Este important să continui să faci sport atunci când ești însărcinată, spun experții, deoarece exercițiile de intensitate moderată sunt benefice și pentru tine și pentru bebeluș. Pentru mamă avantajele includ un risc mai mic de apariție a diferitelor probleme de sănătate pe timpul sarcinii; pentru bebeluși, includ un risc redus de obezitate și o dezvoltare optimă a creierului.
Este indicat să practici:
Yoga
Yoga la o intensitate redusă este benefică pentru sarcină potrivit experților. Cercetătorii au ajuns la concluzia, că posturile yoga nu supune mama sau bebelușul niciunui stres nejustificat. Yoga te va ajuta la îmbunătățirea flexibilității articulațiilor, va reduce șansele de accidentare și va tonifia corpul. În plus, va ajuta la eliberarea stresului și la concentrare.
Cu toate acestea este recomandat ca femeile însărcinate să evite cursurile intense de yoga. Pentru orice postură care necesită a avea capul în jos, cereți instructorului variante alternative, deoarece modificările normale pe care le suferă corpul în timpul sarcinii te vor face mai predispusă la amețeli.
Exerciții din patrupedie
Un exemplu de exercițiu: începe cu sprijin pe ambele palme și ambii genunchi, cu spatele drept. Ridică brațul drept și piciorul stâng până la nivelul bazinului, menținându-le pe amândouă perfect întinse. Menține poziția câteva secunde, apoi coboară și schimbă brațul și piciorul.
Planșă
Cu coatele pe podea, sub umeri, și pe vârfuri, menține corpul în linie dreaptă. Dacă este prea dificil, încearcă să cobori genunchii pe sol menținând abdomenul încordat și bazinul la același nivel. Concentrați-vă asupra respirației, strângând fesierii și trăgând omoplații spre înapoi.
Acest lucru are efecte pozitive asupra rezistenței totale a corpului, în timp ce îți tonifiezi zona centrală, partea superioară a corpului și picioarele – de care vei avea nevoie să fie cât mai puternice, pe tot parcursul sarcinii și al nașterii.
Înotul
Fie, că este vorba despre câteva ture de piscină sau de o clasă de aquagym, apa este excelentă pentru a adăuga rezistență unui antrenament pentru întregul corp sau pentru o sesiune de cardio. Un alt avantaj, deoarece greutatea ta este susținută de apă, articulațiile sunt protejate.
Bicicleta eliptică
Acum este cel mai bun moment să te împrietenești cu bicicleta eliptică. Acest aparat oferă o gamă largă de exerciții pentru picioare fără impactul puternic asupra articulațiilor care vine odată cu alergarea in aer liber sau pe banda de alergat, făcându-l un antrenament cardio excelent pentru viitoarele mame.
Nu ai abonament la sală? Mergi la o plimbare dinamică pentru aceleași efecte.
Exerciții cu greutatea corpului
Vești bune: poți continua să faci exerciții de bază cum ar fi: genuflexiuni, flotări, ramat, și flexii, în timpul sarcinii. Antrenamentul de forță te va ajuta să scazi în greutate după naștere și să îți reintri în formă după sarcină. Cu toate acestea este indicat să folosește greutăți mai mici sau deloc.
Este indicat să evițI:
Exerciții care implică ridicarea greutăților deasupra capului
Deoarece capacitatea de a-ți menține echilibrul poate fi afectată în timpul sarcinii este recomandat, să eviți orice mișcare care necesită împingerea greutăților deasupra capului.
Exerciții în decubit dorsal (pe spate)
În al doilea și al treilea trimestru este destul de evident, că nu ar trebui să faci exerciții din întins pe burtă. Dar, este indicat să eviți și așezatul pe spate. Greutatea suplimentară, a bebelușului, poate comprima organele și vasele de sânge lucru care ar putea întrerupe fluxul de sânge.
Sporturi de contact
Inutil să spunem, nu practica sporturile care implică riscul de a fi lovită în burtă, cum ar fi orice fel de arte marțiale, fotbalul, voleiul și baschetul.
Orice sport extrem
În aceeași categorie întră și sporturile în care există șanse mari de a cădea. Salvați schiatul, snowboarding-ul și alte sporturi extreme până după sosirea bebelușului.
Sursa: Health.com
Lasa un comentariu