de Pole Sport din România pe data de 26 septembrie, câștigătorii urmând să participe la Campionatul Mondial, care va avea loc în perioada 30.11.2019 – 01.12.2019, în Finlanda.

Nadia Budurusi - pole dance in sala de exercitiu

În anul 2016 am reprezentat pentru prima dată România la concursul de Pole Dance din Italia, având o echipă alcătuită din opt participanți. Tot în 2016 am organizat, împreună cu echipa mea, primul concurs național de pole fitness & dance din România, care a inclus și o categorie dedicată copiilor – Miss Pole Dance România, iar o săptămână mai târziu am avut onoarea de a găzdui Campionatul Mondial – World Pole Dance & Sport 2016. Anul trecut am organizat cea de-a doua ediție a concursului Miss Pole Dance România și afirm cu mare bucurie faptul că numărul concurenților s-a dublat față de prima ediție.

Este adevărat faptul că pole dance-ul va deveni sport olimpic?

Așa se dorește, dar trebuie precizat că acest lucru se va întâmpla atunci când Federația Internațională va întruni 70 de țări afiliate și toate acestea vor avea recunoașterea de ramură sportivă în țara lor. POSA are, deja, două mari națiuni cu recunoaștere: Rusia și SUA. Împreună cu echipa mea am depus dosarul de recunoaștere a acestui sport la Ministerul Tineretului și Sportului anul trecut. Sperăm să devenim a III-a țară cu statut de ramură sportivă acceptată, deoarece va fi un plus în dezvoltarea acestui sport.

Nadia Budurusi - pe podium

Cărui public i se adresează această disciplină?

Ce m-a atras cel mai mult la acest sport este faptul că acesta poate fi practicat de oricine și în orice mod, fie că este vorba de pole fitness, pentru cei care vor doar să-și sculpteze silueta și să se mențină în formă, fie de cei care vor să-l practice la nivel competițional, iar aici fiecare alege ce fel de competiție i se potrivește: Pole Sport cu un regulament strict și figuri impuse ca la gimnastică, Pole Dance care pune accent și pe partea coregrafică, prezență scenică și costum, Pole Art unde există libertate de expresie și fiecare își pune amprenta în stilul propriu, Pole Theatre, în cadrul căruia poți să folosești orice fel de decor care să te ajute să-ți construiești povestea.

Descrie-ne, cum decurge o clasă de pole dance și ce anume implică aceasta.

În primul rând, se face o încălzire de 15 min, în care se lucrează și flexibilitatea, urmată de elementele de bază, alese în funcție de nivelul grupului – începători, intermediari sau avansați. Îmi place foarte mult faptul că nu trebuie să efectuezi de fiecare dată același lucru, iar evoluția se face treptat, fiecare figură nouă pregătindu-te pentru următoarea. Pot spune că sunt mii de trucuri, deci, mii de combinații cu variațiile lor. Spre sfârșitul antrenamentului se lucrează la forța specifică, necesară pentru evoluția elementelor, iar sesiunea se încheie cu stretching, care, de altfel, este foarte important pentru a detensiona musculatura.

Care sunt beneficiile oferite de pole dance?

În afară de cele vizibile, adică, musculatura tonifiată, o astfel de disciplină crește stima de sine, ajutându-te să capeți încredere în tine, ba, chiar să te simți invincibil, deoarece, la început, nu consideri că ești capabil să urci pe bară, iar în clipa în care îți depășești așteptările se produce acea scânteie, care te face să te privești altfel în oglindă.

Pole dance se adresează doar femeilor sau sunt și persoane de sex masculin care practică acest tip de mișcare?

Aproximativ 30% din cei care practică pole dance sunt bărbați, majoritatea gimnaști, iar nivelul lor competițional este foarte înalt. În luna martie, BuNa Sport Academy a avut onoarea de a găzdui o serie de Workshopuri unice cu Dimitry Politov, campion absolut la pole sport, care are, până în prezent, câștigate șapte titluri mondiale.

Cum crezi că este privit acest tip de mișcare în România? Te-ai lovit de prejudecățile oamenilor?

Recunosc că, în urmă cu patru ani, am fost foarte dezamagită de reacția românilor, deoarece pole fitness-ul era asociat automat cu striptease-ul, consider eu din lipsa unei culturi în domeniu.

Puţină lume știe că începuturile acestui sport datează de peste 800 de ani și își au originile în India. Mallakhamb s-a impus ca sport tradițional indian, în care sportivii efectuează mișcări acrobatice cu ajutorul unei bare mari, din lemn. Indienii au folosit această metodă pentru a se antrena, la fel ca toate sportivele la bară de astăzi, chiar dacă Mallakhamb a fost, inițial, destinat atleților de sex masculin.

De asemenea, urcarea pe bară era unul dintre principalele spectacole tradiționale din China. Acesta datează de mai bine de 1000 de ani. Spectacolele chinezești de cățărat pe bară erau apanajul sportivilor de sex masculin, care foloseau câte două bare de șase metri înălțime.

În anii 1990, dansul la bară a fost predat pentru prima dată în mod specific ca artă și ca formă de fitness. Acesta a și rămas o formă alternativă de fitness, înainte de a-și câștiga popularitatea de masă.

Din ce în ce mai mulţi oameni încep să învețe să practice sportul la bară în fiecare zi, iar aceștia au ajuns să formeze o comunitate minunată, din care să-ți dorești să faci parte.

Azi lucrurile s-au schimbat, nu în totalitate, dar suntem pe drumul cel bun. Sunt bucuroasă pentru că am din ce în ce mai mulți copii la curs și asta înseamnă o mentalitate deschisă progresului.

Unde te găsim?

Vă aștept la Studioul BuNa Sport Academy – singurul studio din România care are bare profesionale de patru metri înălțime, situat în Magazinul Cocor, la etajul 4.

 

Scris de
Bianca Marcarov

" Fosta sportiva de performanta in cadrul sectiei de atletism a Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti, Bianca Marcarov a excelat in probele de viteza, obtinand medalii si titluri la nivel national si international. Printre cele mai importante titluri castigate se numara: dubla campioana nationala la juniori in probele de 60 m si 200 m in 2003, campioana balcanica la juniori in proba de stafeta 4x100m – 2003 si este castigatoarea Campionatelor Internationale ale Libanului in proba de 100 m. Atrasa fiind de orice forma de miscare Bianca a absolvit Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport - sectia Kinetoterapie, a urmat cursurile Masterale in Nutritie si Remodelare Corporala si de asemenea, a urmat studii Postuniversitare de Preparator Fizic in cadrul aceleeasi universitati. De la o varsta frageda venind in contact cu sportul, acesta a ramas parte constanta a vietii ei, transformându-se intr-un job minunat - Group Fitness Instructor - începând cu anul 2008. Pe parcursul anilor a acumulat diverse experiente profesionale, cu instructori din întreaga lume. Cursurile de miscare constienta si dans, biodanza, reiki sunt doar câteva dintre activitatile practicate in timpul liber. Bianca este fost formator al Federatiei Romane Sportul Pentru Toti si instructor al conceptelor Steel Programs in Romania si nu numai. De-a lungul timpului a obtinut numeroase certificari in Romania si in strainatate si a fost presenter in cadrul conventiilor organizate in Bulgaria, Italia, Mexic, Romania. In prezent preda Steel Jump si este instructor de Aerobic, Step, Dance, Rebound, Functional Training, Steel Tonic, Steel Training, Pilates, Yoga (absolventa Yoga Alliance 200 H Hatha Yoga Teacher Training / Daanasana School of Yoga). Deschisa spre cunoasterea completa a omului, dorind sa se dezvolte in aceasta directie, in 2016 Bianca si-a indreptat atentia spre facultatea de psihologie.  “Cine sunt eu? ... Eu sunt! Iubesc viata, complexitatea ei, a noastra, a întregului Univers. Iubesc ritmul ... ritmul muzicii, ritmul emotiilor, ritmul naturii … Am învatat si învat in continuare despre corp, minte, suflet. Experimentez … cu corpul, cu mintea, cu sufletul. Am învatat si învat in continuare despre mine, despre noi, despre viata. Calatoresc, citesc si scriu intotdeaua cu drag: https://www.facebook.com/Simply-Bianca-Marcarov-1524706764421068/” "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...