Acasa Revista Dismenoreea – ce trebuie să știm despre acest fenomen
Revista

Dismenoreea – ce trebuie să știm despre acest fenomen

Femeie care sufera de dismenoree - durere menstruala

Durerea menstruală și posibilele cauze

Știi perioada aceea a lunii când percem totul diferit, când organismul ne dă semne că trebuie sa fim mai blânde cu el și să-i acordăm mai multă atenție? Perioada aceea a lunii care rezervă unora dintre noi o stare de total disconfort, însoțită de dureri? Ei bine, acele dureri sunt cunoscute în termeni medicali sub numele de ”dismenoree”.

Dismenoreea, sau durerea care apare la menstruație, este pentru multe femei o realitate cruntă prin care trebuie să treacă în fiecare lună. Această durere este descrisă în mod clasic drept o crampă și poate fi însoțită de greață,vărsături, cefalee, diaree.

Dismenoreea poate fi de două tipuri: primară sau secundară. Pe baza unor cercetări în acest domeniu, au fost identificați o serie de factori care se pot asocia cu o durată crescută a durerii și severitatea sa, precum debutul menstruațiilor la o vârstă precoce, menstruații lungi, fumatul și un indice de masă corporală crescut (BMI). La polul opus, femeile care fac exerciții în mod regulat și cele care au mai mulți copii, par să sufere mai puțin de acest simptom.

Și totuși, de ce apare această durere?

În cursul unui ciclu menstrual, endometrul (mucoasa uterină) se îngroașă în anticiparea primirii unei potențiale sarcini. După ovulație, dacă ovulul nu este fecundat, mucoasa se elimină la menstruație.

La menstruație sunt eliberate substanțe numite ”prostaglandine”, care au rolul de a stimula contracțiile miometriale ale uterului, provocând ischemie*, pentru ca mucoasa să se decoleze. În comparație cu femeile care nu au astfel de probleme, cele cu dismenoree severă au un nivel crescut de prostaglandine la mentruație, în special în primele două zile, prin urmare și o activitate contractilă a uterului mai crescută.

Dismenoreea, un semnal de alarmă? Deși suntem tentate să credem că durerea la menstruație este normală, termenul de dismenoree secundară se refera la durerea cauzată de o afecțiune asociată identificabilă.

Cauze ale fenomenului de dismenoree

  • Endometrioza – reprezintă apariția de țesut endometrial în afara cavității uterine, cum ar fi ovar, peritoneu pelvin, chiar și la nivel pulmonar. Țesutul endometrial în exces care invadează miometrul poartă denumirea de adenomioză. Femeile cu endometrioză pot fi asimptomatice sau pot suferi dureri pelvine.
  • Fibromul uterin – tumoră benignă a muscularii netede a uterului. Incidența fibromului crește odată cu vârsta, fiind frecvent la femeile de 40 de ani.
  • Boala inflamatorie pelvină – infecție a organelor reproducătoare feminine. Sechelele cunoscute (cauzate de această patologie) sunt infertilitatea, sarcini ectopice, durere pelvină cronică.
  • Polipul endometrial – reprezintă o formațiune benignă dezvoltată din țesutul endometrial din cavitatea uterina. Se asociază cu sângerări menstruale abundente și sângerări între menstruații.
  • Defectele anatomice care împiedică evacuarea sângelui din cavitatea uterină dau dismenoree. Un astfel de exemplu ar fi septul vaginal.

​​​​​​​Prin urmare, adresați-vă medicului specialist dacă durerile la menstruație se asociază cu alte simptome cum ar fi: infertilitate, dispareunia (durere la contactul sexual), sângerări anormale, dureri cronice pelvine, disurie. La femeile cu crampe menstruale fără alte semne și simptome, nu este nevoie de o evaluare adițională, acestea putând beneficia de un tratament empiric. Cele mai cunoscute și folosite medicamente în tratamentul dismenoreei sunt antiimflamatoarele nesteroidiene și contraceptivele orale. Pentru mai multe informații, consultați medicul dumneavoastră ginecolog.

 

Scris de
Ioana Visan (Calo)

" Atractia Ioanei pentru medicina a izvorat din perioada copilariei. Putini sunt cei care doresc sa devina doctori inca din scutece si se mentin pe aceeasi traiectorie pana la maturitate.  Pe langa pasiunea pentru corpul uman a manifestat interes si pentru sanatate publica, implicandu-se in campanii de voluntariat derulate de-alungul celor sase ani de Medicina Generala. A sustinut prezentari despre educatie sexuala in licee, prezentari despre cancerul de col uterin si Hpv, implicandu-se totodata in campanii de donare. A fost asistent coordonator si apoi coordonator al proiectului Anti-fumat “Smoke free days”.   Si-a perfectionat abilitatile de a comunica si interactiona cu oamenii, prioritiza task-urile si manageria proiectele participand la training-uri de dezvoltare personala: Presentation Skills, Time Management, Public Speaking, Project Management, Project Development si Organizational Management. In prezent este medic rezident pe obstetrica-ginecologie la Spitalul de Urgente Sfantul Ioan - Maternitatea Bucur. “Consider ca adevarata medicina se face cu pasiune si daruire totala. Un medic bun trebuie, sa empatizeze cu pacientii sai si sa stie sa îi asculte. Un zâmbet cald poate schimba un prognostic si asigura complianta la tratament.” "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...