Acasa Revista Ce trebuie să știu, din punct de vedere medical, înainte de a deveni mamă?
Revista

Ce trebuie să știu, din punct de vedere medical, înainte de a deveni mamă?

consultatie medicala inaintea nasterii

Aspecte medicale care trebuie luate în considerare înaintea nașterii

A deveni părinte este unul dintre cele mai dificile roluri pe care și le poate asuma un cuplu tânăr. Dacă ai ajuns în acel punct al vieții în care dorești să rămâi însărcinată, iată câteva aspecte medicale la care trebuie să te gandești înainte de a face acest pas.

Grupa de sânge și Rh-ul mamei

Termenul de grupă sanguină (sau grup sanguin) este folosit pentru a caracteriza sângele unui individ în funcție de prezența sau absența unui antigen pe suprafața eritrocitelor acestuia

Datorită faptului că reacția antigen-anticorp la care participă antigenele de grup sanguin și anticorpii lor specifici este una de aglutinare (se soldează cu aglutinarea hematiilor) antigenele se mai numesc și aglutinogene, iar anticorpii și aglutinin). În practica medicală curentă prezintă importanță sistemele AB0 și Rh. Importanța grupelor sanguine rezidă în indicarea compatibilității sau incompatibilității dintre donator și primitor în cazul transfuziilor

Incompatibilitatea de grup presupune existența unor anticorpi naturali împotriva hematiilor ce nu prezintă aceleași proteine pe care le avem noi. Acesta reprezintă un mecanism de protecție al organismului nostru împotriva corpilor străini care, în cazul sarcinii, poate avea consecințe nefavorabile. În sistemul Rh, poate fi prezent antigenul (D) pe suprafața hematiilor (Rh +) sau absent (Rh-). Persoanele Rh negative reprezintă 15% din populația Europei.

La persoanele Rh negative nu există anticorpi naturali antiRh, aceștia se formează intrând în contact cu sângele Rh pozitiv.

Ce înseamnă acest lucru pentru viitoarele mămici?

Într-un cuplu în care femeia este Rh – și bărbatul Rh +, la prima sarcina cu fătul Rh + nu se întâmplă nimic. În acest caz, apare răspunsul imun primar, se formează anticorpi de tipul Ig M care nu pot traversa placenta, prin urmare nu pot afecta fătul.

Însă, este important să știm că la nastere se produce izoimunizarea mamei prin contactul cu sângele fetal. Astfel că, anticorpii formați prin izoimunizare vor afecta următoarea sarcină, în cazul în care fătul este Rh pozitiv, prin traversarea placentei. Incidența accidentelor hemolitice prin izoimunizari Rh este redusă, statistica fiind de 5-6% din cazuri. Aceste accidente pot fi reprezentate de: moartea fătului și anasarca feto-placentară în sarcină. Pe lângă aceste cazuri, pot interveni și icterul grav, nuclear și anemia eritroblastică congenitala la nou-născut. Aceste complicații se pot preveni prin depistarea la timp și un tratament adecvat, prin administrarea, după prima naștere, a produsului numit gamă globulină anti D (la maxim 72 de ore după naștere). Astfel că, riscul izoimunizarii scade de 10 ori.

Problemele de sănătate existente deja

În multe cazuri, viitoarele mămici nu iau în calcul, atunci când se decid să facă acest pas, istoricul lor medical sau pe cel al partenerului. Se recomandă în acest sens, acordarea unei atenții deosebite, pe durata sarcinii, viitoarelor mămici care suferă de diferite afecțiuni cardiace. Pe lângă aceste afecțiuni este important să monitorizăm și afecțiuni precum hipertensiunea arterială, hipotiroidism, obezitate, diabet, hepatita cu virus B sau hepatita cu virus C.

În aceste afecțiuni există anumite riscuri pe parcursul sarcinii, dar și după, care pot afecta fătul, de aceea este recomandată consilierea de către medicul specialist preconcepțional, adică medical care v-a monitorizat istoricul diagnosticului înainte de a ramane gravida.

Ce analize se fac înainte de a rămâne gravidă?

Medicul recomandă, pe lângă analizele uzuale, o serie de analize specifice, printre care, cele mai importante sunt cele de screening infecțios:

– Femeile neimunizate pentru rubeola pot fi identificate preconcepțional și se poate face imunizarea pasivă, prin vaccinare cu cel puțin 3 luni înainte de concepție, pentru prevenția rubeolei congenitale la nounăscut.
– Se recomandă identificarea persoanelor cu hepatită cu virus B sau C și a celor infectate cu virusul HIV pentru o conduită terapeutică specială.
– Femeile care doresc să rămână însărcinate trebuie să fie testate pentru toxoplasmă, indiferent dacă au fost expuse contactului cu pisici sau cu carne neprelucrată termic.

De asemenea, se recomandă screening-ul în vederea identificării bacteriozelor vaginale, dar și a altor afecțiuni ginecologice precum gonoreea, chlamydia și sifilis, prevenind astfel complicațiile în sarcină.

Pot continua să fac sport pe durata sarcinii?

Sarcina nu reprezintă o condamnare la sedentarism. Exercițiul fizic specializat este chiar recomandat gravidelor pentru reducerea durerilor de spate și a crampelor care apar în timpul sarcinii, dar și pentru reducerea îngrășării excesive. Se vor evita însă sporturile de contact și activitățile fizice cu risc crescut de accidentare. În completare și în consens cu efortul fizic depus, se recomandă, de asemenea, o dietă echilibrată. Anumite condiții asociate pot contraindica activitatea fizică, de aceea trebuie consultat medicul specialist înainte de a decide practicarea vreunui sport sau a vreunui tip de exerciții fizice.

​​​​​​​

Prin ce schimbări va trece corpul meu pe durata sarcinii?

Imediat după concepție, organismul matern trebuie să se adapteze, astfel încât să permită dezvoltarea fătului. Principalele modificări, resimțite de gravidă, sunt următoarele:
– La nivel digestiv: modificări ale apetitului, grețuri, vărsături, hipersalivație, constipație, meteorism;
– La nivelul aparatului urinar: polachiurie (micțiuni frecvente și în cantitate scăzută, care apar prin compresia vezicii de către uterul gravid), dar și ca efect al progesteronului;
– Modificări neuropsihice: emotivitate, irascibilitate crescută, fatigabilitate, perturbări ale somnului;
– Retenție crescută hidrosodată – ce dă senzația de gonflare, creșterea temperaturii bazale, efecte date tot de către progesteron.

Ca o concluzie la cele enumerate mai sus, putem spune că pentru a aduce un copil pe lume este necesară o pregătire medicală riguroasă, dublată de o atitudine responsabilă, în vederea asigurării bunăstării nou-născutului, dar și a unui climat de siguranță și liniște pentru mamă.

 

Scris de
Ioana Visan (Calo)

" Atractia Ioanei pentru medicina a izvorat din perioada copilariei. Putini sunt cei care doresc sa devina doctori inca din scutece si se mentin pe aceeasi traiectorie pana la maturitate.  Pe langa pasiunea pentru corpul uman a manifestat interes si pentru sanatate publica, implicandu-se in campanii de voluntariat derulate de-alungul celor sase ani de Medicina Generala. A sustinut prezentari despre educatie sexuala in licee, prezentari despre cancerul de col uterin si Hpv, implicandu-se totodata in campanii de donare. A fost asistent coordonator si apoi coordonator al proiectului Anti-fumat “Smoke free days”.   Si-a perfectionat abilitatile de a comunica si interactiona cu oamenii, prioritiza task-urile si manageria proiectele participand la training-uri de dezvoltare personala: Presentation Skills, Time Management, Public Speaking, Project Management, Project Development si Organizational Management. In prezent este medic rezident pe obstetrica-ginecologie la Spitalul de Urgente Sfantul Ioan - Maternitatea Bucur. “Consider ca adevarata medicina se face cu pasiune si daruire totala. Un medic bun trebuie, sa empatizeze cu pacientii sai si sa stie sa îi asculte. Un zâmbet cald poate schimba un prognostic si asigura complianta la tratament.” "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...