Acasa Revista Chakra inimii sau conexiunea dintre planul material și cel spiritual
Revista

Chakra inimii sau conexiunea dintre planul material și cel spiritual

Asana Shavasana

Ce este Chakra inimii?

Chakra inimii reprezintă izvorul iubirii, al căldurii, al compasiunii și al bucuriei. Acest punct se află în centrul pieptului, la nivelul inimii, guvernând inima, plexul cardiac, glanda timus, plămânii, sânii și sistemul limfatic.

Chakra inimii este cea de-a patra chakra și este poziționată în centrul celor șapte chakre, care sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (trei chakre mai jos și trei deasupra).

Aceasta este zona care reprezintă centrul de legătura dintre planul material și cel spiritual. Este centrul legăturilor adânci ale ființei umane cu alte ființe, fiind ”depozitarul” sentimentului de îngrijire și de iubire de sine, al altruismului, generozității, bunătății și al respectului.

Atunci când chakra inimii este deschisă, transmiteți dragoste, aveți abilitatea de a-i ierta rapid pe ceilalți, dar și pe voi înșivă, de a-i accepta pe ceilalți, dar și pe voi înșivă. O chakră a inimii inchisă poate emana gelozie, furie, frică, durere, trădare și ură îndreptată împotriva ta, dar și a altora.

În cadrul acestui material mi-am propus, și vă propun, să lucrăm chakra inimii prin intermediul asanelor. Posturile recomandate ajută, din punct de vedere fizic, la creșterea mobilității coloanei vertebrale și a forței musculaturii spatelui.

Asane pentru chakra inimii

1. Bhujangasana

Tehnica de execuție:
Culcat pe abdomen, membrele inferioare întinse complet, degetele mari de la picioare se ating și se încordează musculatura din interiorul coapselor, fesierii sunt încordați, coccisul este orientat către călcâie, abdomenul se activează. Palmele se așază pe lângă coaste, coatele rămân orientate către tavan, umerii vin deasupra degetelor mijlocii de la nivelul palmelor, umerii se rotesc în spate și omoplații se apropie. Se împinge în brațe și se ridică partea superioară a trunchiului, bazinul și buricul rămânând în contact cu podeaua, păstrând privirea în față. Întrarea și ieșirea din postură se vor executa lent, fără a brusca coloana vertebrală. Se începe cu 15 secunde de menținere a posturii, crescând gradat timpul, până se ajunge la trei minute.

Focusul

În timpul menținerii posturii ne aducem atenția în spațiul inimii, la nivelul toracelui simțind cum respirația activează aici energia inimii, mai cu seamă energia iubirii necondiționate.

Contraindicații:

  • Hernie perforată
  • Sarcină

Beneficii:

Mobilitatea coloanei vertebrale crește în partea superioară, știindu-se că mobilitatea coloanei este esențială pentru o sănătate deplină, vitalitate și tinerețe. Înlătură constipația, indigestia și balonarea. Ajută la vindecarea diferitelor afecțiuni utero-ovariene. Ajută la scăderea în greutate și definirea taliei. Reglează pofta de mâncare. Amplifică energia feminină, ceea ce se poate observa prin sporirea puterii de autoacceptare, de dăruire și a sentimentului de compasiune.

asana Bhujangasana

2. Chakrasana

Tehnica de execuție​​​​​​​:
Culcat pe spate, genunchii îndoiți și tălpile pe sol. Picioarele depărtate la nivelul bazinului, degetele de la picioare rămân orientate în față. Palmele se așază pe lângă urechi, pe sol, coatele rămân orientate către tavan. Simultan se împinge în palme și tălpi și se arcuiește coloana, atât cât permite corpul în momentul respectiv. Se va evita orice tensiune excesivă la nivelul coloanei. Se menține 15 secunde, crescând treptat timpul până se ajunge la trei minute.

Focusul

În această postură ducem atenția către degetele de la picioare și vizualizăm cum respirăm prin ele, ducând energia pământului în întregul corp, până la degetele de la mâini. Când coborâm, observăm senzațiile din corp, cum se mișcă energia din interiorul corpului.

Contraindicații:

  • ​​​​​​​Hernie de disc
  • Hipertensiune
  • Sarcină

Beneficii:

Este una dintre posturile care tonifică întreg organismul, ajutând la creșterea mobilității și elasticității coloanei, eliberând tensiunile de la nivelul coloanei. Stimulează nervii spinali, ceea ce înseamnă că toate organele sunt stimulate. Înlătură constipația, tulburări legate de funcția genitală, elimină iregularitățile ciclului menstrual. Este un antidot ideal împotriva obezității. Oxigenează creierul. Prin această postură se purifică ficatul. Plămânii sunt întinși, elasticitatea lor fiind întreținută și mărită. În plan subtil, această postură energizează și vitalizează din punct de vedere bioenergetic.

Asana Chakrasana

3. Sarvangasana​​​​​​​

Tehnica de execuție:
​​​Se începe întins pe spate, cu brațele pe lângă corp, se ridică picioarele către tavan, apoi se încordează abdomenul, fesierii și se începe ușor rularea coloanei, până se ajunge cu suport pe umeri, bazinul fiind deasupra umerilor, apoi se ridică ușor picioarele până se ajunge cu corpul în poziție verticală. Trunchiul se susține cu palmele care sunt așezate la nivelul coloanei lombare, coatele fiind așezate pe sol, cât mai aproape de coaste. Corpul, aflat între călcâie și umeri, trebuie să aibă musculatura activată, menținându-se drept. Revenirea se face lent, cu rularea coloanei, vertebră după vertebră.

​​​​​​​Focusul

Atenția va rămâne la membrele inferioare și la micromișcările care apar în aceasta zonă, cât și asupra întregii coloane vertebrale, pe care o putem vizualiza în timp ce se ”hrănește”cu energie din univers.

Contraindicații

  • Afecțiuni cardiace
  • Hipertensiune
  • Angină
  • Scleroza vaselor cerebrale
  • Otite
  • Abces dentar
  • Sarcină
  • Primele zile ale menstruației

Beneficii

Efect benefic asupra varicelor și hemoroizilor. Tonifică și calmează nervii spinali. Efect de regenerare nervoasă. Ajută în insomnii și depresie. Îmbunătățește digestia. Ajută în cazul astmului și a bronșitei sau alte deficiențe respiratorii. Face parte din posturile de regenerare a corpului. Ne aduce în contact cu funcțiile intuitive

Asana Sarvangasana

4. Setu bandha

Tehnica de execuție:
Se începe întins pe spate cu tălpile pe sol. Picioarele sunt depărtate la nivelul bazinului și degetele rămân orientate în față, călcâiele se poziționează cât mai aproape de fesieri. Palmele tind să meargă către călcâie. Se împinge în tălpi, activând partea internă a coapselor, se apasă cu palmele în sol și se ridica bazinul cât mai sus, sternul venind în contact cu bărbia. Apoi, palmele se încrucișează sub bazin, umerii se trag unul către celalalt și se menține greutatea distribuită pe ambele părți ale trunchiului. Se începe cu 15 secunde și se crește treptat până ajungem la trei minute.

Focusul

Ne îndreptăm atenția către tălpi și lăsăm să simțim energia din tălpi, care vine de la pământ și o vizualizăm cum urcă spre bazin, către plexul solar, sus pe piept și apoi către gât, pentru a energiza acest centru energetic.

Contraindicații

Nu există contraindicații pentru această postură. Cei care au lordoză lombară accentuată trebuie să efectueze această postură modificată în conformitate cu această afecțiune.

Beneficii

Întărește musculatura spatelui, în special în zona lombară și îi permite coloanei să-și păstreze mobilitatea. Acționează asupra articulației sacroiliace, care joacă un rol important în aliniamentul corpului, crescându-i mobilitatea. Ajută la prevenția coxartrozei, mobilizând articulațiile șoldului. Crește cantitatea de sânge de la nivelul zonei pelviene, organele genitale fiind astfel ajutate să funcționeze normal. Efect benefic asupra suprarenalelor și a gonadelor.

Asana Setu bandha

5. Shalabasana

Tehnica de execuție:
Întinsă pe burtă, privirea către sol, așezăm bărbia pe sol și întindem coloana cervicală. Aducem palmele sub bazin. Apăsat în palme, umeri, menținem bărbia în contact cu solul și ridicăm ambele picioare.

Focusul

Ne ducem atenția către membrele inferioare și zona lombară și simțim cum această musculatură lucrează. Putem vizualiza cum prin picioare curge o lumină albă, o energie de la Univers, care ajunge până la cea de-a doua chakra, care se află sub ombilic, energizând acest centru energetic.

Contraindicații

  • Dureri în faza acută la nivel lombar
  • Sciatică
  • Sarcină

Beneficii

Redă mobilitatea coloanei și întărește musculatura lombară. Acționează asupra sistemului digestiv, amplificând tonusul intestinal și perilstaltismul. Previne varicele. Indicată în diverse afecțiuni ale stomacului și în suprasolicitarea ficatului, ajutând la refacerea lui.

Asana Shalabasana

6. Sirsasana

Tehnica de execuție:
Așezată pe saltea, cu suport pe genunchi și antebrațe. Menținem antebrațele paralele cu corpul și prindem brațele cu palmele, apoi depărtăm palmele și încrucișăm degetele de la mâini, așezând creștetul capului în căușul format de palme. Împingem constant antebrațele în sol pentru a nu lăsa tensiunea centrată pe gât. Apoi, ridicăm genunchii de la sol și îi întindem complet, menținând spatele complet întins. Venim cu picioarele către palme, urcând coccisul către tavan și, atunci când greutatea este lăsată pe brațe, începem ușor și aducem genunchii către piept, ridicând treptat picioarele către tavan. Se începe cu 15 secunde crescând treptat până la trei minute.

Focusul

Ne ducem atenția la linia centrală a corpului și activăm musculatura, începând de la călcâie și până la perineu. Putem vizualiza cum gândurile care rulează prea mult în minte sunt trimise către pământ și preluam din energia și înțelepciunea pământului

Contraindicații

  • Hernie cervicală
  • Hipertensiune
  • Afecțiuni cardiace
  • Hipertensiune
  • Angină
  • Scleroza vaselor cerebrale
  • Otite
  • Abces dentar
  • Sarcină
  • Primele zile ale menstruației

Beneficii

Stimulează sistemul limfatic. Eliberează tensiunile din corp. Întărește musculatura abdominală, lombară și a fesierilor. Întărește musculatura centurii scapulare. Îmbunătățește digestia. Ajută în cazul edemelor.

Asana Sirsasana

7. Shavasana

Reprezintă postura de relaxare a corpului la finalul practicii fizice. Se poate face întins pe spate, pe burtă sau pe o parte. Fără relaxare nu există yoga adevarată deoarece toate răspunsurile și ideile vin dintr-o stare de relaxare profundă. Avem nevoie să învățăm să ne relaxăm conștient, corpul simțind și vizualizând descrierea, cum fiecare parte din corp își lasă greutatea în saltea și se relaxează complet și în totalitate.

Asana Shavasana​​​​​​​

Cum putem începe să ne relaxăm?

În primă instanță trebuie să devenim observatori ai propriei respirații, apoi trebuie să urmărim cum respirația intră în corp și cum aceasta iese din corp, urmărind apoi cât timp îi ia unui inspir să ajungă în corp și cât ii ia expirului să iasă din corp. Trebuie să observăm care este temperatura aerului atunci când inspirăm și temperatura aerului atunci când expirăm.

Urmărim aceste lucruri pentru o perioadă și apoi extindem acest proces destinat observării pentru întregul corp, către fiecare parte din corp.

Relaxarea corporală va începe de jos în sus, de la degetele de la picioare către creștetul capului, pentru a putea să urcăm cu atenția de la o energie mai densă, cum e cea a pământului către o energie mai ușoară, cum e cea a universului, lăsând astfel suflul vital să urce către zonele superioare, relaxând mintea.

Scris de
Ana Werczberger

"Ana Werczberger si-a dedicat cu entuziasm zece ani din viata lantului de fitness World Class ca antrenor personal si instructor de body&mind. Fiind atrasa de yoga în urma cu sapte ani a început sa practice stilul Ashtanga urmând apoi o specializare în Power Yoga - o forma de yoga, care pune accentul mai mult pe lucrul asupra corpului fizic. Practicând Power Yoga curiozitatea a crescut si totodata a determinat-o sa îsi doreasca cunoasterea mai în profunzime a propriului eu - minte si suflet. Astfel în urma cu cinci ani a fost atrasa de Nlp Rezonans, urmat de Reiki si apoi Theta Healing. www.yoga-academy.ro Experimentând aceste tehnici Ana si-a dorit sa aprofundeze studiul yoga, propunându-si sa plece în India pentru formare si experienta. În final a reusit “sa aduca India în România” prin înfiintarea YAR - Yoga Academy România - împreuna cu alte doua persoane dragi ei si având ca mentor un profesor din Risikes - capitala Yoga. În perceptia Anei corpul lucreaza împreuna cu sufletul si mintea, astfel abordarea ei este complexa integrând cele trei planuri. "

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Categorii

legume proaspete pe fundal colorat
Alimentatie37
troller de calatorie pe fundal colorat
Calatorie Fit9
catel fericit pe fundal colorat
Calatorie Pet Friendly1
produse de infrumusetare pe fundal colorat
Infrumusetare27
Interviuri20
Lifestyle18
set antrenament pe fundal colorat
Miscare28
carte deschisa pe fundal negru
Revista96
sosete de copil agatate pe o sfoara, pe fundal violet
Sarcina Fit si Mame Fit24
metru de masurare pe fundal colorat
Slabit20
obiecte de plaja pe fundal colorat
Wellness79
set de antrenament yoga pe fundal colorat
Yoga & Pilates9

Articole asemanatoare

5 lucruri pe care le cauta calatoarele in aventurile lor
Revista

5 lucruri pe care le caută femeile în călătoriile lor

În călătoriile lor, femeile caută experiențe care să le îmbogățească viața și...

Nico Matei
InterviuriRevista

Femei care inspiră – Nico Matei

Interviu cu Nico Matei, un talent înnăscut și o sursă inepuizabilă de...

RevistaYoga & Pilates

Pilates – Antrenament Eficient în 15 Minute

Cu siguranță ai auzit despre Pilates și beneficiile sale asupra sănătății și...

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor
Revista

Sănătatea prin mișcare în rândul copiilor

Timpul Actual și Importanța Yoga pentru Copii Vremurile actuale sunt diferite, interesante...