Acasa Revista Beneficiile practicării exercițiilor fizice asupra desfășurării travaliului în parametri optimi
Revista

Beneficiile practicării exercițiilor fizice asupra desfășurării travaliului în parametri optimi

gravida exersand cu mingea gomflabila

Ce este travaliul?

Travaliul reprezintă totalitatea simptomelor premergătoare nașterii. Din punct de vedere statistic al întregii durate a nașterii, pentru primipare (mamele aflate la prima naștere), se pare că aceasta se încadrează într-o medie de 14 ore (poate fi și mai lungă, dar și mai scurtă), iar pentru mamele care au mai născut, durata este de aproximativ 8 ore. Simptomele travaliului constau, de regulă, în contracții (unele dureroase) sau din contră, acesta nu este însoțit de contracții, și în ruperea apei.

Nu putem ști cu exactitate cum va decurge un travaliu, decât în momentul în care acesta se declanșează, însă ne putem pregăti atât fizic cât și psihic pentru acest moment. Unul dintre obiectivele orelor de gimnastică specializată pentru gravide, fie că ne referim la Yoga, Pilates, Aquagym sau orice alt tip de exercițiu fizic aplicat în această situație, este pregătirea pentru travaliu și pentru naștere.

Citeam la un moment dat că travaliul poate fi comparat, în ceea ce privește intensitatea efortului fizic depus, cu acela specific alergării unui maraton. Știind toate acestea, ce putem face?

Exercițiile fizice pentru gravide

În pregătirea acestor exerciții fizice, întotdeauna mi-a plăcut să lucrez diferențiat, astfel încat fiecare femeie însărcinată prezentă la ora de gimnastică să identifice și să poată învăța ce este benefic și ce se pretează personalității ei. Astfel că, exercițiile de tip cardio, dat fiind faptul că acestea sunt combinații ușoare de pași de dans aerobic, fittbal-ul și mersul pe banda sau bicicleta statică, pregătesc corpul viitoarei mămici pentru a face față orelor prelungite de efort.

Din punctul meu de vedere, exercițiile de respirație reprezintă elementul cel mai important de reținut din pregătirea fizică desfășurată în vederea travaliului. În timp, am ajuns la următoarea concluzie : dacă știm să respirăm, atât intensitatea efortului, cât și intensitatea durerii se diminuează.

Exerciții de respirație

Un exemplu foarte bun de un astfel de exercițiu de respirație este acesta: se inspiră pe nas, se numără până la 3, se expiră pe gură și se numără până la 6. În timpul travaliului acest exercițiu te va ajuta să îți concentrezi atenția, disciplinându-ți în egală măsură mintea.

Exerciții Kegel

O altă gamă importantă de exerciții pregătitoare pentru travaliu sunt exercițiile Kegel. Prin intermediul acestor exerciții antrenăm musculatura perineală pentru ca în momentul expulziei fătului sa știm cum să împingem și cum să relaxăm acest mușchi. Trebuie să ținem cont de următorul lucru: cu cât avem un control mai bun asupra acestei musculaturi, cu atât evităm riscul unei rupturi.

În practică, aceste exerciții dezvoltă proprioceptivitatea (despre senzații provenite din corp – care informează asupra mișcărilor, echilibrului etc.) la nivelul musculaturii perineale.Puteți face seturi de câte 5 contracții cu menținere timp de 5 secunde. Există mai multe variante ale acestui exercițiu:

  • Varianta 1. Inspiri, contractând musculatura perineală, menții contracția 5 secunde iar apoi relaxezi, expirând.
  • Varianta 2. Inspiri, contractând musculatura perineală și menții contracția, expirând.
  • Varianta 3. Inspiri, contractând musculatura, menții contracția iar apoi te concentrezi în vederea relaxării musculaturii până în punctul unei relaxări totale.

Din experiență, pot spune că îmi place să pun în practică varianta 3 cu mămicile trecute de trezeci și șase de săptămâni de sarcină, deoarece în felul acesta, ele pot internaliza procesul de relaxare a perineului mult mai bine.

Și poate, cel mai important lucru pe care îl putem face în vederea unui travaliu liniștit sunt exercițiile de vizualizare și cele de profundă înțelegere (mindfulness) care antrenează și pregătesc mintea.

gravida exersand pe banda

Un exemplu de un astfel de exercițiu este următorul: te poți așeza într-o poziție confortabilă cu spatele drept. Menții ochii închiși și începi prin a-ti observa atât respirația, cât și senzațiile din corp. Pe măsură ce simți că respirația ta este ritmică și profundă, iar senzația din interior este una de calm, poti să începi să vizualizezi momentul nașterii așa cum îți dorești ca aceasta să decurgă.

Naștere ușoară vă doresc!

 

Scris de
Gloria Hristina Tone

" Gloria era în ultimul an de facultate când a intrat prima data într-un cabinet de kinetoterapie, unde activitatea principala era gimnastica pentru gravide. Acolo a început calatoria ei în acest domeniu. Dupa ce stagiul de practica a luat sfârsit, Gloria a pus în aplicare cunostiintele dobândite lucrând cu femei însarcinate. La început a facut doar gimnastica, însa pe parcursul anilor a aprofundat acest domeniu. În 2011 a urmat cursul de doula, apoi în 2012 cel de yoga pentru gravide. În 2010 a început formarea în NLP Rezonanz care i-a deschis o lume noua catre sufletul sau. Asa a introdus în munca sa cu femeile însarcinate conectarea dintre minte si corp si conectarea mamelor cu bebelusul din burtica. Formarea în Remedii Florale Bach a adus în practica ei un alt element prin care a putut ajuta mamicile în devenire sa faca fata multitudinii de emotii, pe care sarcina le scoate la suprafata. În Septembrie 2015 Gloria a devenit ea însasi mamica, iar aceasta experienta i-a largit foarte mult orizontul si modul de abordare al sarcinii si mai ales a perioadei imediat urmatoare. În prezent Gloria preda clase de yoga pentru gravide, mame si bebelusi, copii si adulti, ofera sedinte de coaching unde îmbina tehnici NLP, ThetaHealing, Arterapie si Remedii Florale Bach. De asemenea sustine clase de yoga la Stejarii Country Club. "Felul în care îmi traiesc viata: privesc tot timpul partea buna a experientelor, sunt recunoscatoare zi de zi pentru ceea ce am si ma folosesc zilnic de tot ce am învatat pâna acum, pentru a face fata provocarilor pe care viata mi le aduce în cale." "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...